ARAD. Unul din zece chiriaşi ai locuinţelor ANL a fost, la un moment dat, rău-platnic. Dovadă este faptul că, potrivit informaţiilor solicitate şi primite de la Primăria Arad, dintr-un total de 272 apartamente, „în ultimii ani au fost 26 de procese intentate de primărie chiriaşilor pentru datorii la chirie sau întreținere”. Potrivit legii, Primăria nu poate evacua de una singură familiile pentru neplata datoriilor, ci poate face acest lucru doar în urma unor decizii ale instanţei. Chiar dacă pe lista de priorităţi se află aproape 700 de tineri care aşteaptă o astfel de locuinţă, atribuirea se face doar în urma renunţării chiriaşilor la contract sau a evacuării.
Problema locuinţelor ANL este una extrem de sensibilă şi foarte greu de tratat. Am primit semnale, la redacţie, în primul rând, din partea celor care locuiesc aici, şi care susţin, pe bună dreptate, că au câştigat dreptul de a ocupa o locuinţă ANL în urma procedurilor legale şi în urma punctajului acumulat. De cealaltă parte, am primit şi semnale din partea celor care şi-ar dori să aibă şansa de a primi o locuinţă decentă, de stat, cu o chirie sub preţul pieţei libere. Ne-au fost semnalate şi unele probleme…
Un cititor ne-a adresat, în format electronic, următorul mesaj: „La ANL-urile de pe Voinicilor, sunt chiriaşi care au restanţe şi de 16.000 lei la plata chiriei. Sunt chiriaşi care au subînchiriat locuinţa. Sunt chiriaşi care nu au ocupat locuinţa niciodată în cei 5 ani. Sunt apartamente goale”.
O reclamaţie anonimă…
Am întrebat la Primărie câte reclamaţii s-au făcut, pe această problemă, la nivelul instituţiei. „Am primit o singură reclamaţie anonimă, telefonic”, ne-a informat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, „cetăţeanul a indicat un număr de apartament cu reclamaţia că acesta este subînchiriat. Colegii mei s-au deplasat la adresa respectivă, dar nu li s-a deschis uşa”, ne spune aceasta. „În ceea ce privește celelalte aspecte sesizate: Primăria nu a primit nicio astfel de reclamație, vorbim de sesizări scrise și asumate. Legea nu permite accesul în apartamente fără acordul chiriașului, chiar și pentru aceasta există o procedură legală de anunţare prealabilă etc.” Legislaţia apără, indiferent dacă apartamentul este sau nu de stat, drepturile chiriaşilor la viaţă privată.
În plus, „orice suspiciune de neregulă în legătură cu condițiile contractului de închiriere trebuie susținută de probe pentru a putea fi invocată la rezilierea contractului”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Restanţe, evacuări
În ceea ce priveşte restanţele, administraţia locală ne informează că „unele procese sunt încă în curs. 8 chiriaşi au fost deja evacuați, în urma deciziilor instanţei, o parte şi-au achitat pe parcurs datoriile şi procesele s-au stins, iar cu alți chiriaşi încă ne judecăm pentru evacuare.
În afară de restanţieri, sunt şi câteva situaţii când chiriaşii au renunţat la contracte, din motive personale. Pentru restanţieri la chirie procedurile de reziliere şi evacuare încep după circa 3 luni de neplată. Procedurile demarează după ce suntem informaţi despre restanţe de asociaţia de locatari. Reprezentanţii asociaţiilor, însă, vin uneori destul de târziu. Avem o situaţie în care am fost anunţaţi după 11 luni de neplata întreţinerii!”, spune Corina Drăghici.
Proceduri de atribuire
„Pentru apartamentele care se disponibilizează începe imediat procedura de atribuire pentru următorii clasaţi din lista de priorități. Nu există apartamente pe care să le ținem goale, sunt sute de solicitanți care așteaptă”, ne-a declarat Corina Drăghici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!