ARAD. Turismul în Arad – o activitate în creştere, dar… extrem de slabă comparativ cu turismul din celelalte judeţe din regiunea vest. Un amplu raport al Direcţiei de Statistică Arad, curpinzând cifrele înregistrate în turism în regiunea din care facem parte dezvăluie că stăm destul de bine în ceea ce priveşte numărul de turişti care au vizitat Aradul în primele şase luni ale acestui an, dar că, oficial, majoritatea turiştilor a stat cel mult două zile în unităţi de cazare din judeţ, fapt care a dus la un grad de ocupare al locurilor de cazare dezastruos. Cel mai mic din regiune în lunile mai şi iunie. Ceea ce, din punct de vedere economic, nu aduce veşti bune operatorilor din turism…
„Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în mai şi iunie 2014 situează judeţul Arad pe poziţia a 4-a în ierarhia judeţelor din Regiunea Vest (după Caraş, Timiş şi Hunedoara), chiar dacă comparativ cu luna iunie 2013, acesta a înregistrat în iunie 2014 o valoare superioara (24,8% faţă de 23,0%). În celelalte luni ale anului 2014 Aradul ocupa locul al doilea în regiune, după Timiş”, se precizează în raportul înaintat Instituţiei Prefectului.
Acelaşi raport relevă faptul că „sosirile – în 2014 – în principalele structuri de primire turistică din judeţul Arad reprezintă 28,3% din totalul sosirilor înregistrat la nivelul regiunii. Timişul este fruntaş în această privinţă cu un procent de 41,7%. Cele mai multe sosiri se înregistreaza în hoteluri şi pensiuni turistice, în cazul tuturor celor patru judeţe ale regiunii.
În totalul înnoptărilor înregistrate -în 2014 – în structurile de primire turistică ale regiunii, cele înregistrate în Timiş reprezintă 41,0%, cele în Caraş 24,0%, în Arad 19,8% iar în Hunedoara 15,2%.
De remarcat faptul că indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în iunie 2014 este superior valoric celui înregistrat în iunie 2013, în cazul tuturor judeţelor Regiunii Vest”.
Zeci de mii de turişti
Câți turiști am avut, în Arad, în primele șase luni ale acestui an? 90.338 de persoane. Număr care situează Aradul pe locul al doilea, în Regiunea Vest. Trebuie menționat că județul Timiș a înregistrat oficial, în aceeași perioadă, 133.286 turiști, Caraș Severin – 46.864 turiști și Hunedoara – 48.935. Deşi am avut un număr destul de mare turişti, aceştia s-au grăbit să… plece. Pentru că s-au înregistrat 147.115 înnoptări în judeţ, fapt care relevă că turiştii au stat, în medie, maxim două nopţi aici înainte de a pleca mai departe…
Luna iunie, în top!
La capitolul „Sosiri în principalele structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, pe tipuri de structuri de primire turistică”, în raportul Direcţiei Judeţene de Statistică, se observă faptul că vara a adus la Arad cei mai mulţi turişti. Asta deoarece în ianuarie numărul celor cazaţi a fost de 12.191, numărul lor crescând treptat, lunar, ajungând ca în iunie numărul turiştilor sosiţi în unităţile de cazare să fie de 18.347. Turiştii au preferat să se cazeze în hoteluri, apoi, pe locul al doilea în preferinţele acestora s-au regăsit pensiunile turistice, urmate de pensiuni agroturistice, moteluri, vile turistice şi pe ultimul loc – cabanele turistice.
Locul al doilea la monumente
„În judeţul Arad sunt cele mai răspândite monumentele de arhitectură (peste jumătate din totalul monumentelor), mai apoi monumentele arheologice şi la mare distanţă şi la oarecare egalitate monumentele de for public şi cele memoriale şi funerare. Ca şi cifră absolută, judeţul se plasează pe locul doi în regiune la monumentele arheologice şi la monumentele memoriale şi funerare”, se precizează într-un alt raport pe tema turismului realizat de Agenţia de Dezvoltare Rurală Vest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!