Conf. univ. Marius Grec a precizat că, în ebraică Rosh Hashana înseamnă Capul Anului. „Evreul ajunge în momentul în care trebuie să facă un bilanţ al faptelor din decursul anului, bune sau rele. Tradiţia spune că, începând cu joi seara, Cerurile se deschid iar Dumnezeu ascultă rugăciunile de iertare ale evreilor. Evreii de adună la sinagogă de unde citesc capitole din Torah şi meditează asupra faptelor lor. Sfârşitul perioadei de zece zile este marcată de Iom Kipur, ziua ispăşirii”.
„Avem de-a face cu zece zile de căinţă. În ziua de Iom Kipur, cerurile se deschid şi evreii care şi-au mărturisit păcatele se pot considera, în oarecare măsură, împăcaţi. Astfel, ei vor intra curaţi în noul an evreiesc, 5771. Iom Kipur este o zi de post. Tradiţia spune că nu trebuie să mănânci nimic şi să nu părăseşti incinta sinagogii.
Postul se termină atunci când pe cer apar 3 stele.” Salutul obişnuit al evreilor în această perioadă este Şana Tova! (în ebraică “şana” = an; “tova” = bun), adică Să ai un an bun!”, a subliniat conf. univ. dr. Marius Grec, director al Centrului de Studii Ebraice, care a urat tuturor evreilor „Şana tova!”.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!