Ușa către salvare se deschide greu. Cu întârziere și cu prețul secundelor pierdute pentru cel a cărui viață depinde de fiecare clipă. Pentru că cei care au gândit sistemul de deschidere al ușilor în clădirea modernizată a Unității de Primiri Urgențe nu au considerat că trebuie investiți bani în sisteme de deschidere performante, rapide și eficiente. Cei care au dat avizul (în speță DSP) nu au cugetat puțin asupra timpilor pierduți cu deschiderea ușilor către Urgențe. Oricât ar părea de stupid, noua intrare în Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Arad este făcută precum o poartă banală de la curtea casei bunicii. Cine vrea să intre cu targa, trebuie să se oprească, să deschidă o parte a ușii de termopan cu două canate (două uși de câte un metru lățime fiecare), care este prevăzută cu sisteme de prindere sus și jos.
Ușa, bolnavul și targa
Cu siguranță o parte din cei care și-au pus semnătura pe acest proiect au acasă sisteme de deschidere a porților și a garajelor mult mai performante. Pentru spitalul public, care are treabă cu urgenţele, este bun și sistemul clasic și învechit, prezentat ce-i drept ca o parte a unei investiții moderne.
Problema ne-a fost semnalată de cei care zi de zi se lovesc de această ușă, pentru a putea intra cu bolnavul pe targă la UPU. „De ce nu au montat o ușă mare cu fotocelulă? Totuși vorbim de investiții, nu de cărpeli. Vorbim de o instituție medicală, nu de un hotel. Zilnic aici sosesc zeci de pacienți. Chiar nu s-au gândit?!!!”, ne-a declarat unul din angajații spitalului.
Cu siguranță acest aspect nu pare să fi deranjat nici proiectantul, nici pe cei care au dat avizele ori cei care fac plățile.
Eroare de proiect
Ultima vizită a oficialilor a fost făcută pe 16 iunie și totul părea perfect. Până ce am semnalat noi problema la cei în cauză. Reprezentanții Consiliului Județean Arad (cel care suportă toată investiția) au fost la fața locului (pentru a câta oară?) și au descoperit acum problema. Ne-au declarat că vor încerca să rezolve această „eroare de proiect”.
Două canate vs. fotocelulă
Am luat legătura cu reprezentanții Spitalului Județean Clinic de Urgență Arad pentru a afla dacă se mai poate interveni în proiect astfel încât intrarea să se facă mult mai rapid și mai ușor, poate chiar cu o ușă mare cu fotocelulă.
„Este o lucrare în curs de desfășurare. Deocamdată s-a finalizat partea de extensie a UPU, adică partea din spate. Partea din față încă nu este funcțională. Avizul eliberat de Direcția de Sănătate Publică este cel care veghează ca astfel de proiecte medicale să corespundă legislației în vigoare și normelor sanitare. Din câte știu eu, ușile acestea așa sunt prevăzute în proiect. Nu se regăsesc uși mai mari cu fotocelulă. Sigur că era mai bine ca aceste uși să fie cu fotocelulă și nu cu deschidere manuală”, a declarat Adrian Wiener, directorul Spitalului Județean Clinic de Urgență Arad.
Ultimul ceas
Teoretic, lucrurile mai pot fi schimbate. Măcar acum, în ceasul al doisprezecelea. Cei de la CJA susțin că întregul proiect are toate avizele necesare. Cu siguranță au fost date fără ca cineva să-l fi studiat cu adevărat. Dar mai sunt încă șanse să se remedieze problema: „ Acest proiect de reabilitare deține toate avizele necesare. Dacă pe parcursul lucrării se observă sau se constată anumite disfuncționalități, ele vor fi remediate. În cazul acestei uși vom încerca să remediem problema”, a declarat Andrea Oțoiu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Arad. Așteptăm să vedem care vor fi soluțiile oferite pentru ca intrarea de la Urgențe să nu se facă cu încetinitorul. Asta dacă tot am trecut cu bine de praguri.
Au șters pragurile
Pentru că, pe lângă ușa care se deschide manual, mai erau și niște praguri peste care trebuia să se treacă… cu targa. Noroc că le-a „citit” în proiect directorul spitalului, Adrian Wiener. „Surprinderea mea a fost că am găsit acest proiect în derulare cu aviz DSP, iar ceea ce pe mine m-a neliniștit a fost faptul că erau prevăzute praguri la uși. Sigur că accesul cu targa sau cu alte mijloace precum scaunul cu rotile ar fi fost îngreunat. Eu am reușit să negociez direct cu constructorul ca ușile din UPU să nu aibe praguri”, ne-a relatat Adrian Wiener. Și nu le-au mai construit. Ușa bunicii a rămas însă. Să sperăm că nu pentru multă vreme.
Surprize
Ce alte surprize mai ascund proiectele de reabilitare ale Județeanului, cât sunt de bine adaptate la nevoile și specificul clădirii, cât de mult încurcă sau descurcă pe pacienți, medici și asistente? Întrebări ale căror răspunsuri vom încerca să le află. De la cei care muncesc aici sau sunt tratați aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!