ARAD. La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Sănătății a distribuit în teritoriu doze de vaccin utilizat împotriva Papillomavirus (HPV).
La Direcția de Sănătate Publică Arad au ajuns, vineri, un număr de 410 doze de vaccin Gardasil 9, care vor fi distribuite, la cerere, către medicii de familie.
“Medicii de familie au fost informați și pot solicita doze de vaccin de la noi, pe baza catagrafiilor persoanelor eligibile din grupa de vârstă 11- 18 ani. Amintim că vaccinul poate fi utilizat pentru prevenirea leziunilor genitale precanceroase (cervicale, vulvare și vaginale) și a cancerelor cervicale determinate de anumite tipuri oncogene de papillomavirusuri umane (HPV)”, precizează Horea Timiș, directorul Diecției de Sănătate Publică Arad.
Vaccinări în ultimii 3 ani
Conform datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică Arad, cifrele vaccinării anti-HPV s-au îmbunătățit sensibil în ultimii ani, în ciuda reticenței întâmpinate din partea părinților. Astfel, în 2019, împotriva HPV au fost vaccinați 294 de copii, iar în 2020 numărul acestora s-a ridicat la 530.
„În 2020, am primit 560 de doze de vaccin, din care 30 au rămas pe stoc la medicii de familie, iar restul au fost administrate. În cursul acestui an, într-o primă tranșă am primit 290 de doze din care 109 se află în continuare la medicii de familie, iar alte 181 au fost administrate. Din tranșa de 410 vaccinuri primite vineri, 316 au ajuns deja la cei 28 de medici de familie care au făcut solicitări, în baza intenției de vaccinare. Situația este încă în dinamică”, a mai explicat Horea Timiș.
Despre vaccin
Gardasil 9 oferă astfel cea mai completă protecție antivirală împotriva infecției cu papillomavirus. Acesta este eficient împotriva a 9 tipuri de HPV, care sunt răspunzătoare de o mare parte dintre cazurile de cancer de col uterin.
Vaccinul HPV produce cel mai puternic răspuns imun atunci când este administrat la pre-adolescenți, înainte ca aceștia să fie expuși la virus. Pentru a produce cel mai bun efect, vaccinurile HPV trebuie administrate între 11 ș 12 ani, vaccinarea putând să înceapă și de la vârsta de 9 ani. Vaccinurile sunt recomandate pentru băieți și fete. Studiile au arătat că vaccinarea la o vârstă mică nu are legătură cu începerea mai devreme a vieții sexuale.
Infecția cu HPV a fost identificată în 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate. O modalitate eficientă și recomandată de a preveni infecția cu HPV este vaccinarea, care îi oferă copilului protecție sigură și de lungă durată. În România, vaccinarea anti HPV este inclusă în Calendarul Național de Imunizare pentru fetele din grupa de vârstă 11 – 14 ani.
Început dezastruos
Prima etapă a vaccinării împotriva cancerului de col uterin, începută în 2008, a fost un adevărat eșec, atât pe plan local, cât și pe plan național. Conform datelor furnizate de DSP la acea vreme, doar 25 de fetițe de clasa a IV-a au fost vaccinate, din totalul eligibil de 2.123 de eleve, adică un procent de 1,2 la sută.
Trimite articolul
XÎn sfârsit v-ati amintit că exista boli mult mai grave ca si COVID-ul și, culmea, care POT FI PREVENITE MULT MAI EFICIENT !!!
Cam târziu și cam modest…! Dar, totusi, e un început…
Cu condiția SĂ NU RĂMÂNĂ DOAR ATÂT !!! 😀
PS: unde este acuma BUNĂVOINȚA și SPRIJINUL “DEZINTERESAT” al celorlalte Trusturi de Presă (pt ca Aradon constat cu bucurie ca a început s-o facă în mod constant), de A PROMOVA și INFORMA corect populatia de beneficiile (reale si verificate!) a acestor vaccinuri (de data aceasta, fără ghilimele!) ?! 🤔
-
Cam târziu? Tu știi ce vorbești?
-
În anul 2008, am avut prima campanie, care după cum știm a eșuat, a fost reluată în 2009 cu un eșec. În 2013, a fost introdus din nou în programul de vaccinare, vaccinurile HPV și noi am colectat atunci în jur de 6.000 de cereri care nu și-au găsit în final o rezolvare, adică ministerul sănătății nu a cumpărat până la momentul respectiv vaccinul HPV. În 2017, am început încă o dată să colectăm cererile, deci a patra oară și în 2020 am reușim să vaccinam fetițele ale căror părinți au depus cereri în 2017-2018”, spune Gindrovel Dumitra, medic de familie.
Cam târziu🤔? Antivaccinistii au grohait și atunci la fel ca și acum.
Ministerul Sănătaţii a lansat campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, într-o ambianţă publică marcată de emoţie şi scepticism.
Subiectul a provocat şi provoacă pe mai departe o vie controversă la care participă deopotrivă medici şi politicieni angajaţi în alegeri.
Vaccinarea împotriva virusului Papilloma Uman (HVP- Human Papilloma Virus) a devenit un subiect serios de campanie electorală.
În Bucureşti, deputatul Sorin Paveliu, medic de profesie, care a demisionat din PDL ca să poate candida în Drumul Taberei, acolo unde locuieşte, a trimis alegătorilor o scrisoare în care îi avertizează asupra riscurilor pe care le presupune administrarea unui medicament care nu a fost testat suficient.
Scrisoarea sa a gasit un teren sensibil, întrucît subiectul provoacă dezbateri aprinse de foarte multă vreme.
Asta se întâmplă în 2008.
Vaccinarea anti HPV produce sterilitate. Am fost in 2 manastiri unde era plin de femei care venisera sa se roage sa poata face copii si care nu puteau avea aceasta mare binecuvantare. Ce aveau in comun aceste femei? Erau toate victimele vaccinarii anti HPV. Si acest lucru tot genocid este!
Cum de stiu aceste lucruri? Simplu: calugarii din ambele manastiri nu au tinut informatia sub pres ci au strigat in gura mare caci este un pacat strigator la cer sa provoci durere unei femei adevarate privand-o de bucuria de a da nastere si a strange la piept propria creatie. Cine are copii intelege. Restul, trezirea!
-
Și teoriile conspirației se multiplica🤣
Mulți tacaniti fac umbra degeaba pământului!