ARAD. „Finalul de februarie demonstrează preocuparea pentru valorile artistice ale locului, concentrând pe scena Filarmonicii potenţialul solistic al membrilor ei, concertul dirijat de Cristian Neagu fiind în exclusivitate oferit prin performanţa soliştilor orchestrei simfonice şi ai corului academic“, se arată în comunicatul Filarmonicii de Stat Arad.
Cel de al patrulea concert din seria brandenburgicelor lui Johann Sebastian Bach, în sol major, BWV 1049, este numărul de debut al părţii simfonice a programului din seara de 27 februarie 2014 şi conform tiparului imaginat de compozitor, scoate în evidenţă discursul sonor prin partitura solistică a viorii şi a vocilor de flaut, interpretate de prim violonistul Traian Roman şi flautiştii Constantin Talmaciu şi Alina Moneanu.
Seara dirijată de Cristian Neagu, continuă cu cel de al doilea concert pentru flaut de Wolfgang Amadeus Mozart, în re major K314, adaptat de compozitor din partitura concertului său pentru oboi şi inspirat de performanţele celebrilor instrumentişti ai orchestrei de la Mannheim, ansamblul de reper al Europei secolului al XVIII-lea. Virtuozitatea clasicei partituri, expusă prin noua abordare a prim flautisului orchestrei simfonice, Constantin Talmaciu, reconfirmă valorile clasice, tradiţionale, expuse şi în partitura de final de concert, Misa în sol major D 167 de Franz Schubert.
Considerată drept cea mai populară dintre lucrările liturgice ale compozitorului, Misa în sol major scoate din nou în evidenţă corul academic şi munca de atelier a pertinentului său dirijor, Robert Daniel Rădoiaş şi evidenţiază la rampă vocile tinerilor artişti lirici, Mirela Cusursuz (soprana), Florin Hanţig (tenor) şi David Buzgău (bariton).
În pauza concertului vor fi extrase la tombolă 10 CD-uri, puse la dispoziţia publicului de flautistul Constantin Tălmaciu, înregistrări realizate de interpret în colaborare cu diverse case de discuri.
Portret – Cristian Neagu
A absolvit Liceul de muzică din Timişoara în 1982 şi cursurile Academiei de muzică Gheorghe Dima din Cluj în 1987, obţinând diploma în muzicologie. A studiat dirijatul la Bucureşti, cu maeştrii Cristian Mandeal şi Constantin Bugeanu, participarea din 1987 la Festivalul tinerilor dirijori de orchestră de la Buşteni, marcând începutul activităţii sale prodigioase la pupitrul diverselor orchestre simfonice din România.
Din 1990 Cristian Neagu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Arad,
alături de orchestra simfonică concertând în Italia şi Germania şi realizând numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune. În 1992 a apărut primul său disc.
În iunie 1992, dirijorul a participat la cursurile organizate la Cluj de «Internationale Bachakademie» din Stuttgart, unde s-a perfecţionat cu dirijorul Christfried Brödel. Ca urmare a prezenţei sale la aceste cursuri, i-a fost acordată o bursă în scopul frecventării cursurilor de vară susţinute în anul următor de Helmuth Rilling la Stuttgart.
În 1995 a debutat ca tânăr dirijor de orchestră la pupitrul Filarmonicii George Enescu şi totodată cu spectacolul “Spărgătorul de nuci” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.
Între 1992 şi 1999 Cristian Neagu a predat contrapunct la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi la acelaşi institut a condus între 1993 şi 1995 clasa de orchestră.
Cristian Neagu este câştigătorul premiului oferit de Fundaţia SOROS pentru cel mai bun dirijor român, la Concursul internaţional de dirijat Constantin Silvestri Bucureşti din 1996.
Portret – Robert Daniel Rădoiaş
Născut la Ploieşti, dirijorul Robert Daniel Rădoiaş a absolvit în anul 1995 Liceul de Artă din oraşul natal, la specialitatea interpretare instrumentală – vioară. După anii de studiu la Universitatea „Transilvania” din Braşov (1995-2000), urmează cursurile de masterat în Stilistică dirijorală, avându-i ca profesori pe Nicolae D. Bica (dirijat coral), Ludovic Bács (dirijat orchestră) şi Dan Buciu (cursuri teoretice). În iunie 2011 şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată „Sergiu Celibidache – un fenomen muzical al sec. al XX-lea. O privire monografică”, sub coordonarea profesorului Dan Dediu-Sandu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Ca urmare a obţinerii unor burse a participat la cursurile de dirijat organizate de Bayerische Musikakademie Marktobersdorf (Germania) sub îndrumarea profesorului Volker Hämpfling de la Robert-Schumann-Hochschule din Düsseldorf (2003) şi la cel de al treilea Concurs Internaţional pentru Tineri Dirijori de Cor de la Viena (Austria), concurs organizat de Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (2004).
Robert Daniel Rădoiaş a desfăşurat activităţi didactice la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov (2000-2001, 2005-2006), ca îndrumător al cursului de dirijat coral din cadrul specializării Pedagogie muzicală şi la Universitatea Emanuel din Oradea (2002 -2009), în calitate de lector la disciplinele dirijat coral şi ansamblu coral.
Ca dirijor al corului mixt de cameră al Universităţii Emanuel din Oradea, în 2005 a concertat în Rusia, unde a prezentat alături de Orchestra Academică a Filarmonicii din St. Petersburg oratoriul Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach. La conducerea aceleiaşi formaţii corale a câştigat în 2004 premiul II la Youth & Music Festival – Viena.
Din anul 2007 este dirijorul Corului academic al Filarmonicii de Stat din Arad, alături de care susţine o activitate concertistică intensă, concretizată şi în turnee în Olanda, Austria (Festivalul de Operă Sankt Margarethen) şi Franţa. La ediţia din 2011 a Festivalului Internaţional George Enescu, a realizat alături de ansamblul coral prima audiţie a Simfoniei Hölderlin de Peter Ruzicka şi a Simfoniei nr.5 de George Enescu.
În 2012, an în care lumea muzicală de pretutindeni a aniversat centenarul naşterii Maestrului Sergiu Celibidache, Editura Muzicală din Bucureşti publică în două volume cartea „Sergiu Celibidache – un fenomen muzical al secolului al XX-lea. O privire monografică, semnată de dirijorul Robert Daniel Rădoiaş.
Portret – Traian Roman
Traian Roman a studiat vioara la Liceul de muzică din Cluj Napoca, la clasele profesorilor Robert Klein şi Adrian Cârdan, iar în anul 1984 a absolvit cursurile Academiei de muzică Gheorghe Dima, sub îndrumarea prof. Victoria Nicolae.
Prezenţa la competiţiile de specialitate i-au adus de-a lungul timpului recompense şi recunoaşteri, precum şi ascensiunea în poziţiile de vârf ale clasamentelor naţionale.
Membru din 1984 al Filarmonicii din Arad, preocupările sale vizează concomitent activitatea curentă simfonică, domeniul cameral şi genul concertistic, în anul 1990 realizând ca membru al Cvartetului Filarmonia un disc în colaborare cu casa de discuri Electrecord. În cadrul stagiunilor recente s-a evidenţiat pe podiumul solistic, iar din anul 2010 îşi asumă alături de violonistul Artemiu Opriţa Şimonca rolul de concert-maestru.
Portret – Constantin Tălmaciu
Contantin Talmaciu, prim flautistul orchestrei noastre simfonice este absolvent al Academiei de muzică „George Enescu” din Iaşi şi posesorul a numeroase premii câştigate la Concursurile naţionale de interpretare.
Solist invitat al orchestrelor din Iaşi, Sibiu, Constanţa, Timişoara şi Satu Mare, Constantin Talmaciu concertează în fiecare an şi la Arad. Cariera de scenă a instrumentistului se desfăşoară de câţiva ani şi peste hotare, apărând în postura de solist pe scene din Ungaria, Austria, Suedia, Mexic şi China.
În ultimele stagiuni muzicale flautistul a colaborat frecvent cu ansambluri simfonice din Viena (Staatsoper, Volksoper) şi Baden.
În colaborare cu casa de discuri ARTE NOVA, Constantin Talmaciu a realizat integrala cvartetelor cu flaut de Wolfgang Amadeus Mozart şi Gioacchino Rossini, integrala concertelor pentru flaut de Wolfgang Amadeus Mozart şi concertul pentru flaut de Saverio Mercadante ( în cazul ultimelor două CD-uri acompaniat de orchestra Europa Symphony).
Muzica de cameră este un domeniu pe care flautistul îl cultivă cu predilecţie. Membru al trioului Presto, Constantin Talmaciu a realizat în această formulă un CD cu trio-uri de Wolfgang Amadeus Mozart şi a concertat împreună cu acest ansamblu în România, Ungaria, Austria, Italia şi Spania.
Citiți principiile noastre de moderare aici!