Nouă soluţii pentru reamenajarea Malului Muresului dintr-un capăt în altul. Niciuna pe gustul Primăriei Arad, cap coadă, dar toate cu câteva idei de luat şi pus în practică. Primarul Gheorghe Falcă a prezentat ieri, la Muzeu, planşele cu soluţii propuse de cei nouă candidaţi la concursul lansat de Municipalitate, precizând la final că nimeni nu va pleca acasă, de Zilele Aradului, când va avea loc premierea participanţilor la această provocare, cu premiul I. Totuşi, lucrările au fost pe gustul edilului, căci toate au vizat, potrivit spuselor sale, mutarea Parcului Copiilor într-o altă locaţie decât cea existentă în prezent. Varianta a fost vehiculată chiar de primar înainte de lansarea acestei întreceri, aşa că oferta a venit din toate părţile.
Tot pe gustul edilului, dar şi a membrilor comisiei, care au făcut selecţia între propuneri, au fost şi câteva poduri suspendate, debarcadere, câteva soluţii de iluminat, dar şi o parcare subterană cu terenuri de tenis deasupra. Primăria va demara, ca atare, studiul de fezabilitate pentru schimbarea imaginii malului Mureşului în toamnă, folosind idei de la fiecare dintre mai tinerii sau mai vârstnicii arhitecţi care s-au încumetat să facă propuneri (unele provocatoare) pentru reconfigurarea spaţiului verde de lângă Mureş.
390 de puncte din cele 500 puse la dispoziţie de comisia de jurizare au mers spre lucrarea care se va alege cu locul II la acest concurs. Două lucrări se vor alege cu locul III, fiecare obţinând 383 de puncte. Cum niciunul dintre proiecte nu a reuşit să obţină echivalentul notei 7, Primăria Arad a considerat că locul I nu poate fi acordat nimănui. Unele dintre proiecte au plecat acasă doar cu 290 de puncte, pentru că au tratat superficial mai multe zone.
Primarul Gheorghe Falcă, flancat de arhitecul şef al Aradului, Radu Drăgan, a precizat ieri faptul că tuturor proiectelor le-a lipsit câte ceva şi că fiecare a tratat superficial cel puţin o zonă din întregul spaţiu studiat.
Două poduri unite
Locul II a avut câştig de cauză şi pentru faptul că a pornit de la cetate şi a folosit elemente luate de acolo, dar mai ales pentru că a propus un pod suspendat peste Mureş pe care membrii juriului l-au considerat extrem de original. Podul este compus din două braţe, unul destinat pietonilor, al doilea bicicliştilor, care se intersectează la mijloc plecând mai apoi spre celălalt mal, în cruce. Modul în care a fost tratat mobilierul urban, materialele folosite şi zona de relaxare propusă au fost toate considerate beneficii ale acestui proiect. Mutarea Parcului Copiilor în zona 300 a constituit încă un atuu.
Şi locurile III au avut câteva oferte interesante pentru viitorul mal al Mureşului, deşi unul dintre acestea propunea o serie de zgârie-nori şi alte câteva construcţii futuriste, spaţiile verzi fiind înlocuite cu tot felul de imobile.
Schimbări pe gustul Primăriei
„Toate proiectele participante la concurs au indicat clar că zona din spatele Primăriei Arad trebuie reamenajată şi redefinită, până lângă Tribunal. Unii au propus scoaterea traficului din această zonă şi din faţa Primăriei, pentru a crea un imens platou destinat promenadei şi evenimentelor de tot felul. Toţi au schimbat, în plus, poziţia Parcului Copiilor, pentru că în locaţia actuală zona este sufocată de tinerii de la liceu. E o interferenţă care nu este în beneficiul acestui parc. Zonele trebuie bine delimitate şi toţi concurenţii au propus mutarea Parcului Copiilor în spatele Parcului Europa, spre zona 300, unde există cel mai mare spaţiu care poate fi supus amenajărilor de tot felul. Poate cea mai interesantă dintre propuneri a fost suprapunerea de două poduri susţinte de o pilă, dar interesantă este şi parcarea subterană cu terenuri de sport deasupra. Toţi au desenat pe mal piste de biciclişti, aşa cum ne dorim noi, conform studiului pe care îl realizăm în aceste zile”, a precizat Falcă.
Iau de la toţi
Oficialul a mai precizat faptul că „vom prelua elemente din fiecare planşă începând din toamna anului 2011, când Primăria va începe studiul de fezabilitate pentru redefinirea şi reamenajarea malului Mureşului”.
Propunerile arhitecţilor
Multe dintre propunerile arhitecţilor vor fi greu de transpus în practică, pentru că sunt scumpe. Altele sunt prea cuminţi iar soluţiile sunt învechite, unele nu se potrivesc cu oraşul şi zona iar altele sunt greu de realizat, indiferent câţi bani ai avea. Printre propunerile care au fost amintite de reprezentanţii Primăriei şi care păreau pe placul acestora se numără: poduri suspendate, zone de skatebord, parcări subterane, piste de biciclete de-a lungul Mureşului, luciuri de apă, fântâni arteziene, pasarele, zone de promenadă şi relaxare, amfiteatre, schimbarea poziţiilor statuilor pentru a se uita în sfârşit la trecători şi multe gadgeturi pentru copii. Altele au avut mai puţină trecere: un palat al copiilor, prea multe intrânduri în apă, prea multe debarcadere şi case suspendate etc.
adriana.barbu@informmedia.ro
Faleza Muresului intra in muzeu
Citiți principiile noastre de moderare aici!