Revenire în forţă la o poveste fără sfârşit: telenovela Văcean. Acum a fost episodul unei noi evaluări, de această dată a activităţii sale manageriale de-a lungul anului 2015. O evaluare al cărei verdict final a fost cuvântul „nesatisfăcător” şi o notă cumulată sub 4. Cum s-a ajuns chiar aici din moment ce nimeni, până acum, nu părea să facă faţă manevrelor, tertipurilor şi sfaturilor primite de la avocaţi de către Alin Văcean, directorul Filarmonicii de Stat Arad?
Tocmai cu ajutorul tupeului său. Alin Văcean a considerat că nu trebuie să fie prezent la evaluarea anuală a comisiei gândite şi votate special pentru a-i analiza activitatea de anul trecut, ci că mai bine îşi vede de treabă la Londra. Un fapt pe care înşişi cei care au pus pe picioare comisia, mai marii Aradului şi ai culturii arădene, îl ştiau încă de la momentul conceperii acesteia (iar conceperea, vă spunem noi, a durat mult). Fuseseră informaţi, probabil tocmai de Alin Văcean, că managerul nu va catadicsi să vină în faţa unei comisii ca aceasta să-l evalueze.
Mai mult ca sigur, comisia s-a văzut nevoită să îl noteze în consecinţă, nu din curaj, nu din supărare, ci pur și simplu pornind de la absenţa managerului. Totuşi, de lăudat membrii comisiei, care au avut curajul să-i dea nota ZERO managerului Văcean la etapa doi de evaluare (susţinerea raportului de activitate în cadrul unui interviu). Deşi, recunoaştem noi, în telenovela pe care au scris-o cu atâta efort şi ambiţie toţi cei implicaţi în cazul Văcean, ar fi fost mult mai interesant să-i fi dat o altă notă, de ce nu de trecere, managerului cu pricina la interviul de la care a absentat.
Nota 3.33!
Dar să revenim la curajul membrilor comisiei şi să-l mai scoatem încă o dată în evidenţă, insistând pe faptul că cei trei membri – Florin Galiş, Marieta Baciu şi Diodor Nicoară – au fost cei care au rămas în comisie după ce alţii – cu state vechi în condusul culturii arădene – s-au retras. Şi tot cei trei au avut curajul să-l evalueze dur pe Văcean. Pentru raportul său de activitate pe anul 2015, managerul a primit de la cei trei membri ai comisiei următoarele note: Galiş i-a dat 68,7 puncte, Baciu 67,2 iar Nicoară 64,1 din suta pe care fiecare dintre ei o putea acorda. Adică au considerat că a prestat mai bine de jumătate din valoarea ideală la care un manager de gen putea ajunge şi la care Alin Văcean şi-a fixat ţinta. Adică un pic peste jumătatea dintre nimic şi foarte bun. Finalul primei etape a evaluării sună aşa: „comisia de evaluare a apreciat faptul că acesta a desfăşurat o activitate managerială mediocră”. La a doua etapă, însă, comisia chiar nu avut ce face pentru că un interviu imaginar era cam greu de „tratat” de aceasta, chiar dacă la Filarmonică s-a jucat mult teatru absurd în ultima vreme. La final, Văcean a primit – la Londra, via Arad – nota 3.33 şi concluzia „nesatisfăcător”.
S-a considerat că managerul Alin Corneliu Văcean şi-a îndeplinit parţial programul minimal şi că managementul său derulat în perioada ianuarie- decembrie 2015 este nesatisfăcător.
Recomandarea care ne duce… departe
Toate bune până aici, dacă nu am cita chiar ultimele cuvinte menţionate în evaluarea făcută publică pe siteul Centrului Municipal de Cultură Arad: „Comisia de evaluare recomandă încetarea contractului de management”. RECOMANDĂ! Exact cuvântul de care avea nevoie Văcean pentru a rămâne în fruntea instituţiei. De ce spunem asta? Dacă mai amintim că până acum verdictul comisiilor (atunci favorabile lui Văcean) era literă de lege peste care consilierii locali şi votul lor final nu puteau trece, iar acum comisia nu face altceva decât să recomande una-alta, ne vine să credem că mai avem niscaiva episoade de teatru absurd în „Telenovela Văcean”. Plus că, de joi, de când i s-a comunicat rezultatul, Văcean are la dispoziţie trei zile ca să conteste evaluarea comisiei, aşa că până marţi, spre seară, timp e suficient pentru ca directorul să fie bine sfătuit şi ghidat de avocaţi ca să rămână pe funcţie prin contestaţii şi alte manevre de gen. Mai mult, e posibil ca proiectul care ar urma să fie elaborat după contestaţie, prin care aleşii şi-ar însuşi rezultatul evaluării şi ar constata încetarea activităţii manageriale a lui Alin Văcean, să beneficieze de alte recomandări de genul: nevalidarea evaluării. Şi n-ar fi ceva nou în povestea Filarmonicii acest scenariu.
Dar dacă ne înşelăm
Poate ne înşelăm, iar la prima şedinţă de Consiliu Local Municipal Arad, adică pe viteză maximă, pe masa aleşilor va sta proiectul de lege care îl va elimina pe managerul Văcean de la şefia instituţiei de cultură, iar aleşii vor vota „pentru” recomandarea comisiei. Şi asta în pofida tuturor sugestiilor şi ameninţărilor pe care le vor găsi negru pe alb, pe masa de vot, frumos puse chiar de către directorul Văcean şi a sfaturilor juridice uneori ciudate ale celor care veghează la legalitatea hotărârilor de consiliu. Rareori ne place să ne înşelăm, dar acesta sigur e un astfel de caz rar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!