ARAD. Va avea municipiul Arad o zonă metropolitană sau nu? Aceasta este întrebarea care se pune după întâlnirea membrilor Asociaţiei Municipiilor din România, întâlnire la care a participat şi premierul Florin Cîţu. Discuţiile s-au axat pe înlesnirea unificării voluntare a comunelor cu municipiile aflate în imediata apropiere. În acest sens, primarii de municipii au întocmit şi un proiect de lege care a fost înmânat premierului, în speranţa că acesta va fi adoptat, iar birocraţia aferentă acestor unificări va fi redusă.
Care ar fi scopul „înghiţirii” comunelor de către oraşele mari? Realizarea unor zone metropolitane, a unor poli de dezvoltare, ţinând cont de faptul că municipiile sunt adevăraţi „magneţi” economici. În ceea ce priveşte municipiul nostru, acesta are în imediata vecinătate trei comune: Vladimirescu, Fântânele şi Livada. Doar câţiva kilometri despart Aradul de Fântânele şi Livada, în timp ce Vladimirescu „începe” la câteva sute de metri distanţă de unde se „termină” Aradul. În acest sens, am încercat să aflăm dacă oraşul nostru ar putea beneficia de o zonă metropolitană şi dacă se are în vederea unificarea municipiului cu cele trei comune.
Aşadar, l-am interpelat pe primarul Aradului, Călin Bibarţ, care a fost prezent la şedinţa Asociaţiei Municipiilor, iar acesta ne-a declarat următoarele:
“Discuţia avută ieri, în cadrul şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România, se referă la faptul că două UAT-uri, un municipiu sau oraş mare şi o comună apropiată, pot stabili, de comun acord, pentru dezvoltarea ambelor comunităţi, să se unifice. Dar în acest sens trebuie făcute analize atente. Acest demers poate să fie fezabil şi în Arad, dacă se dovedeşte că va fi fezabil în alte părţi din ţară. Trebuie să se stabilească foarte clar care ar fi plusurile, care ar fi minusurile pentru fiecare comunitate implicată în acest proces. Avem o astfel de intenţie, un proiect-pilot, la Buzău, acolo unde municipiul ar urma să se unifice cu comuna Ţinteşti. Asta, în urma unor acorduri stabilite de ambele părţi. În luna septembrie va avea loc referendumul în ambele localităţi, urmând ca cetăţenii să stabilească dacă doresc acest lucru. Între timp, am cerut primului ministru o bază legală care să uşureze astfel de demersuri. Guvernul, Parlamentul trebuie să ne spună, prin lege, ce se întâmplă cu primarul din UAT-ul care se va unifica cu municipiile, cu viceprimarul, cu aleşii locali, să clarifice problema taxelor şi impozitelor, să stabilească nivelul acestora. În şedinţa Asociaţiei Municipiilor, am tras un semnal de alarmă asupra acestor aspecte. O unificare voluntară a două UAT-uri este ca o căsătorie în care ambii parteneri vor să se căsătorească, dar apar diferite probleme. Aici avem nevoie de intervenţia Legislativului, să ne ofere soluţii. Am venit şi cu propuneri în acest sens, aşteptăm doar ca ele să fie transpuse în legi. Printre ele, propunem ca primarul comunei să devină viceprimar al municipiului cu care se unifică, aleşii locali ai comunei să fie integraţi în Consiliul Local Municipal, iar taxele locale să fie păstrate la acelaşi nivel pentru comună cel puţin până la următoarele alegeri locale. O astfel de unificare este benefică dacă vine cu posibilităţi de dezvoltare a ambelor comunităţi. Cum spune un proverb popular, <unde-s doi, puterea creşte>. Putem vorbi despre un demers de acest fel şi la nivelul municipiului Arad şi a comunelor apropiate. Dar, înainte de toate, ambele părţi implicate trebuie să se pună la masa discuţiilor, să stabilească dacă unificarea ar fi benefică pentru toţi cetăţenii implicaţi. Dacă se ajunge la un acord, atunci pot fi continuate demersurile, se poate trece la organizarea referendumului. Dar, încă o dată, numai dacă ambele UAT-uri sunt de acord”.
Comunele, pro şi contra
După cum a precizat şi Bibarţ, pentru această “căsătorie” este nevoie de două părţi. Dacă, de principiu, se pare că municipiul ar fi de acord cu crearea unei zone metropolitane, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre primarii comunelor vizate.
“Probabil că sunt unele localităţi pe care le-ar ajuta o unificare cu oraşul. Pe noi nu ne ajută prea mult. Noi putem să solicităm să fim oraş, dar nu vrem nici măcar acest lucru. Am vorbit cu cetăţenii despre posibilitatea de a deveni oraş, dar ei refuză acest lucru. Drept urmare, aşa facem şi noi, administraţia, nu începem demersurile pentru ca Vadimirescu să fie declarat oraş. Sunt convins că alte localităţi, mici şi cu populaţie puţină, pot beneficia de astfel de unificări. Dar la noi nu este cazul. Avem şi alte venituri, pe lângă taxele şi impozitele plătite de cetăţeni, avem proiecte cu finanţare nerambursabilă pe care le implementăm. Aşa că nu văd care ar putea fi avantajele unei unificări cu Aradul”, a declarat Mihai Mag, primarul comunei Vladimirescu.
Chiar dacă nu a fost atât de radical ca şi Mag, nici primarul din Livada nu crede că unificarea cu municipiul ar putea aduce prea multe plusuri pentru locuitorii comunei pe care o conduce.
“Vreau să precizez din start că o unificare ar putea să aibă loc doar în urma unui referendum local, în care locuitorii comunei stabilesc dacă vor sau nu acest lucru. Pe de altă parte, trebuie să vedem ce pierdem şi ce câştigăm. Noi, cum suntem o comună apropiată de Arad, avem aproape tot confortul de care avem nevoie. Lucrurile sunt discutabile, dar pe viitor, peste 10-15 ani. Nu pot să spun clar, nu pot să am un punct de vedere edificator în acest moment referitor la o unificare, ţinând cont de faptul că aceasta este doar la stadiul de presupunere. Dar, cu siguranţă, în câţiva ani, Livada va deveni o zonă metropolitană a municipiului, poate chiar cartier. Totuşi, acesta este un demers pe termen lung, din punctul meu de vedere”, a spus Iosif Bimbo, primarul din Livada.
Singurul care nu refuză din start o asemenea idee este Nicolae Dolha, primarul din Fântânele. Acesta crede că este doar o chestiune de timp până când comuna va fi “înghiţită” de municipiu.
“Cred că, pe viitor, nu vom putea evita asocierea localităţilor limitrofe cu municipiul. Aradul se dezvoltă foarte mult şi este foarte aproape de limita comunei noastre. Cred că, de la sine, aceste comune limitrofe vor fi <înghiţite> de municipiu. Nu am pus în balanţă care ar fi plusurile sau minusurile pentru noi. Dar, dacă prin această asociere, s-ar crea un avantaj pentru Fântânele, am fi de acord. Atâta timp cât comuna se dezvoltă, ar fi benefică o astfel de unificare. Noi, aleşii, pentru asta suntem aici, să luptăm pentru dezvoltarea comunităţii. Aşadar, nu aş avea o problemă dacă Fântânele ar deveni un cartier al Aradului, în condiţiile în care comunitatea ar avea de câştigat”, ne-a declarat Nicolae Dolha.
Trimite articolul
XNORMAL CA NU LE CONVINE COMUNELOR SA SE UNEASCA .
PRIMARII ACESTORA VOR RAMANE FARA ” PAINE ” SI RESTUL BENEFICIILOR
PLUS O ARMATA DE TRANTORI CARE PLIMBA O HARTIE TOATA ZIUA FARA ROST
NU ESTE NORMAL CA TOT LA 10 KM SA AVEM O PRIMARIE
EXEMPLU :
SINTEA MARE / PRIMARIE
SEPREUS / PRIMARIE
CERMEI / PRIMARIE
SI TOATE ASTEA PE O LUNGIME DE 30 KM LINIARI
LA MUNCA TOVARASILOR
MOORRR….Nimeni nu vrea sa se uneasca cu satul Arad !!!!….Daca era vorba de Timisoara sau Oradea se rugau primarii in genunchi sa fie primiti in acele orase !Dar cine sa vrea cu Aradul…….Ha,ha….de fapt e de plans!Traiasca si infloreasca clasa politica care a facut EFECTIV PRAF Aradul.RUSINE !!!!!
Cum ar fi ca Aradul sa fie alipit de Vladimirescu și sa devină o comună și mai mare, oricum Aradul e comună.
Ar dispărea și acriturile sinistre de la camera 5..:)))
impozitele si taxele locale cresc semnificativ in acest caz de unire cu municipiul Arad si asta nu convine localnicilor. Una e un impozit pe casa masina etc in Arad alta in Livada de ex. si apoi ce metropola e aia care are multe locuinte cu buda-n fundul curtii?asa ca…………..
PS asa s-a intamplat cu comunele din judet care au devenit orase. Au crescut impozitele taxele si lefurile celor de la primarie…………Hai pa !
Si Ceasca a vrut sa faca ceva asemanator ( cu comunele si satele) si a dat-o-n bară !
-
Cam singurii beneficiari în cazul trecerii unei comune la rang de oraș sunt salariații primăriei.
-
Asa e, aveti dreptate, primul efect va fi cresterea impozitelor si taxelor. Cat desprte investitii ce sa zic? daca in Arad nu se fac atunci ce o sa se faca in satele alipite? 🙂
Unirea cu Municipiul Arad e una, iar Zona Metropolitană e alta!
La Oradea și Sânmartin a fost deja organizat un referendum privind unirea celor două localități. Miza era ca Oradea să devină municipiu de rangul I (prin depășirea limitei de 200.000 locuitori, având 196.000 locuitori la ultimul recensământ). Inițiativa a eșuat din motivele amintite în articol (creșterea taxelor în Sânmartin).
Spre deosebire de “Unire” crearea unei Zone Metropolitane nu presupune pierderea autonomiei administrative a localităților componente, ci ESTE O ASOCIERE ÎN VEDEREA REALIZĂRII UNOR DEZVOLTĂRI ȘI INVESTIȚII BENEFICE PENTRU TOATE LOCALITĂȚILE COMPONENTE.
Dar cum să te aștepți ca tembelii de primari arădeni să se documenteze? Ce le pică lor la faza asta?
Cât despre Bibi, ne-am lămurit cât este de “luminat”.
Se “laudă” doar cu gafe, fleacuri și prostioare. Nu a venit cu nimic consistent până acum. N-a reușit încă să treacă de la mentalitatea de pădurar la cea de primar de oraș mare. (îl consiliază cineva? – că nu se vede deloc!)
Având în vedere evoluâia sa de până acum, nu știu ce așteptări putem avea de la el.
Putem retrograda Aradul la comuna iar restul la sate din cauza condițiilor “bune” de trai.
-
Da. Macar am avea naibii taxe mai mici
Scopul este creșterea tăietorilor de frunze la câini. Concret în loc să reducem bugetarii la max. 200, facem o schema de 2.000, ocupăm în funcție de necesități: curvăsărai , nepotisme…8-900, poate chiar mai mult, după care venim cu reduceri substanțialr de la 2.000 la 1.600, iar prostimea înghite gălusca- cică ce primar corect. In fapt nu face nimic, nici măcar nu stopim împotriva țânțarilor, sau face ce a făcut fostul primar canalizare pe cartiere cu o singură coloană de scurgere, astfel in cazul ploilor cacatul iese in stradă, mirusul nesuportabil raiul șobolanilor… Îmi amintesc cum spunea geniul FALCA, când ieșea apa din canalizare și umplea curțile oamenilor:”Rugați-vă la Dumnezeu să nu mai plouă
Ce zona metropolitana viseaza alesii !?
Astia nu-s in stare sa faca cismele in pietele publice si toalete publice.
Pnlul rupt in kur.
-
Anonimule,cișmele să aibă ciorile de unde să-și “tragă ” apă cu furtunul pentru piscine,precum în Timiș? Sau să-și ia alții apă da’moca? La alții ar arăta bine,dar nu la noi !