Unul dintre cele două termene de finalizare a celor două lucrări, de extindere a Unităţii de Primire Urgenţe și reabilitarea secției Ambulator, ce se desfășoară în acest moment la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, a ajuns la termen. Data de 30 septembrie este termenul la care lucrările de extindere a Unității de Primire Urgențe (UPU) ar trebui să fie gata. Procesul însă este unul mai greoi deoarece trebuie respectați niște pași legali. Practic, dacă nu apar probleme în preluarea lucrării, abia la începutul lui noiembrie vom putea vorbi de recepția finală și darea în folosință. Recepția finală va fi realizată pe 1 noiembrie, ușile cu fotocelulă vor fi montate după această perioadă. Pe viitor, conducerea spitalului își dorește și o nouă extindere a UPU. Este vorba de un serviciu de imagistică propriu dedicat, separat de cel al spitalului, cu săli de intervenții chirurgicale minore în cadrul UPU.
Oficial de la 1 noiembrie
Am stat de vorbă cu managerul Spitalului Județean Arad, doctorul Adrian Wiener, pentru a afla cum decurg aceste etape, dacă ușa cu fotocelulă va fi montată, dar și care sunt planurile de viitor ale conducerii.
Prevederile legale spun că în 15 zile de la data finalizării lucrării – care era prevăzută pe 30 septembrie – să se organizeze o comisie din care să facă parte reprezentanți ai instituțiilor implicate. Aceasta nu va fi o recepție care să dureze o zi, din contră, această comisie va verifica tot șantierul în perioada 15 – 30 octombrie. Vor fi trecute în revistă toate elementele, vor fi verificate dacă ceea ce s-a construit pe șantier este în concordanță cu caietul de sarcini și desigur vor fi bifate neconformitățile. „Legea prevede că se dă un termen pentru corectarea neconformităților cu caietul de sarcini, sau se aprobă cu obiecțiuni și cu lăsarea unor măsuri de remediere a deficiențelor cu caietul de sarcini într-un termen rezonabil. Practic etapa finală în care se blochează și garanția de bună execuție este de fapt recepția propriu zisă. Dacă deficiențele nu sunt majore, de substanță, respectiv să necesite schele sau alte intervenții, deși nu sunt specialist, nu cred că vor exista, atunci se poate da în folosință după această etapă, urmând ca deficiențele minore să fie remediate la fața locului. Încheierea procesului de recepție va fi realizată practic la începutul lunii noiembrie. Urmează după aceea inaugurarea și darea în folosință”, a declarat Adrian Wiener pentru Jurnal arădean/Aradon.
Uși cu fotocelulă de 30.000 lei
Un lucru este cert în ceea ce privește montarea ușilor cu fotocelulă, ele vor fi montate după predarea lucrării, mai exact după 1 noiembrie, acestea fiind achiziționate. Suma totală pentru achiziționare, montare în care este inclusă și TVA-ul, pentru ambele uși cu fotocelulă este de 30.000 lei. „Nu se va da în folosință ușa cu fotocelulă înainte de recepția lucrării. Procedura spune că dacă am închis financiar un obiectiv cum este și cazul acestei lucrări de extindere UPU, se închide obiectivul așa cum este scris în proiect, se recepționează lucrarea, urmând ca ulterior să intrăm într-o altă etapă care se referă strict la înlocuirea respectivelor uși din rațiuni medicale și de funcționalitate. Acesta nu este un motiv de a nu recepționa lucrarea. Ușile sunt achiziționate, le avem deja pregătite să le montăm. Este vorba de un sistem automatizat cu fotocelulă, iar investiția pentru ambele uși este de 30.000 lei, preț în care este inclus TVA-ul, sistem automatizat și fotocelulă, dar și montarea acestora. În ceea ce priveşte ușile care vor fi înlocuite, acestora le-am găsit deja o altă destinație unde vor fi montate, locul fiind tot în cadrul spitalului”, a punctat Wiener.
Secție nouă de imagistică la UPU
Conducerea spitalului se gândește mai departe la o dezvoltare a serviciului de urgențe. „Noi deja ne-am gândit în perioada următoare la extinderea părții din UPU pe care tocmai am extins-o. Credem că este oportună gândirea de pe acum a dezvoltării dinamice a acestui serviciu, astfel ne dorim să mai adăugăm un serviciu de imagistică propriu dedicat, separat de cel al spitalului și eventual cu niște mici săli de intervenții chirurgicale minore care se pot preta la a fi construite în cadrul serviciului. Acest lucru înseamnă un nou proces prin care să fie realizat un studiu de fezabilitate, care nu ar afecta în niciun fel activitatea UPU, deoarece clădirea va veni în prelungirea corpului extins al UPU de acum. Decidenții care vor fi la momentul respectiv și ordonatorul de credite, dacă consideră oportună această extindere, vor demara pe această idee”, a încheiat managerul Wiener.
Articol pe aceeași temă:
Ușa care amenință viața pacienților de la urgențe
Citiți principiile noastre de moderare aici!