ARAD. Universitatea de Vest Vasile Goldiş a fost reprezentată de lector dr. Ana Honiges, la cea de-a XIII-a Conferinţă a Asociaţiei Internaţionale a Grădinilor Botanice, desfăşurată recent în China în oraşul Guangzhou.
La întrunire au participat 300 de invitaţi din peste 30 de ţări şi a avut ca teme principale pentru prezentările ştiinţifice: conservare şi utilizare durabilă; restaurare şi ecologie; cercetări fundamentale în grădina botanică; horticultură; educaţia publicului.
Lector dr. Ana Honiges a prezentat lucrarea ştiinţifică – „Teme de cercetare a plantelor lemnoase cu origine în China la Grădina Botanică Universitară Macea”, care are drept autori pe Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, lector dr. Ioan Don, directorul Grădinii Botanice si lector dr. Ana Honiges.
Grădina Botanică de la Macea este membru fondator al Asociaţiei Grădinilor Botanice din România şi membru al Asociaţiei Internaţional Botanical Garden Conservation şi cuprinde peste 700 de plante lemnoase cu origine în China dintre care 280 sunt endemice în China, 13 specii sunt pe lista roşie după flora Chinei, iar alte 13 specii sunt pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. 34 de specii sunt spontane atât în România, cât şi în China, dintre care 11 specii sunt rare doar în România, fiind cuprinse în lista roşie a autorilor Boşcaiu et. al. respectiv lista roşie Oltean et.al.
La Grădina Botanică Macea s-au realizat cercetări pe următoarele teme: Cercetări auxologice la fosilă vie Ginkgo biloba L., introdusă din 1870; Cercetări de adaptare şi aclimatizare; Cercetarea efectelor schimbărilor climatice; Conservare ex-situ a speciilor rare; Boli şi dăunători ai plantelor lemnoase cu origine în China; Integrarea programelor educative în aer liber cu cele de cercetare.
Lector dr. Ana Honiges a declarat: „Ca urmare a complexităţii taxonomice a plantelor lemnoase cu origine în China, aceste cercetări permit aprecierea răspunsului biologic la schimbările climatice, înţelegerea semnificaţiei fitodiversitatii şi conservării, aceasta reprezentând Tinta XIV- a pentru 2020 a Strategiei Globale pentru Conservarea Plantelor (GSPC). La Conferinţa Ştiinţifică Internaţională s-a evidenţiat rolul grădinilor botanice în cercetarea botanică, în special la nivel molecular şi genetic, în conservarea resurselor naturale, pentru conştientizarea publicului privind importanţa grădinilor botanice şi ca suport pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii. În societatea în schimbare, grădinile botanice se vor orienta spere: integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi; expoziţii care să atragă copiii şi familiile; cunoaştere interactivă; integrarea artei contemporane; activităţi informative pentru o mai bună înţelegere a fenomenelor naturale de către publicul larg; diversitate culturală; identificarea speciilor că sursa de biocombustibil; organizarea de evenimente şi expoziţii ca atracţie turistică, pentru a face faţă concurenţei tehnologiilor informaţionale care tind să înlocuiască experienţele reale în natură cu experienţe virtuale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!