ARAD. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a susținut echipa de alpiniști condusă de arădeanul Zsolt Török, absolvent al UVVG, în reușita uneia dintre cele mai mari performanțe din istoria alpinismului românesc: ascensiunea vârfului Nanga Parbat.
În data de 19 iulie, alpiniştii români Zsolt Torok, Teofil Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek au atins, în premieră naţională, pe un traseu foarte dificil, vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m). Este pentru prima dată când românii reusesc o astfel de performanță pe o ruta dificilă, pâna acum vârfurile de peste 8000 de metri fiind urcate de către români pe traseele cele mai accesibile.
„Am condus o expediție românească pe unul dintre cei mai mari giganți ai lumii, Nanga Parbat – 8126 metri. Acest munte este unul dintre cei mai dificili și periculoși. Mă bucur că, fiind din Arad, un oraș de câmpie, am putut realiza această expediție. Acest lucru reprezintă o mare performanță și avem multe argumente în acest sens. În primul rând, am fost singurii de pe tot muntele. Ca să fac o comparație, pe muntele Everest, care este cel mai înalt munte al planetei, sute de oameni ating vârful anual. Muntele Nanga Parbat a fost atins în total de aproximativ 200 de alpiniști, iar ceea ce am făcut noi au reușit 20 de alpiniști din întreaga lume. Pe muntele Everst se întind corzi și se bat urme de către șerpași. Pe acest munte totul a fost făcut de noi, management românesc, cu echipament românesc și echipă românească. Nu am folosit oxigen și nici ajutorul șerpașilor sau a altor echipe.
Alpinistul arădean a povestit și incidentele cu care s-a confruntat echipa condusă de dumnealui pe parcursul expediției, dar acestea nu l-au împeidicat în atingerea obiectivului.
Liderul echipei de alpiniști, Zsolt Torok, a adus mulțumiri Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad care l-a sprijinit în ultimii șase ani, sponsorizând și expediția de pe muntele Nanga Parbat. „Mulțumesc Universității de Vest „Vasile Goldiș”, în special doamnei rector prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci și domnului președinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care au sponsorizat această expediție și m-au sprijinit în ultimii ani. Îmi iubesc orașul și mă bucur să văd că o instituție puternică, cum este Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, se implică în viața socială. Acolo unde artiștii, sportivii și performanța sunt sprijinite, societatea devine mai bogată, mai evoluată, ceea ce este de fapt obiectivul principal al universității”.
În ceea ce privește planurile de viitor, alpinistul arădean va continua performanțele în acest domeniu, dorind să facă cunoscută reușita echipei sale printr-o serie de proiecții și conferințe.
„Pentru anul viitor am pus la cale o expediție foarte dificilă, pe ultimul vârf de 8000 de metri neatins încă de români. Este vorba despre Kancenjunga din Nepal.
Urmează o serie de proiecții și conferințe în cadrul universității vizazi de această expediție. Vom merge în școli din mai multe județe ale țării. Este vorba despre puterea exemplului pentru cei mici care învață foarte multe din aceste expediții. Învață ce înseamnă voința și perseverența, disciplina în sport, dar și în alte domenii. Alpinismul este un sport foarte frumos, un sport de elită. Ar fi un lucru extraordinar ca oamenii să aibă aceste trăiri deosebite pe care le avem noi, alpiniștii, dar sunt conștient că nu oricine ar putea să practice acest sport. Este vorba despre gradul de suportabilitate care este diferit de la om la om, dar și de voința fiecăruia. Îmi doresc foarte mult ca oamenii să descopere pasiunea, deoarece fără pasiune nu putem trăi”, ne-a declarat absolventul UVVG, cunoscutul alpinist Zsolt Török.
***
Gigantul Himalayan, Nanga Parbat (8126m), pe teritoriul Pakistanului, reprezintă una din cele mai mari provocări în lumea alpinismului. Este cunoscut ca fiind unul din cei mai dificili optmiari, având pe fața Ruppal cea mai mare diferență de nivel. Ținta expediției românești a fost ascensiunea acestui versant în permieră românească. Ascensiunea reușită pe Nanga Parbat a românilor este rezultatul a mai multor încercări pe mai multe fețe ale muntelui. Însăși faptul că alpiniștii români au ajuns să abordeze astfel de trasee cum este ruta Schell, înseamnă că alpinismul românesc a atins un nivel înalt. Conform ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, reușita echipe românești de alpiniști reprezintă o contribuție la imaginea externă a României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!