La lucrări au fost prezenţi ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, rectori şi prorectori ai universităţilor de stat şi private din România, care au dezbătut modul de aplicare, probleme privind implementarea noii legi a educaţiei.
Prof. univ. dr. Iovan Marţian, prorector al UVVG, ne-a declarat că „structura fiecărei universităţi va trece pe noua paradigmă, adică se vor înfiinţa departamente şi se desfiinţează catedrele. În dezbateri s-a insistat pe necesitatea şi utilitatea elaborării metodologiilor de aplicare a legii educaţiei, a Cartei Universitare, până în luna august. Paralel cu întocmirea Cartei Universitare trebuie să fie realizată noua structură organizatorică, noua organigramă a universităţilor centrată pe departamente”.
O altă problemă analizată la Consiliul Naţional al Rectorilor fost ranking-ul universitar, criteriile şi principiile pe baza cărora va fi făcută clasificarea şi ierarhizarea valorică a universităţilor. „Nu au fost multe noutăţi la acest punct, deoarece procesul de ierarhizare s-a declanşat de un deceniu – perioadă în care au fost elaborate metodologii, acte normative trimise universităţilor, s-a lansat un proiect pilot axat pe evaluarea cercetării ştiinţifice din opt universităţi. În următorii 10 ani se vor detaşa două – trei universităţi de excelenţă care vor fi finanţate consistent de la buget, pentru ca, în câţiva ani, să ajungă în topul mondial. Vor fi câteva universităţi cu programe de excelenţă, programe pentru licenţă şi cercetare în câteva domenii, unde instituţiile respective excelează. După acestea se vor înscrie universităţile de categoria a treia. Pentru clasificarea universităţilor se va face apel la instituţii de evaluare din spaţiul european, pentru a se stabili o ierarhie obiectivă. Această operaţiune se va desfăşura în viitoarele luni”, a precizat prof. univ. dr. Iovan Marţian, prorector al UVVG.
Un al treilea punct discutat a fost Registrul Matricol Unic, care va cuprinde toţi studenţii din România, de la toate universităţile. „În momentul în care studenţii vor fi înmatriculaţi în anul I, vor fi introduşi în baza de date a universităţii. Fiecare universitate va transmite datele la Unitatea Centrală, iar la nivelul României, va exista o evidenţă exactă a numărului de studenţi, a evoluţiei acestora de la an la an, a mobilităţilor şi a pierderilor de studenţi. Astfel, Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului şi Ministerul Finanţelor, vor avea o imagine exactă a şcolarizării, a dinamicii cifrelor de studenţi cuprinşi în programele de studii din România”.
Prof. univ. dr. Iovan Marţian a precizat că, pentru Universitatea „Vasile Goldiş”, aplicarea legii înseamnă, ca priorităţi, elaborarea noii Carte Universitare, proces care se derulează şi se va finaliza în această primăvară. „În al doilea rând, în paralel cu elaborarea noii Carte Universitare, trebuie să fie gândită viitoarea structură a universităţii. Trebuie să creăm şi alte departamente didactice, pe lângă cele existente”, a subliniat prorectorul UVVG, Iovan Marţian.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!