ARAD. USR Arad a transmis un comunicat de presă privind erorile din urbanism. „În urma eforturilor făcute de echipa USR PLUS din Consiliul Local, acele decizii din domeniul urbanismului care afectează negativ viața locuitorilor din municipiu sunt tot mai mult conștientizate de arădeni. În principal este vorba de proiecte prin care se propune construirea de locuințe colective (blocuri) cu regim de înălțime ridicat (5-6 niveluri), în locuri improprii pentru asemenea dezvoltări, de obicei cartiere de case, cu locuințe individuale. Nu de puține ori, în zona respectivă un prim PUZ va deschide calea altora noi, pe terenurile disponibile în vecinătate, ajungându-se la sute de noi apartamente, care vor produce: *intensificarea traficului, cu timpi mari pierduți pentru deplasare de cei care vor locui în aceste blocuri, dar și de cei care locuiesc acum în zonă; *locuri de parcare insuficiente, astfel că străzile vor fi folosite pentru parcare, îngreunând și mai mult traficul; *încărcarea rețelelor edilitare (apă, canalizare, energie electrică, gaz), care nu vor mai face față și vor suferi avarii frecvente; *prețul imobilelor din zonă va scădea, din cauza dezavantajelor amintite mai sus. Nimeni nu va dori să achiziționeze o casă unde va «beneficia» de condiții de locuire specifice blocurilor”, transmite USR Arad.
Ultimul exemplu în acest sens este PUZ-ul pentru edificarea a patru blocuri P+5 în Grădiște, pe strada Cehov, proiect care a generat o scrisoare deschisă adresată primarului. „Locuitorii zonei au înțeles că se vor confrunta cu toate problemele legate de urbanism și au cerut modificarea proiectului, pentru locuințe individuale”, mai specifică USR Arad.
În final, cei din Uniunea Salvați România subliniază că „nu suntem de acord cu ridicarea de blocuri între case și, în condițiile în care administrația locală o face doar la nivel declarativ, noi susținem prin vot condiții de locuire cât mai bune pentru arădeni”.
Trimite articolul
X„În urma eforturilor făcute de echipa USR PLUS din Consiliul Local, acele decizii din domeniul urbanismului care afectează negativ viața locuitorilor din municipiu sunt tot mai mult conștientizate de arădeni. În principal este vorba de proiecte prin care se propune construirea de locuințe colective (blocuri) cu regim de înălțime ridicat (5-6 niveluri), în locuri improprii pentru asemenea dezvoltări, de obicei cartiere de case, cu locuințe individuale. Nu de puține ori, în zona respectivă un prim PUZ va deschide calea altora noi,
mai copii,dupa stiinta mea orice puz este votat in consiliul local,era extraordinar daca, de exemplu, acel puz la care faceti referire avea parte de criticile venite din partea consilierilor usr in sedinta de consiliu
nu veniti voi sa profitati de scrisoarea cetatenilor din zona sa va trageti spuza pe turta voastra
„Locuitorii zonei au înțeles că se vor confrunta cu toate problemele legate de urbanism și au cerut modificarea proiectului, pentru locuințe individuale”, da voi nu aveti nici un merit in asta, ciocu mic
chiar nu inteleg acest articol! Pai daca tocmai cei din USR recunosc ca au facut o gresala, sa faca ei tot posibilul sa o repare! Nu?! Oricum, Aradon, stirile voastre sunt de o calitate medie… redactarea lor este de o calitate foarte slaba!
Fara un PUG care stabileste clar directiile de dezvoltare obiective care stau la baza dezvoltarii orasului, vom asista in continuare la o “piraterie” urbana. Nu este in interesul asa zisilor “dezvoltatori” sa existe reguli clare pentru fiecare zona, reguli care sa tina cont de criterii obiective, bazate pe date statistice, date istorice, studii de circulatie, studii sociologice, etc. Aceste asa zise dezvoltari urbane aduc castig financiar dezvoltatorilor, deoarece , cica, in Arad investitorii sunt incurajati, dar nu tin cont de interesele celor care sunt deja locuitori ai zonelor respective. Locuitorii acestor cartiere, unii de generatii, au investit in acest oras atat moral cat si financiar. Si-au construit un camin, au renovat si intretinut casele din aceste cartiere, au platit si platesc impozite, sunt alegatorii celor care acum permit asemenea investitii fara sa tina cont de ei. Poate cei care aproba aceste PUZ-uri ar trebui sa-si aduca aminte cum aratau acum 30 de ani cartierul Gradiste, Micalaca, Gai, Subcetate. Nu era mare diferenta intre aceste cartiere si o comuna mai mare.
Acum asistam la sindromul ” cucului’. Intr-o zona constituita, civilizata, cu zone verzi si deci aer respirabil, unii mai smecheri care au dobandit intr-un mod doar de ei si unii stiut, un teren care acum 30 de ani era domeniu public, proprietate privata a primariei, a cultelor, sau a altor institutii, au hotarat ca e dreptul lor exclusiv, doar sunt proprietari, sa construiasca dupa bunul plac. Nu conteaza nimic, e doar o afacere. Doar ca aceasta afacere vinde pe langa terenul propriu-zis, o mare minciuna. Cei care vor cumpara un apartament, vor crede cu naivitate ca si ei vor beneficia de acelasi standard de locuire, lucru complet fals. Acest standard va fi distrus odata cu asa zisa noua dezvoltare. Astfel, cu o singura semnatura, se vor “rezolva” doua probleme: distrugerea unui cartier si a intregului lui areal si pacalirea grosolana a celor care din naivitate sau nestiinta vor cumpara aceste apartamente.
Doar prin exprimarea ferma, dar civilizata, a opiniei comunitatii, participarea in numar cat mai mare la dezbaterile publice, luari de pozitie si asumarea acestor pozitii in mod transparent, aceste initiative pot fi oprite. Si da, trebuie apelat si la consilierii care au puterea votului in Consiliul local. Nu uitati ca noi le-am dat aceasta putere tocmai pentru a putea sustine interesele comunitatii, in mod special interesele colective.
In urbanism nu cred ca se poate vorbii de “greseli”, in schimb se poate vorbi de coruptie !
-
👏👍
Dar construirea de blocuri in curtile interioare ale unor cladiri din centrul ARADULUI, cu aprobarea FALCII bruxeleze este normala/corecta???!!!???? Unde A fost ”specialistii’ cand Falca a decis ”modernizarea” urbei?????? ”Impodobirea” urbei cu acele hidosenii (table de otel gaurite si pline de rugina) din fata cinema DACIA este edificatoare…si o palma/flegma pentru toti:politicieni,activisti,etc…….
De cand ma stiu, de la asa zisul talentat,,( vai de capul lui) Cristea Milos incoace, Aradul a avut cei mai slabi arhitecti, urbanisti, conductori arhitecti de pe pamant. Vedeti ce s-a construit in Arad si in judet de la intrarea in comunism pana azi . Rar vezi o casa ca lumea, un PUZ inteligent de loc. Cine a scos banul a comandat orice oroare oricat de tampita si a si fost pusa in opera, precum vedem peste tot.
-
Probabil ca aveti cunostinte vaste in domeniu, poate o pregatire temeinica ca si critic de arhitectura. De aceea puteti scrie, in deplina cunostinta de cauza ceea ce scrieti, transparent, despre D-nul ARHITECT MILOS CRISTEA. Pe de alta parte, arhitectura este un domeniu usor de stapanit, sunt necesare cunostinte minime, exact ca in fotbal. Doar tata mare si-a facut casa cu mainile lui si nu a avut nevoie de arhitect pentru asta.
Ca si d-voastra gandesc, din pacate pentru acest oras, si cei care sunt primii responsabili pentru cum arata orasul. Ei nu au nevoie de cunostintele dobandite de arhitecti si urbanisti in cei 6 ani de facultate si ani multi de experienta, scaunul pe care s-au asezat, vremelnic, le da puterea sa se priceapa la orice si au cunostinte temeinice inclusiv de arhitectura.
Aceasta abordare e valabila si pentru multi dintre concetatenii nostri. Citez: “Pe banii mei, fac ce vreau”, “O sa-mi iau arhitect care ma rezolva”, etc. Aici putem insa fi de acord. Da, sunt si astfel de arhitecti, in toata lumea larga nu doar in Arad. Cu toate acestea, in lumea larga, atunci cand sunt aduse prejudicii intregii comunitati, cand sunt afectate monumente de arhitectura, cand prin investitii private sau publice este afectata calitatea vietii unei comunitati, aceasta comunitate raspunde si isi sustine punctul de vedere in fata celor care au putere de decizie.
Nu am auzit ca vajnicii critici de arhitectura sa faca acest lucru, dar ce-i drept, nici opinia unitara a breslei nu s-a facut auzita.
care mai zece de rau de a nostri o sa aba prolleme mari
-
S-a stricat la cap Veta, nu chiuveta … :-))
care erori?corupția și mafia generalizata PNL usr
Circulatia dinspre UTA spre Fortuna, exact din zona Kaufland încolo, este gâtuita de inexistenta unor benzi speciale de refugiu dedicate pentru a o lua în stânga spre Kaufland, la fel si la Lidl/Politie si la ultima spre Fortuna/Dâmbovitei.
Vii pe banda 2 si te trezesti ca esti obligat sa o iei în stânga, în loc sa fie asigurata o banda de refugiu pentru acest lucru, iar tu sa ramâi pentru a merge înainte. Vad o multime de soferi, care nu sunt din Arad, încurcati de aceste intersectii gândite cu partea dorsala. Pe de alta parte ramâi cu o singura banda de iesire din oras, doarece în dreapta ai masini parcate. Iar la orele de vârf e dezastru…