Seriviul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a făcut publică lista cu numărul apelurilor telefonice primite pe numărul de urgenţă 112 în judeţul Arad. După cum suntem obişnuiţi deja, numărul apelurilor false este mai mare decât dublu faţă de urgenţele reale. „Statistica pe trimestrul doi din acest an, realizată de STS pentru judeţul Arad, arată că la 112 au fost primite 93.106 apeluri. Dintre acestea, 33 la sută au fost reale, iar 67 la sută au fost false”, ne anunţă purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea. Cu toate acestea, în judeţul nostru nu a fost dată nici măcar o sancţiune pentru alertarea falsă a instituţiilor statului. De departe, cea mai solicitată instituţie a fost Serviciul de Ambulanţă Judeţean Arad, care a preluat 68 la sută dintre apelurile care anunţau o urgenţă reală. Urmează în top Poliţia, cu 25 la sută, Pompierii şi SMURD, cu aproape şapte la sută, iar lista este încheiată de Jandarmerie, care a preluat 0,33 la sută dintre apelurile pe 112.
Copiii, o problemă
Reprezentanţii de la telecomunicaţii speciale anunţă că cele mai multe dintre apelurile false provin de la copii, tineri sau persoane cu probleme psihice, fiind, în cea mai mare parte a lor, realizate de pe cartele pre-pay. Tocmai acesta este şi motivul pentru care apelurile false nu au putut fi sancţionate de către poliţişti. „Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale”, exemplifică Fulea.
Nu mai sunaţi!
Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile 112, deoarece un apel fals poate duce la întârzieri într-o urgenţă reală. „La 112 se sună doar atunci când ai cu adevărat o urgenţă”, conchide purtătorul de cuvânt al STS.
România, pe primul loc în UE la apelurile false la 112
Citiți principiile noastre de moderare aici!