Pentru anul curent, municipalitatea alocă acestui capitol suma de 56,3 milioane de lei, completată din bugetul împrumuturilor externe cu 46 de milioane, rezultând un total de 105,3 milioane. Pe primul loc al secțiunii de dezvoltare (85 de milioane de lei) din lista proiectelor de investiții se remarcă „Modernizarea și extinderea sistemului de luminat public din municipiul Arad”, proiect multianual lansat în 2012, realizat în procent de 9% și pentru care se alocă în 2017 suma de 9,5 milioane din totalul de 285 de milioane de lei. Pe locul doi se află „Regenerarea urbană a spațiilor din zona blocurilor de locuințe din cartierele Alfa, Faleza Mureș, Confecții, Micălaca, Vlaicu și Centru, inclusiv zona protejată din municipiul Arad”. Acest proiect inițiat în 2014 va costa în total 224 de milioane de lei, pentru care au fost împrumutate deja 20 de milioane de euro, pentru anul 2017 fiind alocate spre cheltuială 67,7 de milioane de lei.
Dacă raportăm aceste sume la o familie medie din Arad (doi părinţi şi un copil), ar rezulta că ea contribuie pentru regenerarea urbană cu 4.123 lei (în 2017 – 1.246 lei), iar pentru iluminatul public cu 5.246 lei. Remarcăm faptul că proiectul privind iluminatul public este cel mai mare din portofoliul de investiții al administrației locale. Municipalitatea alocă de 8 ori mai multe fonduri acestei lucrări decât pentru stadionul UTA sau pentru amenajarea unității militare din Gai (investiție necesară intrării Cetății în circuitul civil) sau de 12 ori mai mult decât pentru Palatului Cultural sau reabilitarea străzilor.
Secțiunea de funcționare însumează 17,3 milioane de lei, care se compun în principal din sume pentru reparații la clădirile fondului locativ și spații cu alte destinații aflate în proprietatea municipiului Arad (1 milion de lei), lucrări de întreținere a sistemului de iluminat public (1,2 milioane), iluminat festiv (0,6 milioane), consum de energie electrică pentru iluminat public, semaforizare, etc. (7,2 milioane de lei). Mai sunt alocate sume pentru deszăpezire (2 milioane de lei), animale fără stăpân (0,9 milioane), desinsecție, deratizare și dezinfecție (0,8 milioane), fântâni arteziene (0,7 milioane), studii și altele servicii (0,9 milioane lei). Chiar dacă acest capitol bugetar își începe denumirea cu locuințele, acestea sunt printre ultimele care au alocate sume semnificative de bani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!