După 27 de ani, revoluţionarul Valentin Voicilă a vorbit pentru prima dată despre ce s-a întâmplat pe plan general în decembrie 1989 în România, fapte consemnate în înregistrări şi stenograme, devenite documente istorice păstrate în arhiva naţională.
„Vorbim de un război, nu de o lovitură de stat. Din data de 17, la Timişoara a fost un război împotriva poporului român, dus de armată, securitate, forţele speciale,USLA şi aşa mai departe. Din data de 21, când s-a spart mitingul în Bucureşti, la orele 12, 00, Nicolae Ceauşescu face următoarea afirmaţie, care există în stenograme: suntem în război în Bucureşti, suntem într-un război mai grav şi mai puternic decât împotriva hitlerismului. Dacă tot se folosesc cuvintele lui Ceauşescu „lovitură de stat”, să se folosească toate cuvintele lui Ceauşescu: „război în România”. Asta s-a întâmplat în Bucureşti, a fost război, nu în vorbe, ci în fapte. Elicopterele au coborât la 15-20 de metri şi au tras în poporul român. A fost război. Au trecut cu camioanele peste oameni, aşa cum aţi văzut că s-a întâmplat acum în Berlin, i-au strivit. A fost împuşcat în cap un tânăr, s-au dus oamenii să se roage lângă trupul lui şi au fost împuşcaţi toţi, la sala Dales, cu puşcă cu lunetă, ca în război s-au purtat”.
Altfel de război
„Din data de 22, după ce Ceauşescu pleacă, ţara intră într-un alt fel de război, războiul radio-electronic, cu terorişti cu ţinte false dar şi cu ţinte adevărate. A fost această alternanţă între ţintele false şi ţintele adevărate, se trăgea cu simulator, dar şi cu gloanţe adevărate. Din data de 22, pe teritoriul României a fost un alt război pentru putere. Stenogramele spun următorul lucru: în data de 21, în Bucureşti, când s-a spart mitingul, populaţia a strigat în centrul Bucureştiului „Doina Cornea ! Jos comunismul!”. Nu s-a strigat târziu, ci imediat, cu Ceauşescu la balcon. Doina Cornea era primul nume vehiculat pentru a prelua conducerea României, era disidentul recunoscut pe plan internaţional şi în ţară.
Cei care au tras, cu ţinte false şi reale, au provocat toate instituţiile statului”.
Şi la Arad
„La Arad, de aici, din bancă, s-a tras asupra Consiliului, din cupola de deasupra restaurantului „Mureşul” s-a tras asupra Consiliului, în data de 22, de la orele 23,00. S-a tras din Liceul sanitar, s-a tras din hotelul „Parc”, se trăgea de peste tot asupra Consiliului, când au venit cei doi generali Nuţă şi Mihalea cu „verticala”, de la Timişoara. Au făcut prăpăd în Arad. A fost un război acolo, a fost un conflict năpraznic între cei doi generali şi cu grupul cu care au venit. Alexandra Lazăr, ofiţer de securitate, care era cazată în hotel, merge pe scări şi aude cum se încarcă armele în diferite camere şi cum se deschide foc asupra unităţii din Cetate, iar din Cetate se deschide focul împotriva celor doi. Se ştia cine sunt, Nuţă şi Mihalea care făcuseră prăpăd la Timişoara. A doua zi au plecat, s-au urcat în Panonia Expres şi au fost arestaţi la Deva, după care elicopterul cu care erau duşi a explodat în aer, la Alba Iulia. Trebuia să tacă… Este declaraţie în Raportul comisiei senatoriale, nu ne mai jucăm cu vorbe, sunt analize, lucruri scrise de oficiali, cu jurnale de luptă, cu înregistrări, cu tot ce înseamnă istorie. Gata cu poveştile, pentru că poveştile ne duc într-o zonă în care se poate spune orice.Şi nu avem voie, mergem pe realităţi”, a spus Voicilă.
„Dacă tot se folosesc cuvintele lui Ceauşescu, să se folosească toate !” Valentin Voicilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!