Documentul disponibil online (la adresa http://goo.gl/PbhzFt) este centrat pe activitatea parlamentară, activitatea la nivel local și diverse.
Activitatea parlamentarilor arădeni a vizat în principal domeniile sănătate și protecția mediului. Au fost depuse amendamente la legea bugetului național pentru echiparea spitalelor din Arad, reabilitarea clădirilor școlilor din municipiu şi judeţ, precum și a unui segment de drum județean important. Au fost inițiate două proiecte de legi vizând circulația bicicliștilor și pentru reglementarea unei alimentații mai sănătoase în România. Mai sunt enumerate interpelările, luările de cuvânt, precum și declarațiile politice susținute de la tribuna Parlamentului.
Implicarea la nivel local s-a axat pe participarea la dezbaterile publice asupra proiectelor de hotărâri aflate la transparență sau în analiza Consiliului Local Municipal. În total au fost făcute 59 de recomandări privind teme de interes cum ar fi bugetul, rețeaua școlară, strategia integrată de dezvoltare urbană și regulamentul activităţilor economice. Fiecare recomandare a fost susținută verbal dar și înaintată în scris reprezentanților administrației locale.
Suplimentar celor menţionate anterior, organizaţia locală a USR Arad a întreprins acţiuni de supraveghere şi transparentizare a activităţilor administraţiei publice locale. Între acestea putem enumera crearea unor grupuri de lucru interne pe teme precum termoficarea sau activitatea Consiliului Local, analiza detaliată a bugetului local, colectarea și procesarea de date de la primăriile din județ privind numărul, calificarea şi experienţa profesională a consilierilor personali ai primarilor. Pentru dezvoltare, atragere de simpatizanţi şi înfiinţarea de noi filiale, s-au organizat USeRile, întâlniri de discuții într-un cadru informal desfășurate vineri seara din două în două săptămâni pe teme de interes local, precum și EurAgrAr, eveniment care facilitează dialogul pe teme agricole şi de dezvoltare rurală.
Adrian Wiener, senator USR: „Interpelările făcute de la începutul anului mi-au confirmat opacitatea instituțiilor Statului. Dar asta nu ne descurajează. Am depus deja câteva proiecte de lege și pregătim și alte inițiative, cum ar fi cea privind o strategie a vaccinării adică a condiționării accesului copiilor în instituții, în colective. Pentru primele 3 luni, din care una a fost sesiune extraordinară și de proteste, apreciem ca o activitate bună care va avea un impact, sperăm, asupra corpusului legislativ în România. Sper ca cel puțin o inițiativă, cea privind prevenția cardiovasculară va trece, pentru că nimeni din scena politică nu cred că poate spune public că nu vrea să evite moartea a 2.000 – 3.000 de concetățeni.”
Sergiu Vlad, deputat USR: „Activitatea parlamentară a început destul de abrupt, în sensul celebrei O.U.G. 13, care în aceste zile vedem că se întoarce în Parlament, odată cu alegerea fostului ministru Iordache în funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților și a celorlalte intenții ale PSD și ALDE de a continua asaltul asupra Justiției. Revenind la problemele locale, am abordat în calitate de parlamentar cazul bazelor sportive dărâmate, dar și pasajele, pe care se pare că nu le vom primi finalizate în acest an, așa cum ne-a promis PSD-ul și domnul Fifor.”
Vlad Botoș, președinte USR Arad: „Noi, USR-ul, am creat o breșă în sistemul acesta politic. Suntem transparenți și oferim acest Raport de activitate, să vadă alegătorii ce am făcut. Arătăm că principiile nu sunt doar chestiuni teoretice, noi le și aplicăm în activitatea zilnică. Suntem deschiși, față de mass-media, față de toată lumea. Oricine poate accesa documentul online. Avem inițiative de bun-simț pentru cetățeni și suntem încrezători că în timp vor produce beneficii pentru oameni. Chiar dacă acum poate nu vor fi acceptate anumite propuneri ale noastre, până la urmă o să coagulăm și majoritatea necesară pentru a implementa decizii corecte.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!