O nouă practică prin care unele firme de intermediere a locurilor de muncă în străinătate se îmbogățesc fără să facă mare lucru este cercetată, în aceste zile, de autoritățile din Arad, după un val de reclamații venite din partea presupușilor păgubiți.
La Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Arad au fost depuse, în ultimele două săptămâni, 15 reclamații împotriva unor firme care promit locuri de muncă în străinătate. Cei mai mulți dintre reclamanți urmau să se angajeze ca muncitori necalificați în Germania și sunt din mai multe județe ale țării, precum Maramureș sau Gorj. Ei au declarat că, deși au semnat contracte prin care li se promiteau locuri de muncă, nu le-au obținut, iar când s-au întors la birouri pentru a-și recupera banii, angajații au refuzat să le dea sumele plătite. Și nu au plătit puțin: 60 de lei comision pentru intermediere și 600 de lei ”servicii de secretariat”. Tocmai această taxă pentru „servicii de secretariat” este verificată de către comisarii de la Protecția Consumatorilor.
Oamenii consideră că taxa este abuzivă, iar tot ce au făcut firmele pentru cei 600 de lei a fost să copieze câteva acte. Comisarul-șef adjunct Gheorghe Iancu a declarat că pe facturi este menționat că cei 600 de lei nu se returnează, astfel că firmele consideră că au acoperire legală.
”Tot ce primesc oamenii înapoi la rezilierea contractului este suma de 30 de lei, adică 50 la sută din comisionul de intermediere”, a precizat Iancu.
Lucrează în echipă
Comisarii spun că firmele de secretariat au birourile la aceleași adrese cu firmele de intermedieri, iar ”aproape lunar își schimbă denumirea”, chiar dacă adresa și angajații sunt aceiași. Practic, se lucrează în echipă, iar firmele de secretariat încasează sume uriașe fără să facă mare lucru.
Conform reprezentanților CJPC Arad, aceste reclamații au devenit cele mai frecvente, întrecându-le ca număr pe cele referitoare la serviciile de telefonie mobilă, care au fost pe primul loc anul trecut.
Controale și amenzi
Săptămânal, circa 30 de persoane depun diverse reclamații și sesizări la CJPC Arad, care mai vizează modul de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale sau produse alimentare neconforme comercializate de unele magazine.
În 2015, au fost înregistrate 958 petiții, iar valoarea despăgubirilor acordate consumatorilor afectați se ridică la peste 153.000 de lei.
3.366 de controale
Comisarii au efectuat 3.366 de controale, aplicând 1297 de amenzi, cu o valoare de peste 3,6 milioane de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!