Curtea de Apel Timisoara a decis că toți cei 38 de vamesi și politisti de frontieră care au mai rămas în arest din „lotul Moraviţa” trebuie lăsaţi liberi. Judecătorii au considerat că ancheta penală a fost deja finalizată, prin întocmirea rechizitoriului, și că inculpații nu mai prezintă pericol pentru ordinea publică. Până la momentul ieşirii din arestul IPJ Timiş, angajaţii de la vamă şi poliţie de frontieră mai au, însă, de aşteptat după sentinţa Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie, pentru că procurorii DNA au decis să facă reurs la decizia judecătorilor timişoreni.
Acesta este şi cazul celor 14 vamesi şi politisti de frontiera arădeni, trimişi joi în judecată de procurori şi mutaţi de la Bucureşti în arestul IPJ Timişoara. Recursul procurorilor DNA se va judeca cel mai probabil luni sau marţi.
Toţi cei 38 de inculpați închişi în dosarul de mită de la Vama Moravița au apărut în fața magistraților încă de la primele ore ale dimineții de vineri. Cu toţii le-au cerut judecătorilor să îi elibereze, în condițiile în care dosarul a fost finalizat de procurorii DNA și a fost deja stabilită și o dată a începerii procesului: 20 iunie.
Mai mult, avocații polițiștilor de frontieră și ai vameșilor au susținut că martorii din anchetă nu mai pot fi influențați în niciun fel și că măsura arestului preventiv este fără temei.
Decizia Curţii a fost clară şi motivată. „În esență, la pronunțarea acestei hotărâri, Curtea a luat în considerare împrejurarea că situația acestor 38 de inculpați este identică cu a celorlalți din lotul de 140 (numit și „Lotul Moravița”) și care sunt deja în stare de libertate, precum și faptul că ancheta penală a fost deja finalizată, prin întocmirea rechizitoriului, urmând ca cercetarea judecătorească să debuteze la 20 iunie 2011”, se arată într-un comunicat remis de biroul de presă al Curții de Apel Timișoara.
Cei 14
Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, în urmă cu o zi, că lotul de „spăgari” din frontierele şi vămile Naidăş, Foeni şi Moraviţa a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni legate de mită. Aceştia erau acuzaţi că au primit peste 80.000 de euro şpagă şi că au prejudiciat statul cu 3,3 milioane de euro, aceasta reprezentând ţigărilor trecute ilegal graniţa din Serbia în România. Arădenii G.B. (lucrător vamal la Punctul de Trecere a Frontierei Foeni), T. V.M (agent la PTF Moraviţa), M. S. P. (agent la PTF Naidăş), S.V.B. (agent la Moraviţa), I.I. S (ofiţer de poliţie de frontieră la Naidăş), V. G. M (agent de poliţie de frontieră la Naidăş), S Ş.C, I.F.N. , I A.S., M.G. (şefi de tură în cadrul Biroului Vamal Moraviţa), O. J, P. T. , F. D și F. S. D (lucrători vamali la Moraviţa) au fost trimişi în judecată pentru constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată şi contrabandă şi complicitate la contrabandă calificată în formă continuată.
Procurorii au decis tot joi să pună sechestru pe imobilele inculpaţilor, pe autoturismele şi pe conturile bancare ale acestora pentru a recupera prejudiciul creat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!