O hotărâre de Guvern şi două judeţe cât de cât mulţumite. Executivul a decis, la ultima şedinţă de Guvern, să desemneze Spitalul Clinic Judeţean din Timişoara drept operator medical al unui elicopter pus la dispoziţie de Ministerul Administraţiilor şi Internelor. Nu se vorbeşte nimic despre Arad, însă ministrul Traian Igaş susţine, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că astfel s-a înfiinţat un punct SMURD la Arad, care va acoperi necesităţile comunităţilor din judeţele Arad, Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin.
Cum informaţiile oficiale par contradictorii, ne-am adresat oficialilor locali, care au precizat faptul că în acte elicopterul SMURD, pentru care arădenii au luat hotărâri peste hotărâri privind locaţia efectivă pentru aterizare şi staţionare, a ajuns la Spitalul Clinic din Timişoara, dar că acesta va „gara” efectiv la Arad, aici urmând să „domicilieze” şi medicii care vor opera pe elicopter. Mai exact, că elicopterul va fi inclus în bugetul Spitalului regional din Timişoara (care ţine direct de Ministerului Sănătăţii, fiind vorba de un spital regional), dar va fi prezent pe aeroportul din Arad, de unde îşi va lua zborul spre locaţiile din vestul ţării, acolo unde va fi solicitat să intervină.
Un argument în plus ne-a fost oferit chiar de Monica Puticiu, medic şef Unitate de Primire Urgenţă din cadrul Spitalului Judeţean Arad, care susţine că Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, va fi prezent la Arad sâmbătă pentru discuţii pe această temă şi instrucţia medicilor care vor opera pe SMURD.
Revenind la decizia Guvernului de a desemna Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara drept operator medical al unui elicopter MAI, aceasta vine să asigure asistenţa medicală de urgenţă în şase judeţe din zona de vest a României. Propunerea care a stat la baza ordonanţei de Guvern a venit din partea Ministerului Sănătăţii, cel care are în grijă acest spital regional.
Spitalul timişorean este a patra unitate medicală din ţară, după Bucureşti, Tîrgu Mureş şi Iaşi, care va utiliza, potrivit comunicatului remis ieri de Ministerul Sănătăţii, „sistemul de acordare a asistenţei de urgenţă cu elicopter pentru transferul interclinic al pacienţilor aflaţi în stare critică”.
Operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenţă acordate cu elicopterul sunt acoperite din fonduri de la bugetul de stat.
Elicopterul va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş Severin, dar şi pentru o parte din judeţele Bihor şi Sălaj, „zone în care, din cauza configuraţiei geografice, transportul rutier şi accesul în mediul rural pentru salvarea vieţii şi pentru intervenţiile de urgenţă este foarte dificil”.
Liber la Tîrgu Mureş
Oficialii de la Bucureşti mai susţin că, prin atribuirea acestui elicopter unităţii medicale din Timişoara, s-a încercat şi degrevarea „elicopterului aflat la Tîrgu Mureş de parcurgerea unor distanţe mari”, dar şi „micşorarea timpului de intervenţie pentru transferul interclinic al pacienţilor aflaţi în stare critică”.
Medicii de pe elicopter
Personalul medical va fi asigurat din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii, în colaborare cu unităţile de primiri urgenţe (UPU-SMURD) din cadrul Spitalelor Clinice Judeţene de Urgenţă Arad şi Oradea. Vineri şi sâmbătă, medicii timişoreni, arădeni şi orădeni care se vor ocupa de SMURD vor purta discuţii cu specialiştii la Timişoara, iar mai apoi la Arad.
Ce spune ministrul
Ministrul de interne, Traian Igaş, susţine, însă, că “prin înființarea unui punct SMURD la Arad am acoperit o necesitate a comunităților din județele Arad, Timiș, Bihor, Hunedoara și Caraș-Severin” şi că “prin această reglementare se extinde aplicarea acestui sistem şi în zona de vest a României, respectiv judeţele Arad, Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş Severin, zonă în care, datorită configuraţiei geografice, accesul în mediul rural pentru salvarea vieţii şi pentru intervenţiile de urgenţă este foarte dificil”.
Din aviaţia MAI
Aceste misiuni umanitare de salvare a vieţii vor fi executate, potrivit ministrului arădean, cu un elicopter echipat medical aflat în administrarea Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor, fără să fie afectate celelalte misiuni specifice. “Putem, la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, să executăm aceste misiuni umanitare cu unul dintre elicopterele echipate medical pe care le avem în administrare”, a conchis Igaş.
Şase elicoptere
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii afirmă în plus că, în acest an, s-au încheiat procedurile pentru achiziţionarea unui număr de şase elicoptere dotate pentru transportul pacienţilor, primul urmând să fie livrat până la sfârşitul lui 2011.
Elicopter SMURD, din septembrie, la Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!