ARAD. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și AJOFM Arad organizează, în perioada 20-22 noiembrie, simpozionul internaţional „Provocări pentru gestionarea șomajului regional pe pieţele muncii actuale și viitoare”, care se derulează în cadrul proiectului POSDRU/111/4.1/S/91816 cu titlul „Cercetarea și prognozarea pieţei muncii din vestul României. Evidenţa șomajului neînregistrat din judeţul Arad”.
La deschiderea lucrărilor, care a avut loc astăzi în Aula Ștefan Cicio Pop, au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Marinel Henteș, director AJOFM Arad, prof. univ. dr. Horațiu Șoim, prorector cu antreprenoriatul, conf. univ. dr. Anghelina Andrei, decanul Facultății de Științe Economice, dr. Renato Paniccia, director cercetare IRPET, Florența (Italia), Henk Korten, regional Sectorplanning UWV (Olanda), conf. univ. dr. Ralf Stecking, Universitatea Oldenburg (Germania), prof. univ. dr. Klaus Bruno Schebesch, responsabil proiect UVVG, studenți, masteranzi, grup țintă din proiect.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „Este un proiect foarte important pentru noi și vreau să felicit organizatorii. Tema acestui simpozion este de foarte mare actualitate. Din acest motiv, sper ca cele prezentate să ne ajute să înțelegem mai bine cum funcţionează piața muncii”.
Prof. univ. dr. Klaus Bruno Schebesch, responsabil proiect UVVG, a precizat:
„Am avut un eveniment foarte important la Universitatea noastră și anume, un simpozion care tratează problematica șomajului regional din punctul de vedere al oficiului muncii, dar și din punct de vedere strategice. În acest sens, am invitat o serie de specialiști din străinătate cu care tratăm împreună, în cadrul unui proiect european, această problematică. În societatea noastră, problema șomajului este mult prea modest tratată și ar trebui tratată cu mai multă agresivitate. Ar trebui puse cărțile pe față, astfel încât să găsim instrumente adecvate pentru viitor și astfel să eliminăm efectele negative ale șomajului care ar putea să ne influențeze, nu numai pe noi, ci în special pe copiii noștri”.
Andrei Anghelina, decanul Facultății de Științe Economice, a adăugat:
„Acest proiect se înscrie în preocupările principale ale universităţii noastre prin implicarea a ceea ce înseamnă dezvoltarea regională, orientarea în carieră, dar și în ceea ce înseamnă şomajul și eradicarea acestei probleme”.
Beneficiarul proiectului este Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” fiind unul dintre cei șase partenerii de implementare. Obiectivul general al proiectul este înţelegerea mecanismelor economico-sociale, care conduc la dinamica adeseori surprinzătoare a pieţelor muncii regionale, precum și, în măsura în care permit datele și informaţiile disponibile despre procesul de piaţa regională, la prognozarea unor aspecte ale pieţelor muncii. Fundamentat pe această înţelegere mai profundă a pieţelor muncii se dorește ulterior îmbunătăţirea serviciilor furnizate clienţilor SPO (persoanelor aflate în șomaj), în special și prin dezvoltarea unor soluţii de abordare a șomajului neînregistrat precum și prin schimb de bune practici cu o instituţie transnaţională din domeniul cercetării și prognozării pieţelor muncii.
Posibile roade ale acestor analize, studii și modelări statistice pentru beneficiarul proiectului AJOFM Arad sunt întărirea capacităţii organizaţionale prin metode specifice de abordare a șomajului neînregistrat la nivelul judetului, îmbunătăţirea mecanismelor și instrumentelor în domeniul ocupării forţei de muncă prin analiza actuală și reală a pieţei regionale a muncii, mărirea gradului de ocupare la nivelul judeţului prin crearea, actualizarea continuă si implementarea bazei de date privind șomerii neocupaţi și neînregistrați și oferirea serviciilor specifice SPO către un număr mai mare de astfel de persoane.
În contextul actual al dinamicii pieței muncii generat de libera circulaţie a persoanelor în spatiul comunitar, obiectivele proiectului urmăresc modernizarea serviciului public de ocupare prin întărirea capacităţii acestuia de a furniza servicii de ocupare. Printr-o serie de instrumente de cercetare, crearea unei baze de date și transfer de bune practici, se va realiza o strategie de lărgire a sferei de furnizare a servicilor de ocupare către persoane nou-identificate și se va crea o imagine mai clară asupra caractersticilor pieţei muncii regionale.
În acest scop se crează, la nivel judeţean, o bază de date actualizabilă în timp real cu persoanele neocupate, având ca element principal dotarea punctelor de implementare a bazei de date cu logistică și tehnică TIC, care să asigure gestionarea eficientă a activităţilor stabilite în proiect. Aceste acțiuni vor permite creșterea calităţii și eficienţei serviciilor SPO și să ducă în timpul cel mai scurt la servicii la un nivel comparabil cu cele din ţările membre EU din Vestul Europei.
Simpozionul, care se derulează sub titlul „Provocări pentru gestionarea șomajului regional pe pieţele muncii actuale și viitoare” se concentrează asupra unei selecţii de problematici asociate cu obiectivele proiectului . Simpozionul va mai fi complementat și de alte evenimente precum de un focus-group (în data de 24.11.2014) organizat de partenerul FIREWHITE, responsabil pentru colectarea datelor din teren despre șomerii neînregistrăţi din judeţul Arad. Simpozionul prezintă și dezbate diverse puncte de vedere despre funcţionarea pieţelor muncii, despre barierele de angajare, diverse abordări legate de persoane cu probleme și pieţele muncii, discrepanţe persistente între cerere și ofertă, probleme asociate cu evoluţia spectrului de calificări, aptitudini și atitudini căutate pe pieţele muncii. Prin aceasta crează un cadru accesibil pentru o dezbatere participativă, care include multe grupuri de interes societale, precum șomeri și persoane aflate în căutarea unor locuri de muncă, diferite categorii de angajatori, mediatori și emitenţi de polici pentru pieţele muncii. Totodată oferă, prin intermediul unor contribuţii mai specializate, abordări metodice moderne pentru modelarea și prognozarea pieţelor muncii. În final se dorește propunerea unor concepte noi de modelare calitativă a diverselor aspecte ale pieţelor muncii. Aceste concepte se vor transpune în timp în metode decizionale concrete prin folosirea unor abordări adecvate TIC în vederea dezvoltării și utilizării unor așa numite „sisteme automatizate de recomandare pentru noi servicii șomeri”. Acestea includ și facilitarea de networking, prin care pieţele de muncă se pot eficientiza substanţial.
UVVG, in cercetarea pietei muncii
La Simpozionul internaţional „Provocări pentru gestionarea șomajului regional pe pieţele muncii actuale și viitoare”.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
Perioada de reclaculare a facturilor este octombrie – decembrie 2024. Stoarnarea facturilor se face în baza noilor modificări legislative.
Local
Numărul de telefon al uneia dintre fete a ajuns la persoane din afara liceului, care au început să o sune cu diverse propuneri indecente. În total, 11 eleve au fost victimele colegului lor.
Local
Toți cei 21 de pacienți care au căzut victime poleiului depus pe străzile municipiului au vârste de peste 55 de ani.
ARADON Sport local
Sladjan Ivic este noul antrenor al vicecampioanei României, preluând ștafeta de la Dan Moraru, care a condus echipa după plecarea lui Popov.
1
Local
Trei bărbați au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de Judecătoria Chișineu-Criș, după ce au furat mai multe bunuri, precum și doi câini de pază. Unul dintre bărbați era cioban la stâna pe care a „prădat-o”.
Local
Cele 4 incendii au fost înregistrate la trei locuințe din localitățile Buteni și Arad, iar o intervenție a vizat stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, în localitatea Bodrogu Nou.
Citiți principiile noastre de moderare aici!