În România anului 2016, zilnic se înregistrează aproximativ şase cazuri de maltratare, schingiuire, mutilare, otrăvire sau omorâre prin violenţă a animalelor. Conform statisticilor, în 2011, numărul cazurilor de animale maltratate era la jumătate. Foarte puţini din autorii acestor acte de cruzime ajung să dea socoteală în faţa legii, şi cei mai mulţi dintre ei se aleg doar cu o amendă.
România a devenit iadul animalelor.
La nivel local, Poliţia Animalelor a aplicat în 2015, 13 amenzi pentru abandon de animale şi maltratare şi a întocmit doar două dosare penale.
În acest an, până la sfârşitul lunii septembrie, în Arad au fost aplicate 14 amenzi.
Dacă începutul anului a fost marcat de cazul căţelului din Felnac, lovit cu toporul şi abandonat la marginea drumului, 2016 se încheie cu o situaţie cel puţin la fel de revoltătoare, a căţeluşei gestante, din Ghioroc, a cărei stăpâne i-a dat să înghita zeci de ace. Între cele două cazuri s-au înregistrat zeci de situaţii de rele tratamente, animale bătute, abandonate, înfometate şi chiar omorâte.
Nu putem rămâne pasivi şi trebuie să ne implicăm pentru a stopa violenţa asupra animalelor. Situaţia foarte gravă şi aşa poate degenera, iar de la violenţa faţa de animale până la violenţa faţă de oameni este doar un pas mic. Pentru că oricine este crud faţă de animale nu poate fi bun faţă de oameni.
Milităm pentru o legislaţie clară şi sancționarea aspră a oamenilor care produc acte de cruzime față de animale, dar și a celor iresponsabili care adoptă animale pentru a le abandona apoi pe străzi.
Organizația arădeană mulțumește diverselor grupuri și organizații pentru sprijinul acordat și promite că se va implica în mod serios pentru ca legea privind drepturile animalelor să fie aplicată, iar pedepsele pentru încălcarea acesteia să crească. Candidații USR Arad propun următoarele soluții:
– Sancționarea mai aspră a oamenilor care produc acte de cruzime față de animale dar și a celor iresponsabili care adoptă animale pentru a le abandona apoi pe străzi.
– Obligarea autorităților locale de a steriliza câinii fără adăpost și a prezenta transparent din oficiu operațiunile desfășurate în acest sens.
– Protejarea fondului cinegetic prin reducerea numărului permis de animale sălbatice vânate (reducerea cotelor de recoltă).
Citiți principiile noastre de moderare aici!