Conferinţa a vizat întrunirea factorilor decizionali, liderii instituţionali, universitarii şi experţii internaţionali în domeniul excelenţei academice.
Principalele teme care au fost discutate au fost: Managementul calităţii în sprijinul excelenţei; Perspective convergente: Modul în care universităţile, piaţa muncii şi absolvenţii ar trebuie să modeleze împreună peisajul învăţământului superior; Excelenţa în cercetarea ştiinţifică; Cooperarea universitară internaţională într-un context competitiv; Cooperarea cu parteneri din Marea Britanie şi globali în scopul dezvoltării iniţiativelor de colaborare care promovează schimbul de cunoştinţe, dezvoltarea capacităţilor şi îmbunătăţirea calităţii în sectorul învăţământului superior la nivel global.
Nicolae Turbatu, director al Departamentului relaţii internaţionale din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, ne-a declarat că, cei prezenţi la discuţii au pus accent necesitatea cercetării ştiinţifice. „Cercetarea ştiinţifică este elementul cheie în funcţie de care se va realiza ranking-ul universitar. S-a propus, printre altele, ideea adaptării sistemului american, prin care doar acele instituţii care realizează cercetare ştiinţifică, sau deţin şcoli doctorale să rămână cu titlul de universitate, restul universităţilor să primească titlul de colegiu. Nu în ultimul rând, s-a discutat asupra strategiilor aplicate în Învăţământul Superior, în sinergism cu piaţa muncii, perspectiva angajatorilor la stabilirea agendei de competenţă în învăţământul superior şi noile tendinţe în diversificarea Învăţământului Superior în Europa”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!