Curtea de Apel Timişoara a decis să se alăture acţiunilor de protest ale judecătorilor de la alte instanţe din ţară. Modelul a fost urmat şi de Judecătoria Arad. Decizia judecătorilor arădeni a fost luată astăzi, în unanimitate, în urma unei adunări. Astfel, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Arad, s-a decis să se întrerupă activitatea de judecată începând din 3 septembrie, cu excepţia dosarelor ce impun verificarea legalităţii şi temeinicia măsurilor preventive, respectiv a ordonanţelor preşedinţiale în materie de minori şi familie, precum şi a cererilor pentru suspendarea provizorie a executării silite în materie civilă. De asemenea judecătorii au decis sistarea programului cu publicul la sectoarele administrative începând de ieri. În ceea ce priveşte accesul în arhivă, acesta se va face numai pentru studierea dosarelor privind măsurile preventive.
Judecătorii cer sprijin
Judecătorii susţin că este nevoie de sprijin şi înţelegere din partea opiniei publice, justiţiabililor şi avocaţilor cu privire la situaţia ivită , a declarat vicepreşedintele Judecătoriei Arad, Bradin Flavius. Pe de altă parte, judecătorii din cadrul Tribunalului Arad vor decide mâine, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor dacă instanţele arădene se vor alătura acestor forme de protest. Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis astăzi, în unanimitate să se alăture protestului celorlalţi judecători din ţară. Astfel, la Curtea de Apel, în materie civilă se vor soluţiona doar dosarele privind plasamentul minorilor, iar in materie penală vor fi solutionate doar cererile ce vizează măsurile preventive: luarea, prelungirea şi menţinerea arestării preventive, cererile de liberare provizorie, cererile de liberare condiţionată, mandatul european de arestare şi mandatul de urmărire internaţională.
DIICOT-ul în grevă
Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au întrerupt activitatea instituţiei, de astăzi, cu excepţia cauzelor care reclamă urgenţă şi îşi motivează demersul prin aceea că sistemul judiciar este subfinanţat, sub aspectul resurselor umane şi materiale alocate instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, neţinându-se seama de complexitatea funcţiei de judecător şi de procuror, de interdicţiile şi incompatibilităţile prevăzute de lege pentru aceste funcţii, ceea ce împiedică buna desfăşurare a activităţilor specifice şi ne lezează independenţa şi imparţialitatea .
I.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!