Credincios idealului naţional, Vasile Goldiş a susţinut cu fermitate interesele românilor din Transilvania în numeroasele sale intervenţii de la Tribuna Parlamentului din Budapesta.
Vasile Goldiş – patronul spiritual al Universităţii noastre, a fost omul providenţial care a redactat Declaraţia de la Oradea a Consiliului Naţional Român, cel care a rostit Cuvântarea solemnă, încheiată cu proiectul de Rezoluţie prin care se decreta la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, Unirea tuturor teritoriilor locuite de români.
Prin viaţa, opera şi activitatea sa politică şi culturală, Vasile Goldiş şi-a înscris pentru totdeauna numele cu litere de aur în Cartea de istorie a neamului românesc, constituind pentru contemporani şi posteritate, un reper moral fundamental.
Trăind intens evenimentele legate de înfăptuirea Marii Unirii, Vasile Goldiş a contribuit la reconstrucţia şi reorganizarea ţării în domeniul cel mai drag lui, învăţământul. Dorinţa sa ca Aradul să devină un centru universitar, oraş al culturii şi centru economic european, a devenit realitate. Astăzi, după peste două decenii de existenţă, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a intrat din plin pe ruta a ceea ce se numeşte în literatura internaţională „Noua Universitate”, o universitate cu desăvârşire deschisă la bază şi cât mai selectivă la vârf, rămânând în acelaşi timp o universitate antreprenorială pusă în slujba comunităţii arădene, care respectă principiul patronului nostru spiritual: „prin noi înşine.”Universitatea noastră a devenit o cetate a ştiinţei şi culturii, integrată în spaţiul european şi racordată la valorile civilizaţiei europene.
Cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la naşterea lui Vasile Goldiş, comunitatea academică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad aduce un profund omagiu patronului său spiritual, Vasile Goldiş, personalitate marcantă a istoriei moderne a românilor.
Prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci,
Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!