Primarul comunei Buteni, Mircea Theodor Braiți, a anunțat pe pagina de socializare a instituției că ursoaica și cei doi pui, observați în zonă în luna mai, s-au întors în pădurea din apropierea comunei. „S-au găsitși văzut în zilele trecute, din nou, urme de urs (ursoaica cu doi pui), în Buteni, zona pădurii Contenit, limita cu ferma Țucudean, astfel primăria comunei atenționează locuitorii, turiştii, ONG-urile, a nu se plimba în aceste zone sau a nu folosi traseele sau aleile din zonele respective. Mai mult de atât, în această zonă se obișnuieștesă se meargă dupăbureți de pădure. Atenție amatorilor, mai ales că s-a observat o ursoaică cu doi pui.”
Primele urme ale ursului au fost observate, în zona Buteniului, pe data de 11 mai. La acel moment, Asociația non-profit „Măgura Buteni”, în calitate de gestionar al fondului cinegetic 57, a trimis o adresă către primăriile din Chisindia și Buteni prin care atrăgea atenția că în zona cunoscută sub denumirea de Pătrăneasa au fost semnalate urme ale unui exemplar de urs.
La mijlocul lunii aprilie, Direcția Silvică Arad – Ocolul Silvic Sebiş a semnalat printr-o adresă trimisă Primăriei Moneasa, prezența unei ursoaice cu pui în zona localității Moneasa – Păstrăvărie, însă nu se știe dacă este vorba despre același exemplar.
Și la Milova
Pe data de 6 iunie, un urs a fost prins într-o capcană pentru mistreți, într-o pădure din Milova, la 30 de kilometri de Lipova. Potrivit specialiștilor, ar fi fost vorba despre un exemplar în vârstă de aproximativ 3 ani. În zonă nu mai fusese semnalată prezența urșilor până în acel moment, iar autoritățile urmează să stabilească modul în care animalul a ajuns în pădurile din zonă. La fața locului au ajuns reprezentanți ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Arad, Direcției Sanitar-Veterinare, Jandarmeriei, Poliției și Primăriei Conop, de care aparține localitatea Milova. În cele din urmă, ursul a fost tranchilizat și eliberat din laț, după care a fost lăsat în pădure.
Măsuri
Reprezentanții asociației „Măgura Buteni” au solicitat Primăriei Conop, încă din luna mai, luarea următoarelor măsuri: limitarea sau chiar interzicerea accesului turiștilor sau al altor persoane în fondul forestier, evitarea lăsării în spații publice a deșeurilor menajere care pot constitui sursă de hrană pentru urși, iar prezența urșilor în zonă să fie semnalată prin mesaje de avertizare care vor fi afișate în locuri publice.
Trimite articolul
XEu zic ca lumea sa stea in casa, ce atatea drumetii etc etc
Eliminați sau relocați urgent!
-
inca o epidemie de covid ar fi binevenita ca sa mai elimine din oameni ca si asa suntem prea multi.
in zona colinara cel mai bine hiberneaza in membrana artificiala pe in camara la rece