„Proxima intrare în insolvență a CET Arad este o nouă dovadă a unei realități sumbre pentru abonații sistemului și pentru oraș. Lipsa investițiilor (administrația Falcă a pierdut în jur de 20 de milioane de euro prin PNI și programul elvețian, două ocazii ratate de a obține bani pentru termoficare), a măsurilor de eficientizare (reducerea schemei de personal, a cheltuielilor inutile) au condus la situația actuală. Avem un sistem care generează pierderi anuale de 20-30 de milioane de lei, cu datorii uriașe, imposibil de achitat, cu o rețea de distribuție depășită tehnologic, afectată de pierderi și care a pierdut prin debranșare mai bine de jumătate din clienți.
Administrația locală a încercat să ascundă cât mai mult starea de insolvență a centralei. Pentru aceasta, orașul a suportat din banii proprii pierderi de aproape 150 de milioane de lei numai în 2016, 2017 și 2018. În condițiile în care menținerea și reabilitarea sistemului actual ar costa undeva la 140 de milioane de euro, o nouă soluție trebuie aplicată. Administrația locală trebuie să asiste populația să monteze centrale de apartament sau de scară, prin intermediul unor subvenții diferențiate și a unor credite, similar procedurilor utilizate pentru reabilitarea termică. Această soluție, cu mult mai ieftină față de menținerea sistemului actual, ar economisi fonduri pentru reabilitarea ulterioară a tuturor blocurilor și instituțiilor din municipiu, precum și pentru alte proiecte”, susțin USR-iștii.
Sergiu Vlad, deputat USR Arad: „Pentru a nu lăsa o bună parte a locuitorilor fără căldură și apă caldă, conducerea orașului trebuie să ofere asistență pentru montarea centralelor individuale în apartamentele care mai sunt conectate la CET. Dincolo de reducerea costului lunar cu încălzirea, acești oameni vor să beneficieze de condiții civilizate, de căldură și apă caldă.
Resuscitarea actualului sistem nu mai este posibilă, statistica ne spune că numai 1,8% din societățile intrate în insolvență reușesc să evite falimentul, iar arădenii nu își permit acest risc. Gheorghe Falcă nu mai este interesat de un nou mandat de primar, ca urmare îi este indiferent dacă problema încălzirii este rezolvată sau nu. Acesta este de fapt motivul pentru care nu a ezitat să solicite intrarea în insolvență a CET Arad, în lipsa oricăror măsuri de protecție pentru populație. Promisiunile primarului, privitoare la supraviețuirea centralei, sunt la fel de realiste precum cele privitoare la finalizarea în acest an a stadionului UTA sau la preluarea cetății.
Nu trebuie uitat faptul ca debitorul avea obligația de a formula o cerere de deschidere a procedurii insolvenței în termen de 30 zile de la apariția stării de insolvență. Mai mult, neintroducerea sau introducerea tardivă, de către reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii insolvenței, într-un termen care depășește cu mai mult de 6 luni termenul prevăzut de lege de la apariția stării de insolventa constituie infracțiunea de bancrută simplă, pedepsibilă cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală”
Pentru a consulta detalii referitoare la situația sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în Arad, precum și soluția asumată de USR Arad, accesați adresa: http://bit.ly/USRArad_ProiectCET.
Citiți principiile noastre de moderare aici!