ARAD. Muzeul, amenajat într-un tur de forță în anul 1988, prezintă piese arheologice, unelte, instalații, documente și fotografii privind istoricul viticulturii și vinificației, referitoare la unul din cele mai vechi areale viticole de pe teritoriul României, podgoria Miniș – Măderat.
Există indicii credibile care vorbesc despre practicarea viticulturii în această zonă încă din antichitate. Prima atestare documentară a viilor de la Miniș datează din secolul XI.
Suprafața cultivată a crescut permanent. Astfel, dacă în timpul stăpânirii otomane, în 1562 erau consemnate 700 de hectare cultivate cu vie, în 1746, la o jumatate de secol de la instaurarea Imperiului Habsburgic, existau deja peste 2.000 de hectare de vie, suprafață triplată în secolul XX.
În 1636, principele Gheorghe Rakoczi a cerut săparea în stâncă a unei pivnițe cu o capacitate de 7.000 hl. la Mocrea, iar în 1749, contele Grassalkovich a amenajat o pivniță la Miniș. În 1878, când producția de vin a fost foarte mare, s-au construit primele cisterne de beton.
Din 1881, s-a înființat Școala de Viticultură care a pregătit specialiști în domeniu. S-au înființat pepiniere la Păuliș-Barațca, Ceala și Târnova, s-au construit două mari centre de vinificație la Miniș și Barațca și s-a înființat o Stațiune de Cercetări.
Vinurile cu denumire de origine controlată produse aici sunt cele roșii din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Burgund și cele albe din soiurile Riesling Italian, Furmint, Muscat Ottonel.
Începând cu 1744, în zona Miniș-Covăsânț se produce vinul dulce din soiul Cadarcă. Cea mai importantă recunoaștere a calității sale datează din 1862, când la Expoziția Internaționala de la Londra, un vin roșu dulce de Miniș a fost numit „regele vinurilor”.
Va invităam la... Muzeul viei si vinului Minia
Deschis miercuri-duminică (între orele 11-17), în comuna Ghioroc, sat Cuvin, în incinta Staţiunii viticole.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
România
Din totalul de 18 milioane de alegători, mai puțin de 9 milioane și jumătate s-au prezentat la vot, rezultând un procent de 52,40%. Prezența în județul Arad a fost de 46,20%
Local
ARAD. Conform ultimelor date centralizate la nivelul Comandamentului Operațional Județean Arad, până la această oră nu au fost înregistrate incidente grave care să afecteze procesul electoral.
1
România
Poliţiştii timişeni au întocmit un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce un bărbat de 60 de ani (fost cadru militar) ar fi pătruns într-o clădire din Giroc, unde sunt amplasate secţii de votare, având asupra sa o armă deţinută legal, arată, duminică, o informare de presă a Centrului de comunicare al Poliţiei Timiş.
România
Un poliţist de frontieră a fost găsit împuşcat în cap, duminică, în autoturismul personal, informează Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Giurgiu.
Local
Rezultatele extragerilor loto din data de 24-11-2024 sunt următoarele:
Citiți principiile noastre de moderare aici!