ARAD. Echipa locală a Uniunii Salvați România a susținut luni, 15 ianuarie, o conferință de presă în care a arătat modul în care sunt alocați banii de la bugetul de stat către comunitățile locale.
Alocarea fondurilor
„Aradul a pierdut suma de 46 de milioane de lei. Acești bani, de care ar fi putut beneficia în anul 2018, ar fi fost suficienți pentru construirea a două noi spitale, unul matern și unul de oncologie. În același timp, orașelor vecine, Oradea și Timișoara, care fie nu au avut excedent, fie au avut un excendent mai mic, li s-au repartizat 31, respectiv 64 de milioane de lei. Legea bugetară pentru anul 2018 (Legea numărul 2/2018 a bugetului de stat) prevede un mecanism prin care alocarea de la bugetul național a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ține cont de performanța celor care conduc comunele și orașele. Pentru a compensa reducerea alocărilor cauzate de scăderea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, articolului 6, alineatului (6) din legea amintită prevede distribuirea suplimentară de fonduri, până la nivelul sumelor primite de către unitățile administrativ teritoriale de la bugetul de stat în anul 2016. Conform acestui paragraf, Aradul avea posibilitatea să primească în total 171 de milioane de lei, 125 reprezentând cota defalcată din impozit pe venit, iar restul de 46 sub forma de sume defalcate din TVA pentru echilibrare bugetară. Numai că, paragraful (7) al aceluiași articol spune: <<Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (5) şi (6) … se diminuează cu jumătate din excedentul unităţilor administrativ-teritoriale, înregistrat la data de 31 decembrie 2016.>> Acest excedent fiind de 146 de milioane de lei în cazul Aradului, din cele 46 de milioane cuvenite suplimentar s-au scăzut 73 de milioane (jumătate din excedent) și în final nu am mai primit nimic”, explică Florin Stana – USR Arad.
Despre excedent
Stana a explicat și de unde apare execedentul bugetar: „Acesta se formează la nivelul bugetului local prin diminuarea cheltuielilor de investiții cu sumele aferente lucrărilor pe care administrația le-a programat dar nu a reușit să le efectueze, banii rămânând în conturile orașului la finele anului. Vorbim fie de lucrări întârziate precum modernizarea stadionului UTA, fie de lucrări care nici măcar nu au fost începute, precum amenajarea unității militare din Gai. Nu reprezintă fond de rulment sau suma totală aferentă unor investiții multianuale, așa cum încearcă să acrediteze ideea primarul Aradului”.
Bonificație de 10%
Pe de altă parte, Vlad Botoș, președinte USR Arad a punctat: „Primarul Gheorghe Falcă încearcă să își mascheze incompetența aruncând vina pe alții, acuzând factorul politic pentru pierderea banilor. USR Arad a demonstrat că nu este așa, alocarea bugetară este transparentă și ține cont de performanța primarilor, nu de partid. Sugerăm primarului să ofere cetățenilor Aradului, așa cum aceștia merită, nu numai taxe nemajorate dar și creșterea la 10% a bonificației pentru plata integrală până la 31 martie a taxelor, așa cum se întâmplă în municipii precum Oradea, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Satu Mare, Zalău și multe altele.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!