ARAD. Muzeul, amenajat într-un tur de forță în anul 1988, prezintă piese arheologice, unelte, instalații, documente și fotografii privind istoricul viticulturii și vinificației, referitoare la unul din cele mai vechi areale viticole de pe teritoriul României, podgoria Miniș – Măderat.
Există indicii credibile care vorbesc despre practicarea viticulturii în această zonă încă din antichitate. Prima atestare documentară a viilor de la Miniș datează din secolul XI.
Suprafața cultivată a crescut permanent. Astfel, dacă în timpul stăpânirii otomane, în 1562 erau consemnate 700 de hectare cultivate cu vie, în 1746, la o jumatate de secol de la instaurarea Imperiului Habsburgic, existau deja peste 2.000 de hectare de vie, suprafață triplată în secolul XX.
În 1636, principele Gheorghe Rakoczi a cerut săparea în stâncă a unei pivnițe cu o capacitate de 7.000 hl. la Mocrea, iar în 1749, contele Grassalkovich a amenajat o pivniță la Miniș. În 1878, când producția de vin a fost foarte mare, s-au construit primele cisterne de beton.
Din 1881, s-a înființat Școala de Viticultură care a pregătit specialiști în domeniu. S-au înființat pepiniere la Păuliș-Barațca, Ceala și Târnova, s-au construit două mari centre de vinificație la Miniș și Barațca și s-a înființat o Stațiune de Cercetări.
Vinurile cu denumire de origine controlată produse aici sunt cele roșii din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Burgund și cele albe din soiurile Riesling Italian, Furmint, Muscat Ottonel.
Începând cu 1744, în zona Miniș-Covăsânț se produce vinul dulce din soiul Cadarcă. Cea mai importantă recunoaștere a calității sale datează din 1862, când la Expoziția Internaționala de la Londra, un vin roșu dulce de Miniș a fost numit „regele vinurilor”.
Va invităam la... Muzeul viei si vinului Minia
Deschis miercuri-duminică (între orele 11-17), în comuna Ghioroc, sat Cuvin, în incinta Staţiunii viticole.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Ştiri sportive
Naționala României a învins clar echipa Germaniei, cu scorul de 48-10 (13-10), vineri, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf din București, la debutul în Rugby Europe Championship 2025.
România
Expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, deschisă la Muzeul Drents din Assen, Olanda, ale cărei bunuri culturale din metale prețioase aflate în colecțiile a 18 muzee din România s-au întors vineri seară în țară, după ce patru artefacte dintre acestea au fost furate, a înregistrat un număr de 84.336 vizitatori.
Mapamond
Anchetatorii urmează să continue vineri eforturile de a recupera cele două aeronave implicate într-un accident la Washington în care au murit 67 de persoane și care a ridicat întrebări cu privire la siguranța aeriană în capitala SUA, informează Reuters.
Local
Clădirea monument istoric a fost restaurată cu 8,7 milioane de lei, cea mai mare parte a finanțării fiind asigurată din bani europeni.
UT Arad
Costache și Ghezali au ratat ocazii foarte mari, dar și gazdele au avut o bară.
Local
Cu toate acestea, numărul incendiilor izbucnite la gospodării a scăzut cu 38 de procente. Din nefericire, 5 persoane au decedat, iar pagubele materiale produse au fost estimate la peste 16,4 milioane lei.
Local
Arădenii sunt notificați în vederea îngrijirii corespunzătoare a clădirilor și terenurilor deținute în proprietate.
2
România
Vlad Pascu, șoferul drogat care în octombrie 2023 a accidentat mortal doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai, a fost condamnat vineri, de Judecătoria Mangalia, la 10 ani de închisoare.
5
Citiți principiile noastre de moderare aici!