Cu această ocazie, a avut loc și inaugurarea Colecției de semințe, unică în vestul României, dar și a Muzeului Botanic, Herbarului și laboratoarelor realizate în cadrul Proiectului PRO-PLANTS implementat în perioada 01.01.2013-30.11.2014 de către Universitatea Corvinus din Budapesta, prin Arboretum Szarvas, în calitate de lider de proiect și Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, în calitate de partener de proiect.
Proiectul de investiții are o valoare de 950.000 euro și are ca scop dezvoltarea unor facilități pentru conservarea și promovarea diversității plantelor, atât din flora spontană, cât și cea cultivată, punându-se accent pe soiurile locale, dar și pe plantele rare, ocrotite, periclitate și endemice din Vestul României.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat că: „membrii proiectului au considerat că Universitatea trebuie să treacă din domeniul teoretic al cercetării și politicilor de protecție a naturii, în cel practic, de participare efectivă la conservarea ex situ a speciilor de plante, spontane și cultivate. Această inițiativă este unică pentru vestul țării, deoarece în România nu există astfel de colecții, decât o Bancă de gene, la Suceava, iar în viitor, prin colecționarea unui număr tot mai mare de populații locale și taxoni din flora spontană, colecția s-ar putea transforma într-o Bancă de gene. De apreciat este faptul că renovarea vechiului Pavilion de Vânătoare de la Macea, respectiv Clădirea Muzeului Botanic, s-a realizat din fondurile proprii ale Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, astfel încât investițiile realizate din proiect să beneficieze de un spațiu adecvat. Colecția de semințe va funcționa într-un spațiu, cu suprafață utilă de 110 m², destinat prelucrării fructelor și condiționării semințelor, dar și pentru expunerea, păstrarea și conservarea semințelor. În cadrul proiectului s-au adunat seminţe de la peste 1200 de specii vegetale atât din flora spontană cât şi de la speciile cultivate în Grădina Botanică Macea”.
Prof. univ. dr. Katalin Hanyecz, director al Arboretum Szarvas, din cadrul Universității Corvinus din Budapesta, a declarat: „Pentru noi este foarte importantă legătura cu Univeristatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, iar valorile naturale care există în aceste două locuri trebuie să fie legate împreună. La Szarvas este un parc național central, iar la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” am inaugurat colecția de semințe”.
„Muzeul botanic împreună cu Herbarul au o suprafață utilă de 210 m² și au fost dotate cu mobilier specific, respectiv dulapuri metalice pentru păstrarea Herbarului și vitrine și etajere pentru expunerea materialului botanic. Herbarul Grădinii cuprinde în prezent peste 12.000 de coli de herbar, respectiv Herbarul lui Lajos Simonkai (realizat în perioada 1860-1893), Herbarul realizat de-a lungul timpului de personalul Grădinii, Herbarul lui Ilie Goga și, ca o noutate, Herbarul realizat de echipa de implementare a Proiectului PRO-PLANTS, care cuprinde peste 1200 de coli de la 770 de specii”, a declarat dr. ing. Ioan Don, directorul executiv al Grădinii Botanice Universitare „Pavel Covaci” Macea.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat că „printre obiectivele proiectului se numără și educația elevilor, studenților, masteranzilor, dar și promovarea activității de conservare a plantelor, activități care s-au desfășurat și se vor desfășura în viitor la Complexul Muzeal Macea. În cadrul proiectului Pro-Plants au fost prelevate și pregătite peste 1000 planșe de herbar și peste 1200 eșantioane de semințe. Elevii și studenții vor putea desfășura aici activități practice de identificare a taxonilor vegetali, pregătirea eșantioanelor de semințe, pregătirea plantelor pentru herborizare, astfel încât prin contactul nemijlocit cu natura și practicile de conservare, să conștientizeze importanța conservării naturii, să îndrăgească plantele și să transmită și altora pasiunea pentru frumos și natură”.
Aparatura și mobilierul necesare pentru realizarea „Colecției de semințe Macea” au fost achiziționate din fonduri europene, însă amenajarea efectivă a spațiului a fost asigurată din fonduri proprii de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, indicând interesul acesteia de a se implica atât în conservarea efectivă a patrimoniului natural local și regional, cât și în educarea tinerilor și promovarea bunelor practici de mediu.
Biroul de presă al UVVG
Daniel Albu
Citiți principiile noastre de moderare aici!