ARAD. Problema atacurilor urşilor este unul dintre subiectele fierbinţi, la nivel naţional, în ultima perioadă. Aflat în vizită la Alba Iulia, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a spus că se impune o intervenţie pentru reducerea sau relocarea animalelor sălbatice care au început să facă tot mai multe victime, inclusiv umane. Barna a vorbit despre extinderea arealului în care pot fi întâlniţi urşii, dând exemplu judeţul nostru. Reamintim că, lunile trecute, pe străzile din Moneasa a fost surprins un urs, iar, cu altă ocazie, o stupină din Moneasa a fost distrusă de un animal sălbatic. Un alt urs şi-a făcut apariţia şi în comuna Hăşmaş, acolo unde a atăcat turme de oi, capre, dar şi câteva vaci.
„Acest carnivor mare, aflat la vârful lanțului trofic, a ocupat noi teritorii. Au apărut noi județe cu probleme, au apărut noi județe unde până acum nu s-a văzut urs, decât crap și somn în Dunăre, la Galați, de exemplu, sau nu s-a văzut niciodată urs la Arad și au apărut și acolo. În zona montană presiunea este din ce în ce mai mare”, a declarat ministrul Mediului. El spune că acest lucru se explică prin migrarea acestor exemplare în zone de habitat natural favorabil şi propice pentru respectiva specie.
„Este o explicaţie simplă. Avem monitorizări făcute de ONG-uri care fac monitorizare şi fac evaluări serioase asupra populaţiei de urs. Exemplare care au migrat în Ucraina sau exemplare care au făcut sute de kilometri în curbura carpatică. Este o specie care ocupă teritorii noi. Este absolut normal în cazul în care intervenţia umană a fost complet eliminată din managementul speciei”, a mai spus Tanczos Barna.
Pentru siguranţa oamenilor
Ministrul crede că managementul speciei trebuie să ofere soluţii atât pentru protejarea speciei şi asigurarea acestui habitat natural pentru urşi, cât şi pentru siguranţa cetăţenilor.
„Este o problemă din ce în ce mai mare în ceea ce priveşte activitatea agricolă, zootehnia în zona montană. Este din ce în ce mai greu pentru crescătorii de animale să găsească persoane care îşi riscă viaţa prin protejarea stânelor, prin protejarea animalelor – oieri, ciobani, care să meargă cu vite şi cu oi pe munte. Problema este generată de ultimii ani în care, de la 4.000 de urşi sau 4.500 din momentul aderării în 2007, am ajuns la 6.500 – 7.000 în 2016. Este ultima evaluare oficială făcută de minister”, a mai declarat ministrul, continuând: „acesta este motivul pentru care Guvernul a aprobat această ordonanţă de intervenţie imediată în zonele locuite pentru a restabili siguranţa cetăţenilor în aceste localităţi”.
Se numără urşii
Tanczos Barna a vorbit şi despre faptul că că Ministerul Mediului a lansat în februarie procedura de contractare a serviciilor de evaluare a populaţiei de urşi, servicii care nu au mai fost cumpărate sau achiziţionate în ultimii cinci ani. „Este primul şi cel mai important pas. Pentru a merge mai departe cu strategia, trebuie să vedem exact unde stăm cu populaţia de urşi. Dacă este o evoluţie pozitivă ca număr de exemplare sau este o evoluţie degresivă, pentru că problema cea mai mare la nivel european este să asigurăm pentru această specie o stare favorabilă de conservare. Deci, starea favorabilă de conservare în România cu siguranţă este asigurată în momentul în care apar din an în an, de la an la an alte judeţe unde ursul ca specie se simte perfect şi se dezvoltă”, a declarat Tanczos.
Trimite articolul
XCatzu, inca un motiv pentru lichidarea politicienilor.
cine ii poate numara exact? NIMENI ca doar ei se misca nu stau pe loc si nu ii poti sa ii deosebesti dupa …„mutră”
Ursii fiind bătrânii aia din poze cu gardurile făcute din nuiele pe vârf de deal, plecați de acolo ca mulți v.sti făcut stupi cu japca acolo. Voi sunteți cele mai sălbatice animale.
Măi Aline,ce zici dacă te-am lichida noi pe tine,jurnalist de rahat.
aline inca un cacat de articol.te uiti in gura unui ministru si bati cimpii la fel,cum mama masi sa nu ajunga ursii in localitati cind le-am taiat padurea? le prapadim hrana-fructele de padure culese pentru export-cum ar fi sa scrii cita padure a fost jefuita in arad?cum ar fi sa scrii cite din calamitatile “naturale”ar fi fost evitate daca aveam padure?etc,etc,da mai bine dormi linistit,nu deranjezi pe nimeni, se pare ca si leafa merge oricum, daca lingi in loc sa musti….
-
Bravo Stefan51 !
cand distruge un stup , ursul nu e intepat de albine?
Sa ii lichideze mai bine pe toti analfabetii de jurnalistii lui peste care cer asa ceva… Se vede ca cel ce a scris articolul lui peste e un imbecil ( a )
Domnii ziariști care se uită în aceste cazuri de urși veniți în sate, doar in aval. Sa se uite și în amonte! Dar nu la drumul mare. Oricum urme se vad, e simpla o investiție. Hai pe păduri!
NE PRICEPEM !
“Activisti de mediu” de trei parale , care vorbesc din varful blocului si nu au pus in viata lor piciorul intr-o gospodarie , sa nu mai vorbim despre padure ! Traiasca Zucky , datorita lui stim cati “telectuali” avem printre noi !
Preferati sa cititi o stire in urmatoarele zile /saptamani in care sa aflam cu totii ca un urs a sfasiat un om in Moneasa – spre ex .? Daca ati locui voi acolo cu familia, copiii? Neuronul vostru poate concepe faptul ca ar putea fi acolo un parinte , un sot/sotie sau un copil de-al vostru ???
Pai ce minte de gaina poti sa ai , cand specialistii iti spun ca ursul se inmulteste necontrolat , ca singurul care poate controla si gestiona cresterea efectivului de ursi este omul iar in cazul nostru omul nu o face pentru ca au reusit activistii de mediu sa isi impuna interesele , iar tu sa o tii pe a ta , ca orbul de bata ???? De cand ne-a luminat Zucky , suntem specialisti in toate domeniile , chiar daca nu avem liceul facut ! Pur si simplu , NE PRICEPEM !!!!
Doamne D-zeule , nici nu vreau sa ma gandesc ce s ar intampla daca in romanica ar exista tigri sau lei , gred ca de mult erau istorie !!! Pai mai tampiti de guvernanti , dati voie sa se taie padurile in draci si asteptati ca ursii sa dispara ??? gunoaieumane ce sunteti !!!! a ti lichidat haite intregi de lupi , acum treceti la un nivel superior , nu ?
-
Sa-i împuște pe toți ursi sa ma pis pe ei de gunoaie de animale care ataca și omoară oameni in ultimul timp tot mai des aud asta
Aleșii neamului + guvernanții + etc. adunați într-o ședință solemnă ( de ex. 1. Decembrie ) să fie închiși în Parlament cu 10 urși.Ușile se vor deschide după ce va fi votată legea animalelor sălbatice .
Domnule ministru, aqstia au fost imprastiati de oamenii de la rezervatii pe sest in zone unde nu erau niciodata , sa se scape de ei , ca sunt din cale afara de multi. Mai bine ati organiza niste vanatori, macar ati mari fondurile ministerului ce il conduceti. De snobi ce ar vrea un trofeu de urs e plina si tara noastra si alta tara . Altfel veti avea pagube nu castig, caci fiind prea multi o sa dea boala si degenerescenta in ei. Nu o spun eu, o spunea un prof universitar de la veterinara