ARAD. Mai au 20 de ani până la pensie, dar dacă au ghinionul de a-şi pierde serviciul riscă să rămână fără un loc de muncă pentru câţiva ani buni. Este vorba despre arădenii trecuţi de 45 de ani şi care nu au neapărat o pregătire specifică. Aceştia sunt categoria cea mai expusă riscului de a rămâne fără un loc de muncă, iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât ofertele pentru încadrarea lor în muncă par a fi foarte puţine.
Practic, Aradul a avut la finalul lunii septembrie un stoc de 7.271 şomeri, dintre aceştia cei mai mulţi fiind trecuţi de 45 de ani. 3.081 de arădeni figurează pe lista celor care au muncit ani de zile într-o anumită societate, pe un post pentru care au fost calificaţi în şcoală, iar desfiinţarea unor ramuri din industrie i-a aruncat direct în braţele Forţelor de Muncă.
Chiar dacă angajatorii nu anunţă expres că sunt în căutarea de persoane sub 25 de ani pentru a le încadra, pentru a nu putea fi acuzaţi de discriminare, practic se poate vedea din clasificarea pe categorii de vârstă a şomerilor că arădenii de peste 35 de ani au o problemă în a-şi mai găsi o slujbă.
În ceea ce priveşte calificarea şomerilor, statistica indică faptul că peste două mii de şomeri nu au o calificare şi au muncit numai în agricultură.
Şapte din zece şomeri arădeni au peste 35 de ani! Statistica este cel puţin înspăimântătoare, confirmând toate temerile privind opţiunea angajatorilor doar pentru tineri şi situaţia disperată a arădenilor care rămân fără serviciu.
Din totalul de 7.271 şomeri, câţi avea judeţul Arad la începutul acestei luni, 4.982 sunt trecuţi de 35 de ani, adică aproximativ 70%. Datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad indică în mod evident faptul că cel mai uşor să se încadreze le este tinerilor abia ieşiţi din liceu, doar 1.068 de arădeni sub 25 de ani fiind şomeri, în timp ce restul au probleme din în ce în ce mai mari pentru a-şi găsi un serviciu.
Pe linie moartă
Pe de altă parte, specializarea pare să nu îi ajute foarte mult pe cei ce rămân fără un loc de muncă. Angajatorii trimit în şomaj de la muncitori necalificaţi la croitori, mecanici auto, contabili sau chiar actori. În rândul celor peste 45 de ani, se poate observa cum specializările care le-au asigurat un serviciu stabil, până acum, nu mai au căutare, referindu-ne aici chiar şi la ingineri în diverse domenii sau chiar la contabilii cu ştate vechi. Pe de altă parte, vârsta pare să fie principalul impediment în găsirea unui loc de muncă pentru cei care au muncit zeci de ani ca bucătari sau sunt specializaţi ca operator calculator – un domeniu în care, teoretic, ar trebui să îşi poată găsi o slujbă.
Specializăţi… fără şanse
În ceea ce îi priveşte pe tinerii arădeni, aceştia se pare că au urmat cursuri de specializare care de care mai deosebite, însă nu s-au gândit şi la o aplicare practică a acestora. Tinerii au făcut studii în domenii care nu le pot asigura sub nicio formă un serviciu, cel puţin nu în Arad. Printre cele mai deosebite specializări ce i-au făcut şomeri se numără cele de: biolog, ecologi, filolog, designer – de la cei în sector industrial până la cei vestimentari, sociolog. Pe de altă parte tinerii au înţeles că ar trebui să se specializeze şi în meserii ceva mai tehnice, astfel că o sumedie de arădeni au decis să urmeze cursuri pentru a deveni tehnicieni în cele mai diverse domenii. Nici această decizie, însă nu i-a ajutat foarte mult în a-şi găsi un loc de muncă.
Cert este că piaţa muncii arădene nu are capacitatea de a asimila toată forţa de muncă disponibilă, în luna septembrie doar 500 de şomeri reuşind să părăsească sistemul de asigurări în favoarea unei slujbe.
546 specializări
Deşi există domenii care aruncă în şomaj zeci sau sute de arădeni, nu se poate vorbi despre o tendinţă generală. Cei 7.271 de şomeri arădeni au nu mai puţin de 546 de specializări, de la cele foarte tehnice şi exacte la cele generale care pot acoperi mai multe domenii de activitate.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!