Ajutorul de deces va fi acordat doar după ce s-au făcut cheltuielile ocazionate de decesul persoanei cu privire la care se solicită ajutorul privind cheltuielile de deces, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
În ceea ce privește documentele necesare pentru acordarea ajutorului de deces, acestea sunt prevăzute pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice:
-
cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
-
certificat de deces (original şi copie);
-
act de identitate al solicitantului (original şi copie);
-
acte de stare civila ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curător, mandatar (original şi copie);
-
dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
-
act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
-
adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă intre 18 si 26 de ani urma o forma de învătământ organizată potrivit legii (original).
Ajutorul de deces trebuie solicitat în maximum trei ani de la data decesului. De asemenea, ajutorul de deces trebuie achitat într-un termen de maximum trei zile lucrătoare de la solicitare.
Alegând serviicile noastre veți beneficia de la bun început de o transpareță absolută în ceea ce constă acest aspect şi a unei surse de informaţii sigure Casei Naționale de Pensii Publice. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2443992048998358&id=255830351147883
Astfel în această perioadă grea vă putem degreva de toate aceste formalități și drumurile ce trebuiesc efectuate, birocraţia fiind prezentă şi în aceste momente.
Ajutorul de deces se acordă, atunci când moare un salariat sau un pensionar (sau un membru al familiei acestora), persoanei care a suportat cheltuielile în urma decesului. Această persoană poate fi:
-
soțul supraviețuitor;
-
copilul;
-
părintele;
-
tutorele;
-
curatorul;
-
sau-în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă a cheltuielilor suportate.
În cazul decesului în altă ţară unde apare şi REPATRIEREA persoanei decedate, aceasta diferă în funcţie de ţară, însă procedurile în baza cărăra se eliberează documentele sunt aceleaşi.
Pentru a economisi timp, şi aici este recomandat să apelaţi la o firmă de repatrieri funerare, care se va ocupa inclusiv de pregătirea actelor de care aveţi nevoie. Astfel, vor fi necesare documente precum:
-
certificatul constatator al decesului;
-
certificat de deces internaţional;
-
paşaport mortuar;
-
autorizaţie pentru transportul internaţional;
-
certificatul de îmbălsămare eliberat de spital.
-
Solicitaţi un extras de act de deces, în limba ţării emitente (acest document trebuie să fie tradus-legalizat în ţara în care va fi înmormântată persoana decedată), sau un extras de deces multilingv, adică un certificat de deces internaţional. Acesta din urmă poate fi folosit în România fără traducere.
Agenţia de servicii funerare se va ocupa de toată documentaţia necesară transportului liber internaţional, fără a fi nevoie de deplasarea rudelor în România. Repatrierea se realizează cu autospeciale dotate cu instalaţie frigorifică de ultimă generaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!