Judecătoria Oradea a admis, luni, un acord de recunoaștere a vinovăției pe care Marius Mihail Șiman, în vârstă de 51 de ani, l-a încheiat cu procurorii orădeni în cazul jafului asupra unei bijuterii din centrul comercial Era Park, din Oradea, comis în luna iunie. Bărbatul a mărturisit că în noaptea de 5 iunie 2024, în jurul orei 3:00, a intrat alături de un alt orădean, Adrian Popa (în vârstă de 50 de ani), în magazinul de bijuterii prin tăierea unui perete de rigips. De acolo au furat tot ce au găsit, în total, cei doi provocând o pagubă estimată de victime la 390.000 de lei.
Șiman și Popa au fost arestați pe 29 iunie, în urma unor percheziții făcute în Oradea și Onești. Anchetatorii au aflat că o parte din podoabele furate din magazinul de bijuterii din Oradea – în jur de 400 de grame – ar fi fost vândute de Marius Șiman unui patron din Piatra Neamț, în schimbul a 42.500 de lei.
Orădeanul și-a recunoscut implicarea și în lovitura pe care, alături de același Adrian Popa, a dat-o la Arad, tot la o bijuterie, cu trei săptămâni înainte de jaful din Oradea. În noaptea de 15 mai 2024, în jurul orei 2:30, Șiman și Popa au intrat într-un magazin de pe Bulevardul Revoluției din Arad, de unde au furat bijuterii din aur, în valoare de 160.000 de lei.
În acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, Marius Șiman a acceptat o pedeapsă de 2 ani și 4 luni de detenție, pentru fapta comisă în Oradea, respectiv una de 2 ani de închisoare, pentru cea din Arad. Prin contopirea pedepselor a rezultat o condamnare la 3 ani de închisoare.
Fără pușcărie
Judecătorul a decis însă suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 4 ani. Bărbatul a fost de acord să muncească 90 de zile în folosul comunității la o mănăstire sau la o instituție din cadrul comunității și să achite cheltuieli judiciare de 2.000 de lei. Chiar dacă a lăsat nesoluționată latura civilă, instanța a menținut sechestrul asupra bunurilor lui Șiman, pentru recuperarea prejudiciului.
În schimb, celălalt inculpat acuzat de jefuirea magazinelor din Arad și Oradea, Adrian Popa, dar și Levi Bilge, patronul care ar fi cumpărat o parte din bijuterii, sunt judecați într-un dosar separat, aflat în prezent pe rolul Tribunalului Bihor.
Spargeri la Arad și Oradea
Inspectoratul de Poliție Județean Arad a transmis că pe 15 mai, în jurul orei 02:30, polițiștii Biroului de Investigații Criminale au fost sesizați despre faptul că „persoane necunoscute ar fi pătruns într-o bijuterie din municipiu, de unde ar fi sustras mai multe bijuterii”. Conform IPJ Arad, la nivelul inspectoratului a fost constituită o echipă operativă extinsă, formată din polițiștii de investigații criminale, proximitate și ordine publică, care desfășoară activități specifice, în vederea identificării cu celeritate a persoanelor responsabile și tragerea acestora la răspundere penală. Autorii jafului au fost prinși doar după ce, pe 5 iunie 2024, au spart un magazin de bijuterii în Oradea. „Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Bihor efectuează cercetări în cauză, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru identificarea autorului și recuperarea prejudiciului”, a transmis atunci ofițerul de relații publice al IPJ Bihor, agent-șef Alin Laza.
Prinși după o lună și jumătate
Abia pe 28 iunie, la o lună și jumătate după spargerea de la Arad, autoritățile au anunțat prinderea autorilor. În colaborare cu polițiștii serviciilor de investigații criminale din județele Bacău și Bihor, au fost ridicate atunci din 4 locații aproximativ 60.000 de lei, articole pirotehnice, bijuterii din metal, posibil confecționate din metal prețios, precum și obiecte vestimentare care ar fi putut fi folosite la furturile din cele două magazine de bijuterii.
La data de 27 iunie, au fost aduși pentru audieri, din Oradea, respectiv Onești, și ulterior reținuți, doi bărbați, de 50 și 51 de ani, bănuiți de comiterea faptelor. La data de 28 iunie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Oradea a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat. Ulterior, bărbatul condamnat acum la închisoare cu suspendare a fost plasat în arest la domiciliu.