Peste 200 de iepuri sălbatici au fost prinşi de vânători, într-o acţiune în premieră după anul 1989. Făcând abstracţie de la pasiunea lor, vânătorii s-au folosit de această dată de… plase pentru a prinde animalele. Totul, pentru a reduce efectivul de iepuri sălbatici din fondul de vânătoare Pecica, acolo unde animalele s-au înmulţit excesiv, producând pagube însemnate în agricultură. Vânătoarea “cu plasa” a iepurilor a fost organizată de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Arad, după ce agricultorii din zona Pecica au reclamat pagube însemnate produse de iepuri, care s-au înmulţit prea mult în ultimii ani.
“Acţiunea este o premieră în judeţul Arad, după Revoluţie. Iepurii sunt prinşi în plase, nu folosim arme în acest caz, pentru că nu îi ucidem. Estimăm că vom captura până în 250 de iepuri, pe care îi vom reloca pe fonduri de vânătoare depopulate din judeţul nostru, dar şi din Covasna şi Dâmboviţa”, a anunţat Nicu Deme, directorul AJVPS Arad. Acesta a mai menţionat că pe fondul de vânătoare de la Pecica există un efectiv estimat de 1.200 de iepuri, deşi ar trebui să fie, cel mult, 800 de astfel de animale sălbatice.
Captură bănoasă
La acţiunea care a avut loc luni au participat aproximativ 110 vânători atât din România, dar şi din Ungaria. Plasele care au fost întinse pentru a prinde iepurii au avut o lungime totală de 1.200 de metri, iar animalele capturate au fost puse în lăzi, urmând să ajungă în alte fonduri de vânătoare din judeţul nostru, dar şi din alte judeţe ale ţării. AJVPS Arad ar putea să primească până la 100 de euro pentru fiecare iepure vândut, în timp ce capturarea unuia costă, potrivit calculelor, până în 25 de euro, restul fiind profit. Rezultă astfel că asociaţia vânătorilor va avea un profit de aproximativ 17.000 de euro, după vânzarea iepurilor.
La floarea-soarelui
Cele mai mari pagube produse de iepuri au fost înregistrate la culturile de floarea-soarelui. Unii dintre agricultori au renunţat, efectiv, la această cultură pentru a evita pierderile produse de animalele sălbatice. „Menirea vânătorilor este şi aceea de a menţine echilibrul între vânat, agricultură şi silvicultură, astfel încât pagubele să fie reduse cât mai mult”, a mai spus directorul AJVPS Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!