Punctele de Trecere ale Frontierei din județul Arad au fost „testate” pe întreg parcursul anului trecut de către cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal granița din România în Ungaria pentru ca mai apoi să-și continue drumul spre vestul Europei, în căutarea unui trai mai bun.
Astfel, în anul 2018, poliţiştii de frontieră arădeni au depistat 457 de persoane implicate în migraţia ilegală, cercetate pentru tentativă de trecere şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, acestea fiind descoperite atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei. Totodată, au fost identificate şi 30 de persoane cercetate pentru infracţiunea de trafic de migranţi (n.r. călăuzire).
Din punct de vedere al naționalităților, potrivit bilanțului Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad, se remarcă numărul mare al cetățenilor irakieni depistați la frontiera verde, precum și faptul că peste 85 la sută din migranți provin din statele generatoare de migranți din Orientul Mijlociu și Apropiat (Iran, India,Turcia, Afganistan, Siria, Palestina, Pakistan etc.).
Cu taxi până la frontieră
Reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad precizează că „din punct de vedere al locului depistării, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în zonele de competenţă ale Sectoarelor Poliției de Frontieră Nădlac, Turnu și Curtici. Pentru anul 2018 se observă creșterea numărului de cazuri în care migranții au încercat să treacă ilegal frontiera prin PTF-uri, organizați în grupuri mari, eterogene din punct de vedere al naționalității”. Care a fost modul de operare al migranților care au încercat să treacă ilegal frontiera în zona verde? Potrivit polițiștilor de frontieră, migranții se deplasau cu mijloace de transport în comun sau taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontiera cu Ungaria, în general pe timp de noapte, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontieră, sau se deplasau spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor. Totodată, în PTF-uri, migranții au fost descoperiți în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor sau în locuri special amenajate, ori ascunse sub/în bagaje, în autoturisme sau în tren. O altă încercare de a trece ilegal frontiera a fost cea de a prezenta la control documente false sau aparținând altor persoane.
47 de migranți ascunși în camion
Un caz semnificativ în ceea ce privește traficul de migranți este cel din 15 octombrie 2018. Atunci, polițiștii de frontieră de la Nădlac II au descoperit 47 de migranți ascunși în remorca unui automarfar înmatriculat în Turcia, printre cutii, încercând să iasă din țară. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi, respectiv tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat. La finalizarea cercetărilor, cei 47 de migranţi au fost predaţi la diferite structuri ale Inspectoratului General pentru Imigrări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!