Conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultății de Științe Juridice a UVVG, a precizat că: „Profesorul Liviu Pop a participat la nenumărate comisii de concurs pe post și de licență, organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”. A fost un eveniment grandios cu participarea personală a rectorului UBB, Acad. Ioan – Aurel Pop, precum și o serie de profesori importanţi din România. Cu această ocazie s-a lansat volumul festiv „Liber Amicorum Liviu Pop”, cu peste 1000 de pagini, publicat la prestigioasa editură „Universul Juridic” din București. Am avut onoarea să fiu coautor, în sensul, că am contribuit cu un studiu mai deosebit, în care au fost subliniate importanța dreptului și a codului general austriac civil asupra dezvoltării dreptului civil român”.
Acad. Ioan – Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș Bolyai”, a urat un Bun venit invitaților din țară la „cea mai veche, cea mai mare și, din multe puncte de vedere, cea mai prestigioasă universitate a acestei țări (42.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi, cu trei limbi oficiale de studiu – română, maghiară, germană –, cu foarte multe secții în limba engleză, franceză, italiană). O universitate care încearcă să demonstreze că tradiția păstrată este o lege pentru acela care o respectă și o înțelege. Faptul că îi onorăm pe dascălii acestei universități, că îi onorăm pe studenți când ajung pentru prima oară discipoli ai magiștrilor lor, că îi onorăm pe acei dascăli care își încheie misiunea oficială a dăscăliei și cercetării și continuă să fie asociați cumva universității; faptul acesta arată că respectăm tradiția comunitară pe care orice universitate trebuie să o cultive: tradiția unității între magiștri și discipoli”.
„Profesorul Liviu Pop a ajuns unul dintre cei mai mari specialiști în domeniul domniei sale, nu doar al universității, ci din această țară, și, aș îndrăzni să spun, recunoscut pe plan internațional. A creat școală la Cluj, cum au făcut toți marii profesori și a lăsat în urma sa discipoli pe care să îi auziți încântându-vă cu ceea ce domnia sa a transmis drept moștenire. Mai are mulți ani înainte să o facă în continuare pentru că porțile universității îi sunt mereu deschise. Facultatea de Drept, așa cum este ea astăzi, care ne aduce prestigiu și competență își are pietre de temelie ca facultatea adaptată exigențelor contemporane, pietre de temelie puse de Profesorul Liviu Pop”, a declarat Acad. Ioan – Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.
„Permiteți-mi să exprim întreaga și sincera mea gratitudine foștilor studenți și masteranzi, foștilor doctoranzi, colaboratorilor mei, prietenilor, colegilor de la această facultate și de la celelalte facultăți de drept din țară, precum și câtorva mari juriști, profesori și cercetători ai dreptului din străinătate, pentru valoroasele lor contribuții științifice, care alcătuiesc conținutul ideatic și problematizat al celor 1000 de pagini ale acestui volum de studii și articole, dedicat mie cu generozitate, în semn de omagiu.Activitatea mea științifică se obiectivează într-un număr considerabil de volume – tratate, cursuri, monografii – și peste 100 de studii, articole, comentarii, prefețe, în bună parte publicate în edituri de prestigiu, sau, după caz, în revistele de specialitate cu distribuție națională. În întreaga mea activitate academică, mai ales în cea științifică, nu am fost nici manierist și nici exclusivist. Dimpotrivă, am căutat să fiu circumspect, reținut, admițând aproape întotdeauna alteritatea, știut fiind că în cunoașterea științifică totul are caracter provizoriu. Ceea ce aflăm căutând în demersurile noastre prezente sunt doar trepte spre adevăr și rareori adevăruri definitive. Realitatea fiind neîncetat în mișcare și schimbare, adevărul se află și el în permanentă reînnoire. Așadar, avem mereu doar adevăruri parțiale”, a precizat profesorul Liviu Pop.
„Este o tradiţie ca, atunci când se organizează o astfel de manifestare grandioasă pentru un mare profesor, să i se dedice un volum festiv tipărit la o mare editură, fiind o culegere cu cele mai importante studii ale profesorilor de drept din România”, a subliniat conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultății de Științe Juridice a UVVG.
Daniel Albu
Citiți principiile noastre de moderare aici!