ARAD. Chiar dacă am scăpat cu faţa curată după cutremurul de 5,2 grade pe scara Richter, care a zguduit Aradul în 6 iunie, seismologii ne anunţă că vom avea parte de replici pentru o perioadă îndelungată de timp. Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat pentru antena3.ro faptul că, în urma cutremurului din judeţul nostru, „activitatea poate să continue. Nu știm pentru ce perioadă și nu știm care va fi mărimea replicilor, pentru că sunt lucruri pe care nu putem să le controlăm”. Comparând Aradul cu zona Gorjului, acolo unde, în urmă cu câteva luni, au fost înregistrate o serie de cutremure cu magnitudinea peste 4 grade, Ionescu a spus că „activitatea în zona Gorj continuă cu replici, cutremure mici și cutremure până în magnitudine trei, trei și ceva, care nu se simt, dar probabil în timp activitatea va scădea până când iar o perioadă nu vor mai fi cutremure”.
Expert din Japonia
Seismologul Bogdan Enescu, cel care deţine funcţia de profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, a vorbit într-un interviu pentru gândul.ro despre cutremurul din Arad, cel mai puternic seism produs în ultimii aproape 50 de ani în zona noastră.
„Mai întâi, ceea ce aș vrea să precizez este că aceste cutremure din Banat, precum și cele care s-au petrecut înainte în Oltenia, sunt cutremure de suprafață, iar acestea sunt caracterizate de replici seismice. Nu știu dacă va fi un număr comparabil cu replicile de după cutremurul din Oltenia, dar ne putem aștepta la replici care vor continua pentru lunile următoare, poate chiar un an, nu pot spune exact, dar vor continua. De asemenea, am văzut că – informațiile pe care le am sunt preliminare – adâncimea este relativ mică, deci cutremurele se vor simți în zona epicentrală destul de puternic. Părerea mea este că replicile vor continua în zilele, săptămânile și lunile viitoare”, susţine seismologul care lucrează în Japonia.
Noi aparaturi
În altă ordine de idei, directorul INFP susţine că instituţia pe care o conduce va trebui să monteze noi aparaturi de măsurare şi în zonele care nu erau considerate cu risc seismic, inclusiv în zona Aradului.
„Institutul își axează atenția pe anumite zone ale țării, în principal ne-am axat pe zona Vrancea, dar strategia a fost ca să acoperim în totalitate zonele teritoriului național cu stații seismice. De când am acoperit acest teritoriu cu stații seismice, cu anumite spațieri între stații, s-a constatat acum că ne mai trebuie echipamente să le instalăm în zonele seismice mici, cum ar fi Târgu Jiu, cum ar fi Arad, poate Făgărașul. Acolo am avea nevoie de niște investiții în aparatură”, susţine Constantin Ionescu.
Citește și:
Trimite articolul
XBogdan ne-a linistit.
Deci…. Pana acuma ati spus ca Aradul este in zona seismica. Dar nici nu ati avut scule de masurare in aceasta zona. Hotărâți-vă.
Vrajeala …opriti mirificele firme care foreaza in zona si se termina si cutremurele … chiar azi au fost vazuti in apropiere de oras Arad cand ridicau sondele si faceau gauri … mai da o Fracturare hidraulică mai cade un bloc doua si nimeni nimic ca acoperirea vine de sus ,,,,bani sa la iasa si daca pica tot Aradul
-
Comentariu de diletant si zvoner.
-
Cetatean,
Ordinul primit e sa dea vina pe occidentli pentru indiferent ce: ploaie, vint…
-
Clădirile din centrul istoric se vor degrada și mai mult, iar primăria va umple orașul de garduri de metal pe trotuare
Când a fost cutremurul de la Turci ne au informat ca zona de vest e cea mai ferita de cutremure. Acum ne mințiți cu nonșalanță ca tot timpul Aradul a fost în zona de risc seismic. Exista pagina informativa a infp.ro unde dacă se da un scroll mai vechi veti observa ca Aradul chiar nu a avut parte de cutremure. Toată lumea vorbește despre extrageri de gaze și mai mult deja ” cercetătorii ” știu ca încă un an vom avea cutremure. Prea va jucați cu viețile oamenilor și nu aveți nici un drept.
asta zic expertii aparut dupa ploaie, pana acum o luna nici nu stiau ca avem risc de seism in judet
Cei de la INCDFP doresc aparatura mai multa pentru monitorizare…Pentru ce,ma rog? daca aceasta aparatura ar putea salva macar o viata in caz de cutremur serios,atunci da, se merita ! Asa doar pentru a ne spune de cate grade si adancimea ,nu se merita! Nici macar Roalert nu a transmis nimic.Notificarea primita si sfaturile erau de la Google…