Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a precizat: „Cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, în al 93-lea an de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, ne plecăm din nou frunţile cu pioşenie la Statuia lui Vasile Goldiş, părintele spiritual al instituţiei academice pe care am făurit-o, conform idealului exprimat de ilustrul nostru predecesor în anii 1905 – 1906 în Parlamentul de la Budapesta. Lider naţional, ideolog, om politic, vizionar, corifeu al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Vasile Goldiş a fost în acelaşi timp un eminent om de cultură, membru de onoare al Academiei Române. Discursul solemn ţinut de Vasile Goldiş la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 atrăgea atenţia că statul naţional român întregit va avea datoria de a asigura tuturor cetăţenilor săi, fie ei de orice naţionalitate, aceleaşi drepturi, dar şi aceleaşi îndatoriri faţă de patria română. Un rol important în afirmarea lui Vasile Goldiş ca personalitate de talie europeană l-a jucat ziarul „Românul”, la care, în calitate de director al publicaţiei, a ştiut să întreţină legături cu străinătatea prin intermediul unor corespondenţi, scriitori şi oameni politici englezi, norvegieni, francezi, sârbi, slovaci etc.
Întreaga sa activitate de până la 1918 i-a adus stima şi respectul unor numeroase personalităţi din ţară şi străinătate, iar Aradul a intrat în conştiinţa naţională şi ca Cetate a Marii Uniri. Ales în anul 1923 preşedinte al ASTREI, Vasile Goldiş pledează până la sfârşitul vieţii pentru o politică de emancipare economică – socială şi culturală a românilor, militând pentru unitatea poporului român prin cultură.
După momentul Marii Uniri, 1 Decembrie 1918, Vasile Goldiş a urmărit cu ardoare democratizarea instituţiilor statului. A gândit şi reforme ulterioare care să contribuie la întărirea statului român întregit, prin dezvoltarea învăţământului, culturii şi ştiinţei. Ca profesor şi autor de manuale, Vasile Goldiş a căutat să formeze o conştiinţă naţională sănătoasă, la elevii săi, cu mari prerogative mobilizatoare, într-o etapă în care poporul român avea de înfăptuit idealuri naţionale majore.
Ca secretar consistorial al Episcopiei Aradului, credinţa sa în Dumnezeu şi în valorile moralei creştine l-au întărit în convingerea că şcoala este călăuza unui neam spre lumină, iar idealul şcolii este legea lui Hristos. „Biserica Ortodoxă – afirmă Vasile Goldiş – a fost forţa unificatoare a neamului nostru când el era rupt în multe dominaţii politice”. Omul politic român, apreciat de oamenii de stat din Europa şi Statele Unite ale Americii, concepea cooperarea între diferite state realizându-se pe căi multiple – politice, diplomatice, dar şi economice, ştiinţifice şi culturale.
Toate acestea confirmă rolul politic european de mare anvergură, jucat în epocă de Vasile Goldiş, influenţa sa pozitivă asupra mişcării de idei contemporane. El a fost un reprezentant al sufletului românesc, o voce distinct românească în mişcarea politică şi de idei din Europa. În semn de înaltă apreciere a întregii opere a lui Vasile Goldiş, Universitatea noastră va organiza în cursul anului 2012, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea patronului nostru spiritual, ample manifestări ştiinţifice şi culturale, an în care, din iniţiativa Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, se va ridica la Arad MONUMENTUL MARII UNIRI”, a încheiat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au continuat cu o expoziţie de fotografii realizate de maestrul Virgiliu Jireghie şi un simpozion organizat de Asociaţia „Amicii Regelui Mihai România”.
Cu această ocazie, Tiberiu Dekany, copreşedinte al Asociaţiei „Amicii Regelui Mihai România”, i-a oferit d-lui prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Diploma de Excelenţă şi Medalia Asociaţiei „Amicii Regelui Mihai România”, cea mai înaltă distincţie pe care o acordă asociaţia, în semn de apreciere faţă de buna colaborare cu Regele Mihai. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a fost prima Universitate din România care i-a acordat Regelui Mihai titlul de Doctor Honoris Causa.
În data de 30 noiembrie a.c. o delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a participat la la Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice „Două secole de învăţământ românesc şi demers naţional în părţile Aradului”, organizată de UVVG şi Centrul Cultural Judeţean la Casa de Cultură a oraşului Chişineu – Criş. Cu această ocazie, delegaţia UVVG a depus coroane de flori la monumentul lui Mihai Veliciu şi la monumentul eroilor din Chişineu Criş.
UVVG a gazduit doua lansari de carte
Citiți principiile noastre de moderare aici!