ARAD. Aradul este pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene în zona de vest în exerciţiul financiar 2014-2021, după cum a anunţat Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, iar ziarul nostru a scris despre acest lucru. După cum am precizat şi în materialul respectiv, judeţul nostru a fost tras în jos de firmele din Arad, care nu s-au încumetat să acceseze fonduri europene pentru dezvoltare, retehnologizare sau extindere a afacerilor. Iar spaima societăţilor din judeţul nostru a reprezentat-o cofinanţarea. Din cauza faptului că PIB-ul pe cap de locuitor în judeţul nostru este unul destul de mare, autoritatea de management a programelor europene a decis ca procentajul cofinanţării care trebuie asigurat de firme să fie mai mare în Arad decât în alte judeţe. Drept urmare, văzând că trebuie să bage adânc mâna în buzunar pentru a accesa fonduri europene şi, în plus, trebuiau să respecte regulile stricte care veneau la pachet cu banii nerambursabili, administratorii de firme din Arad au spus „pas” proiectelor europene. Acum, însă, regulile s-au schimbat. Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, care este şi membru al Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Vest, pe ciclul de finanţare 2021-2027, anunţă că a reuşit să reducă procentul de cofinanţare pentru firmele din judeţul nostru.
Scade cofinanţarea
Săptămâna aceasta, la Timişoara, a avut loc prima şedinţă a Comitetului menţionat mai sus.
„În cadrul acestei şedinţe de lucru, s-a găsit o soluţie pentru stimularea absorbţiei fondurilor europene a întreprinderilor mici şi mijlocii din vestul României. Iniţial, cofinanţarea propusă era de 25 la sută pentru judeţele Arad şi Timiş, având în vedere gradul de industrializare a celor două judeţe. La solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, s-a realizat o analiză mai detaliată a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene de către întreprinderile mici şi mijlocii arădene, ajungându-se la concluzia că scăderea cofinanţării ar putea contribui la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene”, anunţă reprezentanţii Consiliului Judeţean.
În urma solicitărilor transmise de Cionca, s-a decis ca, la nivelul judeţului nostru, cofinanţarea să scadă de la 25 la sută la 17 la sută. Astfel, firmele vor beneficia de cele 8 procente în plus, ceea ce pentru bugetele lor reprezintă un mare câştig.
„Mulţumesc echipei ADR Vest care a înţeles argumentele mele şi care a luat în considerare propunerea noastră de reducere a cofinanţării pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Important este ca fondurile europene să ajungă la aceste companii, pentru că ele sunt adevăratul motor de dezvoltare economică a comunităţilor, în special cele de dimensiunea oraşelor din judeţul Arad. Am încredere că şi firmele vor fi astfel mai interesate să aplice pentru proiecte de finanţare, aşa cum administraţia judeţului o face cu mult succes, în ultimii ani”, a declarat preşedintele Iustin Cionca, după şedinţa de la Timişoara.
Trimite articolul
XA distrus Cionca tot județul și spitalul! Ne ducem dracului.
Fondurile europene se fura mai greu ca banii de la buget…
Ați uitat să precizați cât procent este mita pentru aprobarea dosarului.
De aceea avem cel mai mic grad de absorbție.
Nu cred că există vreun dosar aprobat fără să se fi plătit comisioane consistente.
Când dracu am urcat mai sus de ultimul loc ?
La cate fonduri europene a luat bordurica falconetti și copilasul lui nu cred că am urcat în vreun fel
Cred că și la Somosches au accesat mai multe fonduri decât sătucul Arad
Abea aștept sa îmi răspundea bordurica marele europarlamentari cum de a reușit acest record (De fapt stiu psd e de vina )din cauza căruia nu a făcut nimic în Arad 6
Politicieni slabi si fara coloana vertebrală ce daca erau la vrei firma erau dați afara că nu făceau nimic bun si duceau firma la faliment. Așa cum au dus și Aradul falimentat.
Rușine știu că nu aveți oameni de nimic.
Hai că puip fraților doamne ajuta
Aradul liber