FRUMUŞENI. Administraţia locală din Frumuşeni a iniţiat o serie de proiecte care vizează lucrări ample la reţelele de utilităţi ale comunei, dar se au în vedere şi investiţii importante în sectorul Învăţământ şi în producerea de energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Primarul comunei, Reginald Andronic, ne-a povestit despre o serie de proiecte care se află în derulare sau care au fost finalizate pe parcursul acestui an. Reţelele de apă şi canalizare sunt priorităţile administraţiei locale din Frumuşeni, în această direcţie existând o serie de proiecte depuse şi câştigate pe diferite linii de finanţare.
„Unul dintre proiecte se referă la extinderea reţelei de alimentare cu apă în Cartierul Aluniş Vest. În prezent, investiţia se află în derulare. Finanţarea, în valoare totală de 447.156 de lei, a fost asigurată, în mare parte, prin Programul Naţional <Anghel Saligny>, cofinanţarea de la bugetul local fiind de 30.880 de lei. Acest proiect este necesar întrucât în zona respectivă au fost atribuite, în anul 2020, un număr de 56 de locuri de casă pentru tinerii din comuna noastră. Referitor la aceste locuri, pentru toate au fost obţinute autorizaţii de construire, proiectele aflându-se în diferite stadii de implementare”, ne explică primarul din Frumuşeni.
Acelaşi cartier este vizat şi de o extindere a reţelei de alimentare cu energie electrică.
„Investiţia este strâns legată de cea de realizare a reţelei de alimentare cu apă, asigurându-se astfel utilităţile necesare pentru viitoarele case. Extinderea a fost finalizată la începutul acestui an, reţeaua de energie electrică fiind operaţională”, ne mai spune Reginald Andronic.
O altă investiţie care se referă la utilităţi este modernizarea staţiei de pompare din Aluniş, pentru eficientizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă.
„În vederea eliminării problemelor în furnizarea apei potabile pe raza localităţii Aluniş, a fost investită suma de 200.000 de lei pentru modernizarea staţiei de pompare. În prezent, staţia funcţionează la parametri optimi”, ne spune primarul comunei Frumuşeni.
Un alt proiect care vizează reţelele de utilităţi este cel care vizează extinderea reţelei de canalizare menajeră în comuna Frumuşeni. Investiţia prevede extinderea actualei reţele de canalizare menajeră prin realizarea a 14 tronsoane de canale colectoare, cu o lungime totală de 1.442 de metri, în Frumuşeni, respectiv a două tronsoane colectoare, cu o lungime de 485 de metri, în Aluniş.
„Preţul total al investiţiei este de 733.800 de lei, bani care vor veni de la bugetul local. Lucrările urmează a fi demarate în cursul lunii iunie”, ne asigură Andronic.
Acesta mai spune că, în ceea ce priveşte reţeaua de canalizare care a fost dată în funcţiune anul trecut, 210 gospodării din Frumuşeni şi Aluniş s-au racordat deja la reţea.
O altă investiţie, una de importanţă majoră pentru comună, se referă la înfiinţarea reţelei de gaze naturale în localităţile Frumuşeni şi Aluniş, proiect în valore de peste 9,4 milioane de lei, pentru care se aşteaptă finanţare prin Programul Naţional „Anghel Saligny”.
„În acest moment, s-a finalizat licitaţia pentru stabilirea firmei care va executa lucrarea, câştigătorul fiind SC Gaz Vest Reţele SRL Arad. Procedura s-a derulat într-un mod transparent şi eficient, nefiind înregistrate contestaţii. Până primim finanţarea de la Guvern, vom demara lucrările, în luna iunie a acestui an, din fonduri de la bugetul local”, anunţă primarul din Frumuşeni.
Şcoala şi panourile
După cum spuneam deja, nici domeniul Învăţământ nu a fost lăsat deoparte de administraţia locală din Frumuşeni. Şcoala Gimnazială din localitate a intrat în ample lucrări de reparaţii, iar la vară vor urma lucrări de igienizare.
„Până în prezent, au fost realizate lucrări de renovare a celor mai multe dintre sălile de clasă ale unităţii de învăţământ, cum ar fi montarea de parchet şi alte lucrări, în valoare de aproximativ 90.000 de lei. În vacanţa de vară din acest an se vor reabilita şi restul sălilor de clasă rămase, respectiv vor fi reamenajate grupurile sanitare, valoarea lucrărilor care vor fi realizate fiind de aproximativ 100.000 de lei, bani de la bugetul local. De asemenea, se vor realiza, pe perioada vacanţei de vară, lucrări de deratizare şi igienizare a unităţii de învăţământ, inclusiv a celor două grădiniţe, pentru care a fost deja bugetată suma de 25.000 de lei”, spune Reginald Andronic.
În cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost depus un proiect care vizează dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a Şcolii Gimnaziale Frumuşeni, valoarea acestui proiect fiind de peste 300.000 de lei. Practic, odată cu obţinerea finanţării, vor fi dotate laboratoarele de informatică din şcoală, se va achiziţiona mobilier pentru sălile de clasă, inclusiv pentru grădiniţă, şi vor fi cumpărate echipamente digitale necesare desfăşurării cursurilor.
Un alt proiect care se referă la şcoala din localitate are legătură cu producerea de energie electrică. Prin Grupul de Acţiune Locală „Lunca Mureşului de Jos”, se doreşte obţinerea unei finanţări de 231.000 de lei, bani cu care să se monteze sisteme de panouri fotovoltaice la sediul Primăriei Comunei Frumuşeni şi la sediul şcolii din comună.
„Prin implementarea acestei investiţii, se urmăreşte reducerea cheltuielilor cu asigurarea energiei electrice necesare pentru funcţionarea celor două instituţii”, ne explică primarul din Frumuşeni.
Şi, dacă tot vorbim despre panouri fotovoltaice, trebuie menţionat un alt proiect important vizat de administraţia din Frumuşeni. Este vorba despre realizarea unui parc fotovoltaic şi amplasarea de panouri pe clădirile publice din comună, în vederea acoperirii consumului propriu de energie electrică.
„Vorbim despre un proiect depus spre finanţare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, în valoare de 3,4 milioane de lei, din care cofinanţarea noastră, de la bugetul local, va fi de mai puţin de 68.000 de lei. În contextul actual de pe piaţa energiei electrice, am considerat că este oportun să depunem, în primă tranşă, acest proiect prin care vom reduce substanţial costurile cu energia electrică. Se vor monta capacităţi de producţie cu o putere instalată de 186 kW care vor asigura necesarul de energie electrică pentru iluminatul public din satele comunei. Pe lângă iluminatul public, am prevăzut montarea de panouri fotovoltaice pe clădirile căminelor culturale şi a postului de poliţie din Frumuşeni”, detaliază Reginald Andronic.
Şi un autobuz electric
O altă achiziţie de impact care va fi realizată în perioada următoare de Primăria Frumuşeni este un autobuz electric, în cadrul unui proiect în valoare de 2,9 milioane de lei, depus pentru finanţare pe PNRR.
„Prin această linie de finanţare, comuna noastră a primit o cotă prealocată de aproximativ 330.000 de euro. Deoarece preţul unui astfel de mijloc de transport este mult mai mare, am creat un parteneriat împreună cu comuna Zăbrani şi cu municipiul Arad. Comuna Frumuşeni este lider de proiect, iar noi considerăm că achiziţionarea unui autobuz electric care să deservească transportul de călători pe ruta Zăbrani-Frumuşeni-Arad va conduce la scăderea importantă a costurilor de operare”, crede primarul.
Şi tot legat de protecţia mediului, trebuie spus că Primăria Frumuşeni s-a înscris în Programul Rabla Local, destinat casării autovehiculelor vechi. Comuna a aplicat pentru casarea unui număr de 50 de autovehicule.
Trimite articolul
XSi ceva pe Fonduri Europene cand????