ARAD. Încă o clădire istorică a Aradului scoasă la vânzare și încă un refuz al administrației publice naționale și locale de a o cumpăra. Dar tura aceasta, a fost cu împiedicări. Este vorba de Hotel Ardealul, scos la vânzare pentru suma de 3.5 milioane de euro și care a trecut aproape fără probleme de votul pentru neexercitarea dreptului de preemțiune privind cumpărarea acestui imobil al aleșilor din Consiliul Județean, joi, dar n-a trecut de votul CLM, vineri. Înainte de cele două entități locale, Ministerul Culturii și-a declinat, primul, interesul pentru clădirea arădeană. La momentul votului, de joidin CJA, proiectul a trecut cu doar 5 abțineri, toate ale aleșilor USR. Vineri, însă, deși nu au fost declanșate discuții aprinse, așa cum a fost în privința proiectului legat de vânzarea Teatrului Vechi, neexercitatea dreptului de preemțiune a căzut la vot. Proiectul a adunat doar 14 voturi „pentru” și 9 „abțineri” – ale celor 7 aleși USR și ale celor doi aleșiPMP. Ca să treacă de CLM ar fi avut nevoie de majoritate calificată, adică 2/3 din numărul consilierilor locali în funcție.
Deși funcționarii Primăriei nu au precizat, proiectul a căzut la vot, așa că vânzarea Hotel Ardealul mai trebuie să aștepte. Fie un nou vot în sensul neexprimării dreptului de preemțiune, fie…
Ce este acum propus spre vânzare și împotmolit în CLM? Următoarelor apartamente situate în imobilul din Arad, B-dul Revoluţiei, nr.98, imobil monument istoric cunoscut sub numele de „Hotel Ardealul” și ofertat spre vânzare la preţul de 3.500.000 euro: apartamentul nr.2, subsol, în suprafaţă construită de 350 mp, compus din scară interioară, magazie, vestiar, 2 spălătorii, grup sanitar, cu teren aferent în suprafaţă de 118/1967 mp; apartamentul nr.3, subsol, în suprafaţă construită de 326 mp, compus din 3 săli cazane, 2 magazii, 2 vestiare, grup sanitar; apartamentul nr.6B, parter, în suprafaţă construită de 188 mp, compus din 2 birouri, recepţie, vestiar, magazie, două holuri, pasaj trecere, grup sanitar, scară interioară; apartamentul nr.7, etaj I, în suprafaţă construită de 1.528 mp, compus din 38 camere cazare cu hol şi baie, 1 apartament cazare cu 2 camere, baie şi hol, 5 debarale, 4 grupuri sanitare, birou, 2 terase, balcon hol, 4 pasaje trecere, scară interioară; apartamentul nr.8, etaj II, în suprafaţă construită de 1.512 mp, compus din 38 camere cazare cu hol şi baie, un apartament cazare cu 2 camere, baie şi hol, 5 debarale, 4 grupuri sanitare, hol, 4 pasaje trecere, scară interioară.
În pofida faptului că proiectul nu a trecut de aleși, moment surpriză ce a amuțit cumva CLM-ul, potrivit pieței zvonurilor din Arad, hotelul are deja cumpărător, acesta fiind un ONG din Ungaria, care a cumpărat mai multe clădiri istorice din Transilvania (în zona care a făcut parte în trecut din Imperiul austro-ungar) și care și-ar propune să mai cumpere tot aici și Cinema Mureșul, urmând să transforme imobilul într-unul dedicat activităților culturale. În ceea ce privește hotelul, obligația legală este de a menține funcțiunea de acum.
Revenind la proiectele supuse acum votului aleșilor, în raportul de specialitate ce a însoțit proiectul din CLM se arată faptul că S.C. Pensiunea Mayiumi S.R.L., proprietarul actual al Hotelului Ardealul, prin împuternicit „Asociaţia civilă profesională de avocaţi Marian Popa şi Asociaţii”, a solicitat Consiliului să-și exprime opţiunea cu privire la dreptul de preemţiune pentru apartamentele nr. 2, 3, 6B, 7 şi 8, situate în imobilul din Arad, B-dul Revoluţiei, nr.98, adică „Hotel Ardealul”, prețul de vânzare solicitat de prorpietar fiind de 3.500.000 euro. Tot în acest raport se arată, de pildă, că Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Arad, prin adresa nr.299/07.05.2021, a comunicat că nu îşi va exercita dreptul de preemţiune astfel că acest drept s-a transferat administraţiei publice locale, administrație care nu-și permite să cumpere un hotel. Iată explicația refuzului Primăriei, explicație care nu i-a înduplecat pe aleșii USR și PMP:
„Facem precizarea că Municipiul Arad deține în administrare un număr aproximativ de 1.357 locuințe fond de stat și 127 spații cu altă destinație decât aceea de locuință, imobilele sunt proprietatea Statului Român, urmărite conform legislației în vigoare, acestea necesită lucrări de întreținere, la fațade, acoperiș, etc, lucrări care vor fi plătite din bugetul local corespunzător cotelor deținute în fiecare imobil. În anul în curs, Municipiul Arad are în derulare mai multe lucrări de investiții, lucrări care au avut prevăzut un buget limitat, iar pentru achiziții de imobile nefiind prevăzute sume, se presupune că pentru o eventuală achiziție de imobile, sumele necesare ar trebui diminuate de la alte capitole bugetare”.
Istoricul clădirii monument istoric
Dar despre ce clădire este vorba? Despre clădirea care a găzduit numeroase personalităţi, între care George Coşbuc, I.L.Caragiale, Octavian Goga şi George Enescu. Ba mai mult, în sala de festivităţi a Hotelului au concertat Franz Liszt, Johann Strauss fiul şi Johannes Brahms.
Monumentul istoric a fost construit între anii 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler, pe locul unui han din secolul al XVIII-lea. Staţia de poştalion din faţa clădirii, aşezată la bifurcaţia drumului Viena-Arad-Sibiu spre Transilvania şi Banat, a determinat denumirea veche a Motelului „Crucea Albă”. În clădirea situată pe Bulevardul Revoluţiei nr.98 s-a constituit Asociaţia Culturală Română Arădeana (1863) şi s-a format o organizaţie politică a românilor din vestul Transilvaniei (1872). Potrivit site-ului Hotelului Ardealul, „de-a lungul timpului, hotelul a găzduit personalităţi marcante ale vieţii cultural-artistice ale vremii, printre care: George Coşbuc, I.L.Caragiale, Octavian Goga, George Enescu, Jules Massenet, Francois Copee, Ady Endre şi Arany Janos. În sala de festivităţi a Hotelului au concertat Franz Liszt (1846), Johann Strauss fiul (1847), Johannes Brahms (1879) şi Pablo Cassalis (1912).” Hotelul a suferit ample lucrări de restaurare, din perioada de început, în Muzeul din Arad păstrându-se pianul din sala de festivități, la care a concertat Franz Liszt.
Vândut în 2017
Prin 2015, Hotelul Ardealul era scos la vânzare cu 8,4 milioane de euro, iar în 2017 a fost vândut la un preţ semnificativ mai mic. Proprietarii şi-au reevaluat oferta de vânzare la 2,3 milioane de euro și foarte probabil acesta a și fost preţul de achiziţie. De precizat că proprietarul – S.C. Pensiunea Mayiumi S.R.L. – a achiziţionat doar cele două etaje ale clădirii de pe Bulevardul Revoluţiei nr.98 şi intrarea în hotel, situată la parter. Celelalte spaţii comerciale de la parterul imobilului (cu intrare din bulevard) au rămas în proprietatea vechiului proprietar (SC „Crucea Albă” SRL).
Un hotel de o stea
Clasificat cu o stea, Hotel Ardealul are 66 de camere, din care 18 cu două paturi, 31 camere cu trei paturi, patru camere cu patru paturi şi două apartamente. Deși au fost anunșate, în urmă cu câțiva ani, investiții aici, acestea nu s-au mai realizat.
Cei doi aleși PMP își explică votul
Imediat după ședința CLM, consilieri locali Dorina Vornicu și Cristian Galea și-au explicat votul dat:
„Votul nostru de abținere la Proiectul de hotǎrâre referitor la neexercitarea dreptului de preemțiune cu privire la achiziționarea Hotelului Ardealul a fost, mai degrabă, venit pe un fond de adâncă tristețe și patriotism local. Rând pe rând, ne pierdem clădirile emblematice, veritabile monumente istorice ale Aradului, în favoarea unor cumpărători străini. Abținerea de la vot a reprezentat un mesaj simbolic al consilierilor PMP, legat de dorința noastră de a ne păstra patrimoniul, de a nu ne vinde proprietățile străinilor, ci de a încerca să le cumpărăm și administrăm chiar noi, ca municipalitate. Am putea face acest lucru dacă ne-ar păsa mai mult, dacă ne-am asuma mai mult, dacă am munci mai mult și dacă am ține cu adevărat la ceea ce ne-au lăsat înaintașii noștri drept moștenire. A fost un semnal de alarmă că ne pasă de Arad, de bogăția sa culturală și de patrimoniul său incuantificabil afectiv”.
Trimite articolul
XMultt mai. Ok oferta aceasta https://www.sothebysrealty.com/eng/sales/detail/180-l-85560-dfpdft/19-unirii-st-arad-ad