ARAD. Născut în Bucovina, copilul Ciprian s-a remarcat ca talent violonistic de la vârsta de 12 ani. El şi-a completat studiile muzicale, datorită unei burse, la Conservatorul din Viena, în perioada 1879 – 1881. Fervent militant pentru drepturile moldovenilor, a românilor de pe teritoriul Imperiului Habsburgic, Ciprian Porumbescu a fost arestat și închis pentru activitatea sa politică. În închisoare s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi a murit în iulie 1883, la Stupca, în casa surorii sale.
Din creaţia sa muzicală cele mai cunoscute piese sunt: opereta în două acte „Crai nou”, scrisă pe versurile lui Vasile Alecsandri, „Rapsodia română pentru orchestră”, „Reverie pentru vioară și pian”, „Odă ostașilor români”, „Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români” etc. Tematica lucrărilor sale este preponderent patriotică în acord cu simţirea sa. A compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris unire”. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României, „Trei culori”.
Biblioteca Judeţeană „Alexandu Dimitrie Xenopol” Arad îl va omagia, în cadrul proiectului „Valori clasice”, marţi, 26 noiembrie, la ora 13.00. În acest context, profesorul Georgiana Maria va interpreta la vioară una dintre cele mai cunoscute şi apreciate compoziţii ale lui Ciprian Porumbescu: Balada.
Citiți principiile noastre de moderare aici!