Recent, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea a avut loc analiza activităţilor desfăşurate în anul 2024. Activitatea s-a desfășurat în sistem videoconferință, în prezența chestorului principal de poliție Cornel-Laurian Stoica, inspector general al Inspectorului General al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române. La activitate au participat: conducerea inspectoratului, poliţişti de frontieră cu funcţii de conducere din cadrul ITPF Oradea, şefii structurilor subordonate din judeţul Bihor şi Arad. Raportul de actvitate a fost prezentat de către chestorul de poliție Marin Bondar, inspectorul șef al ITPF Oradea.
Astfel, conform raportului de activitate, în cursul anului trecut, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul ITPF Oradea, au tranzitat frontiera de vest a României peste 12.770.000 persoane (6.400.000 persoane la nivelul județului Arad, și 6.370.000 persoane la nivelul județului Bihor), cu aproximativ 7,70 % mai mult față de traficul înregistrat anul anterior.
„În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, s-a constatat o creștere considerabilă (aproximativ 12,25%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2024 (6.163.620 ), comparativ cu anul 2023. În ceea ce privește tipul mijloacelor de transport, se observă că, din totalul mijloacelor de transport care au fost verificate în punctele de trecere a frontierei din cadrul ITPF Oradea, aproximativ 49% sunt autoturisme, urmate de camioane – aproximativ 44% și microbuze – 6,15%”, se arată în raport.
Peste 40 de mii de alerte
În cursul anului 2024 nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 177 persoane, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, în perioada de referinţă, au fost depistate 42.445 alerte de interes naţional şi internaţional, fiind depistaţi la frontieră 300 de urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale.
„La nivelul ITPF Oradea au fost constatate 4.043 acte ilegale, dintre care 3.034 infracţiuni şi 1009 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni la regimul circulației”, spun reprezentanții ITPF Oradea.
De asemenea, pe parcursul anului trecut au fost constatate 11 cazuri în care au fost depistate bunuri a căror proveniență nu a putut fi dovedită, în valoare totală de 208.718 RON, fiind întocmite dosare penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tăinuire, furt și tentativa la efectuarea de operațiuni de export ilegal al bunurilor culturale sau de patrimoniu și ridicate în vederea cercetărilor produse electronice, bunuri de patrimoniu fară certificat export. Au mai fost aplicate sanțiuni contravenționale la regimul silvic, în valoare totală de 16.000 RON, fiind ridicată în vederea confiscării cantități de material lemnos precum salcâm, mălin, cer, cherestea tivită.
Bunuri de patrimoniu, la Nădlac
Unul dintre cazurile semnificative prezentate în raportul de activitate a fost descoperit și documentat de către polițiștii de frontieră de la Nădlac: „La data de 10.12.2024, la P.T.F. Nădlac II, s-a prezentat un cetățean maghiar, conducând un autoturism înmatriculat în Ungaria. autoturismul și persoana în cauză au fost supuse unui control amănunțit, în urma căruia au fost descoperite, în bagajele persoanei în cauză, dar și asupra acestuia, mai multe bunuri susceptibile de a face parte din patrimoniul național pentru care nu a fost prezentat certificat de export temporar sau definitiv. Bunurile descoperite (brațări metalice, monede, înscrisuri, cap topor, ramă, vas ceramic, lupă, calendar de buzunar, sigiliu gravat, briceag) au fost ridicate, urmand a fi supuse expertizei, pentru a se stabili dacă sunt bunuri culturale. A fost întocmit dosar penal în vederea continuării cercetărilor și stabilirii situației de fapt privind săvârșirea infracțiunii de tentativă la efectuarea de operațiuni de export ilegal”, se arată în raport.
Mașini furate
Cât privește traficul cu mașini furate, la nivelul ITPF Oradea au fost descoperite 119 autovehicule furate în valoare totală 12.602.444 de lei (aproximativ 2.534.122 euro), fiind întocmite 116 dosare penale și cercetate penal 121 persoane. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în PTF Nădlac II (36 cazuri), PTF Borș I (31 cazuri), PTF Borș II (24 cazuri) și PTF Nădlac I (14 cazuri).