Prof. univ. dr. Aurel Ardelean ne-a declarat că familia Mocioni a sprijinit învăţământul prin crearea mai multor burse pentru români. A propus şi a sprijinit înfiinţarea unui Partid Naţional al românilor din Banat şi Crişana, al cărui preşedinte a fost timp de patru luni; a militat pentru drepturile românilor din Banat şi din Transilvania. „Crezul său politic era cooperarea dintre naţiuni şi combaterea poziţiei partidelor care se opuneau recunoaşterii drepturilor celorlalte naţiuni. În 1872 a prezentat petiţia tinerilor români pentru a dezbate proiectul de lege privind înfiinţarea unei universităţi în limba română, la Cluj”.
Manifestările din cadrului Centenarului Alexandru Mocioni au continuat duminică în cumuna Birchiş, unde a participat o delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, formată din prof. univ. dr. ing. Corneliu Maior, cancelar al Universităţii, prof. univ. dr. Stelian Boia şi istoricul Dan Demşea.
Între cele două instituţii, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Consiliul Local Birchiş, există un parteneriat public-privat care se derulează în cadrul proiectul finanţat prin fonduri structurale AXA Prioritară IV, „Elaborarea Strategiilor de Conservare, a Planurilor de Monitorizare şi Dezvoltare Durabilă pentru SCI Defileul Mureşului Inferior”
În semn de preţuire pentru colaborarea dintre cele două instituţii şi pentru realizările comunităţii din Birchiş, Senatul Universitar, prin dl. cancelar general prof. univ. dr. ing. Corneliu Maior, a înmânat primarului Ioan Guţu„Diploma de Execenţă”.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!