108 gospodării, 3 poduri şi 3 podeţe au fost afectate de inundaţiile care s-au abătut asupra satului Nadăş. 43 de găini, 17 porci şi 30 de familii de albine au fost nimicite de apă. Intervenţiile pompierilor în satul Nadăş au continuat duminică toată ziua până seara, iar luni dimineaţa pompierii s-au reîntors în sat pentru a ajuta în continuare populaţia care a fost afectată de inundaţiile de sâmbătă seara. Detaşamentul de Pompieri Arad şi Secţia de Pompieri Ineu au acţionat duminică pentru evacuarea apei cu ajutorul a şase motopompe. Două staţii de potabilizare a apei au venit în sprijinul populaţiei din Nadăş, una de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, iar cealaltă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. De asemenea, 18 jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad au fost trimişi în ajutorul populaţiei. Jandarmii au lucrat cot la cot cu pompierii pentru a scoate nămolul adus în gospodăriile nădăşenilor de viitură. Pompierii şi jandarmii au curăţat 30 de imobile din cele 48 afectate de inundaţii şi au decolmatat duminică 60 de fântâni şi 4 subsoluri.
Analiza pe teren
„În urma analizei situaţiei de pe teren, inspectorul şef a luat hotărârea să trimită în localitatea Nadăş următoarele forţe: 4 ofiţeri, 25 de subofiţeri de la Detaşamentul Arad şi Secţia Ineu, 6 motopompe, un camion, trei autospeciale de transport personal pentru decolmatarea fântânilor şi pentru ajutorarea populaţiei, pentru curăţarea caselor de apă şi nămol. De asemenea, s-a cerut sprijinul Inspectoratului de Jandarmi care a trimis ca şi forţe de sprijin 15 subofiţeri şi 3 ofiţeri. Totodată, din cauză că sursele de apă din Nadăş, în speţă majoritatea fântânilor, sunt colmatate şi inundate s-a solicitat în sprijin două echipaje, unul de la ISU Timiş şi unul de la ISU Hunedoara, cu două staţii de potabilizare a apei. Cele două echipaje au fost introduse în intervenţie în jurul orei 16:00, ISU Hunedoara, şi în jurul orei 19:00 ISU, Timiş. Duminică s-a reuşit decolmatarea a 60 de fântâni”, a precizat căpitanul George Pleşca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.
Disperarea nădăşenilor
Viitura care a venit peste Nadăş a luat cu ea remorci, maşini şi a afectat poduri, podeţe şi gospodării. Oamenii spun că au avut apă în frigidere, congelatoare şi în maşinile de spălat haine, iar animalele domestice pe care le ţineau au murit înecate.
Localnicii au povestit cum „o ploaie puternică a venit din zona Conopului şi a inundat tot. Maşinile din faţa cabinetului medical le-a învârtit de câteva ori şi am văzut cum sunt luate de apă. Apa n-a mai putut trece peste pod şi s-a făcut zid de apă care a inundat căminul, cabinetul medical, casele oamenilor”.
O altă localnică a spus că „din 1978 aşa ceva nu s-a mai întâmplat. La noi şi în casă a intrat apa, şi în grajd şi peste tot”. O nădăşancă a povestit, cu lacrimi în ochi, că „ne-am trezit cu apa în casă. Nu am mai putut salva nimic. Este un dezastru. Purceii au murit, găinile… Am avut apă în congelator, în frigider, în maşina de spălat. Peste tot e o apă şi un noroi”. Localnicii au spus că „a mai fost apă în Nadăs, dar aşa mare şi să vină dintr-o dată ca şi acum, nu”. Acum, nădăşenii dau la lopată, cot la cot cu pompierii şi jandarmii, pentru a-şi curăţa gospodăriile de nămolul adus de apă.
Au continuat
Pompierii au continuat, luni, misiunile de decolmatare a fântânilor în satul Nadăş. De asemenea, cele două echipaje ale ISU Timiş şi Hunedoara de potabilizare a apei se află în continuare în sat pentru a produce apă potabilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!