Mişcarea Arădeană a lansat, luni, proiectul „Arad – dragostea mea”. Proiectul îşi propune să fie un instrument de formare a copiilor din Arad „în spiritul dragostei pentru oraş şi valorile sale”, se doreşte a avea un caracter permanent, urmând să fie reluat în fiecare an. Ediţia din 2010 va fi o ediţie pilot, informează Adela Cristea, managerul de proiect.
Grupul ţintă este format din şcolile arădene, universităţile arădene şi cluburile şi asociaţiile în care activează copiii din Arad. Mişcarea Arădeană lucrează la o prezentare atractivă a Aradului, într-un format interactiv şi va pregăti formatori care să poată promova conceptul în toate şcolile arădene. Durata prezentării va fi de maxim o oră, astfel încât ea să poată fi inclusă în orice oră de dirigenţie.
„Să gândească diferit”
„Ne dorim ca viitoarele generaţii de arădeni să gândească diferit şi să iubească Aradul cu aceeaşi pasiune cu care îl iubeau înaintaşii noştri, vrem să oferim copiilor şansa de a cunoaşte Aradul dintr-o altă perspectivă, să le oferim informaţii despre valorile şi spiritul său. Din păcate sistemul de învăţământ public nu oferă astfel de informaţii (decât punctual, prin grija unor dascăli care iubesc şi înţeleg cu adevărat oraşul). Iar informaţii consistente, dar în acelaşi timp sintetice şi accesibile copiilor nu se găsesc nici în cărţile de istorie, nici în cele de cultură civică, ceea ce face şi sarcina acelor dascăli mult mai grea. Iată de ce Mişcarea Arădeană îşi propune să devină o punte de legătură între copiii din oraşul nostru şi toţi cei care îşi doresc să îi educe în spiritul valorilor oraşului, fie că sunt dascăli, părinţi sau prieteni”, a declarat Adela Cristea, cea care se ocupă îndeaproape de acest proiect.
Mişcarea Arădeană va contacta toate instituţiile de învăţământ din Arad, asociaţiile şi cluburile de copii şi va oferi voluntari care să prezinte acest concept copiilor. În funcţie de opţiunea fiecărei instituţii, Mişcarea Arădeană este dispusă inclusiv să ofere gratuit prezentarea pregătită în acest scop, pentru a fi mai departe împărtăşită copiilor de către profesori sau formatori din cadrul respectivelor instituţii (atunci când se va prefera această variantă, nu cea cu formatori puşi la dispoziţie de către Mişcarea Arădeană).
Teme diverse
Phrezentarea va conţine, în principal, temele: De ce să iubim Aradul?, Istorie, Cultură, Arhitectură, Sport, Cercetare, Oportunităţi, Timp liber, Ce pot să fac eu pentru a Arad? Formatul prezentării va fi interactiv, permiţând un dialog permanent cu copiii şi implicarea acestora în prezentare şi oferind o abordare prietenoasă, nu şcolastică.
Expoziţie, la final
La finalul proiectului, va fi organizat un concurs cu titlul „Arad, dragostea mea!” în care copiii vor fi invitaţi să prezinte lucrări pe această temă (desene, poveşti, lucrări plastice). Toate lucrările vor fi expuse într-o expoziţie, cu această temă, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate. Expoziţia va fi organizată într-un cadru neconvenţional în perioada 12 iunie – 18 iulie, de exemplu la mall, spune Adela Cristea.
Calendarul proiectului:
Până în data de 10 aprilie se vor mai primi propuneri pentru teme şi subiecte care să fie incluse în prezentare, şi se va finaliza formarea formatorilor. Între 10 aprilie – 20 mai – derularea proiectului în şcoli, universităţi, cluburi şi asociaţii, între 20 mai – 5 iunie – primirea lucrărilor din partea elevilor, în 10 iunie – evaluarea lucrărilor şi anunţarea câştigătorilor, în 12 iunie va avea loc festivitatea de premiere, iar în 15 septembrie proiectul va fi reluat.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!