ARAD. Eveniment fără precedent în administraţia publică locală. O persoană cu funcţie de conducere în cadrul unei instituţii publice a fost sancţionată disciplinar cu desfacerea contractului de muncă! Desigur, pentru că a comis o faptă care impunea, potrivit Codului Muncii, o astfel de sancţiune. Iată şi povestea.
Se spune că la începutul lunii august, eroul nostru ar fi plecat la mare, în vacanţă. Normal: era vară, perioada concediilor. Aşa cum a mai făcut şi alte dăţi, ar fi imortalizat diverse momente şi imagini şi ar fi postat fotografiile pe o reţea de socializare. Să vadă lumea ce bine e pe litoral. Şi lumea a văzut. Şi cine trebuia şi cine nu trebuia. Unii au rămas indiferenţi ori şi-au exprimat aprecierea faţă de pozele distribuite, iar… alţii au început să cerceteze. Cum de a plecat la mare, când trebuia să fie la serviciu? Cum de e în vacanţă, când şefii nu i-au permis să plece în vacanţă? Angajatorul s-a autosesizat, a dat startul unei anchete şi a descoperit că, teoretic, omul îşi vedea de treaba lui la locul de muncă, dar în fapt el se relaxa în concediu. Ceea ce nu prea corespundea unei relaţii corecte, legale între angajator şi angajat. Aşa că…
…„Începând de joi, 18 septembrie, domnului Dan Pârvulescu – medic şi preşedinte al Comisiei de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (CECPAH) – i s-a desfăcut contractul de muncă, conform Codului Muncii. Nu și-a făcut treaba. La începutul lunii august, nu a venit cinci zile la serviciu. Fără să anunţe, fără să aibă cerere de concediu” – spune angajatorul prin vocea Erikăi Stark, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
Mirare
De cealaltă parte, Dan Pârvulescu zice că habar n-are de nimic. Contactat telefonic de Jurnal arădean/ Aradon, dr. Pârvulescu a reacţionat cu mirare la întrebările noastre. Parcă ar fi auzit în premieră povestea al cărei erou principal este. „Nu ştiu despre ce este vorba. Eu sunt în concediu de luni, 15 septembrie, până în 20 şi ceva; recuperez zilele libere din delegaţii. Atâta ştiu, că sunt în concediu în prezent şi nu ştiu să mi se fi desfăcut contractul de muncă. Nu cred că e o informaţie corectă cea pe care o aveţi. E inutil să discutăm şi să dezvoltăm subiectul” – a spus Dan Pârvulescu.
I-am amintit că „informaţia noastră” are confirmarea oficială a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (instituţie în cadrul căreia funcţionează Comisia al cărei preşedinte a fost). Degeaba! „Nu comentez problema, nu comentez funcţia, nu comentez persoana” – a replicat Dan Pârvulescu. Întrebat, punctual, dacă la începutul lunii august a fost plecat în concediu fără a avea aprobare, dr. Pârvulescu a spus că „nu e adevărat”.
Absurd
Puse una lângă alta, declaraţiile celor două părţi implicate în această poveste ne trimit în zona absurdului. Dar dincolo de această poveste, mai există una. O poveste în care, coincidenţă!, regăsim aceleaşi nume.
Coincidenţe…
Erika Stark este director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la 1 august 2014. Până atunci, ea a fost director al Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară. A plecat din fruntea DDAC (prin „transfer în interesul serviciului”) la scurt timp după ce în structura de conducere a fost creat postul de director adjunct, post în care a fost numită Oana Pârvulescu, nimeni alta decât soţia lui Dan Pârvulescu. Odată ce Erika Stark a eliberat fotoliul de director al DDAC, Oana Pârvulescu s-a instalat în locul ei. Dar lucrurile nu s-au terminat aici: cea care a fost înlocuită de doamna Pârvulescu a devenit şefa domnului Pârvulescu. Dacă ceea ce s-a întâmplat acum – respectiv concedierea lui Dan Pârvulescu – are sau nu are vreo legătură cu mişcarea de cadre din cele două Direcţii, nu suntem noi în măsură să stabilim. Dar nu puteam lăsa nespusă (şi) această poveste…
Iar dacă ar fi să ne extindem puţin în sfera politică, trebuie să mai remarcăm ceva. Erika Stark este directorul unei instituţii subordonate Consiliului Judeţean, condus de Nicolae Ioţcu. Oana Pârvulescu este directorul unei instituţii subordonate Consiliului Local Municipal, aflat sub tutela primarului Gheorghe Falcă. Să fi coborât războiul dintre Falcă şi Ioţcu la nivelul celor două directoare?
Fapte de corupţie?
În ultima perioadă de timp, activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a fost luată la puricat. Anchetatorii efectuează verificări privind posibile fapte de corupţie. „Organele de cercetare ne-au cerut nişte documente. Nu ne-au spus pentru ce, au zis doar că trebuie să facă nişte verificiări” – spune Erika Stark. Din informaţiile noastre, ar fi vorba de mai multe persoane încadrate într-o categorie de handicap (cu toate beneficiile ce decurg din acest statut) fără a avea nicio problemă de sănătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!