„În cursul zilei de astăzi am ridicat cele 32 de dosare cuprinzând semnăturile a 21 de mii de arădeni, prin care aceștia susțin propunerea de modificare a constituției «Fără Penali în funcții publice»”, au transmis useriștii arădeni printr-un comunicat de presă.
„USR Arad și-a asumat responsabilitatea de a duce județul Arad pe lista acelora care au depășit pragul legal de 20.000 de semnături. Acesta este unicul motiv pentru care am refuzat ridicarea dosarelor vineri, 21.09.2018. Toate promisiunile de predare a dosarelor (ambele tranșe depuse) neonorate, începând cu ziua de luni, 17.09 și până joi, 20.09 au făcut ca vineri, ultima zi din cele 6 luni ale proiectului și totodată termenul limită pentru depunerea semnăturilor, să dispară orice șansă de a le duce la Parlament conform procedurii standard. Unica soluție identificată de USR a fost cea prevăzută de Legea 189/1999 privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni la articolul 6, «Înregistrarea propunerii legislative», punctul (4): «În cazul în care, la data înregistrării, nu sunt atestate toate listele de susținători ca urmare a nerespectării termenului prevăzut la art. 5 alin. (4), președintele Camerei Parlamentului va solicita Guvernului urgentarea operațiunilor de atestare. În acest caz, listele de susținători depuse în completare, dar nu mai târziu de 7 zile de la atestare, se consideră în termen.» Așadar, dosarele ridicate astăzi vor avea un nou termen de 7 zile pentru a fi depuse la Parlamentul României. Amintim că de-a lungul ultimei luni, numeroase primării din țară au reacționat față de proiectul #FărăPenali agresiv, invalidând masiv semnături, în încercarea de a împiedica atingerea pragului impus de lege. Din acest motiv, mai puțin de 80% din semnăturile strânse au ajuns efectiv în Parlament.
Considerăm toate acuzele aduse de primarul Gheorghe Falcă o încercare disperată de a arunca în derizoriu munca de șase luni a zeci de voluntari, precum și semnăturile a mii de arădeni. USR Arad refuză să intre în această retorică murdară, din respect pentru cetățeni și din dorința de a nu întina ideea la care au subscris peste un milion de români, aceea a unei clase politice curate”, mai susțin cei din USR Arad.
Falcă: USR a mințit
„Faptul că au venit de abia în această dimineaţă să preia semnăturile, dovedeşte, dacă mai era nevoie, că vineri nu era de fapt nicio urgenţă, nu era niciun termen limită. Cu alte cuvinte reprezentanţii USR au minţit şi au încercat să transfere responsabilitatea pe primar în primul rând, dar şi pe funcţionarii din primărie. În momentul în care au semnat procesul verbal au semnat şi constatarea că aproximativ 6000 de semnături nu au fost validate”, a explicat primarul Gheorghe Falcă.
Conform procesului verbal de predare primire încheiat cu data de 21 septembrie 2018, reprezentanţilor USR Arad li s-a adus la cunoştinţă sinteza principalelor neconformităţi care au dus la decizia invalidării anumitor semnături şi anume: „persoane cu domiciliu în altă localitate şi fără reşedinţă în municipiul Arad, persoane cu domiciliul în altă localitate, deşi în dreptul lor era menţionat un domiciliu din Arad, minori, persoane cu acte de identitate expirate înainte de perioada de referinţă şi/sau CNP eronat, CNP/CI aparţinând altor persoane, persoane care nu au existat şi nu există în bazele de date studiate, adrese inexistente, CNP/CI inexistente s.a.”
Într-un comunicat de presă, Primăria Arad menționează și că printre „semnatarii” iniţiativei „Fără penali în funcţii publice” s-au numărat şi persoane decedate, dând două exemple: o persoană decedată în 14 august 2016, cea de a doua în 23 octombrie 2017.
Citiți principiile noastre de moderare aici!